hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Húsáremelés

2000. 07. 29.
A húsok fogyasztói ára a héten mintegy 25-30 százalékkal emelkedett, ezen belül a legnagyobb mértékben a sertéshús ára, míg a baromfié kisebb arányban. A mezőgazdasági termelők érdekképviseletei már tavaly jelezték, hogy nincs alapja az egyszámjegy? inflációt elősegítő alacsony élelmiszeráraknak. A mezőgazdasági felvásárlási árak növekedése az elmúlt tíz évben messze elmaradt mind az infláció, mind az élelmiszerárak növekedésének ütemétől. 1989-től 2000-ig számítva az infláció 790 százalék volt, valamint az élelmiszerárak 734 százalékkal növekedtek, addig a mezőgazdasági felvásárlási árak csak 440 százalékkal emelkedtek. Az agrárolló (ami a felvásárlási árak és az iparcikkek árainak viszonyát mutatja) az évek során egyre nyílik, s ez jelentős tőkeveszteséget okoz az agrártermelőknek, így a termelés volumene az 1989-es mennyiségek egyharmadára esett vissza, emellett a tavalyi tőkekivonás 100 milliárd forintokban mérhető. (Hetek)

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!