hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2000. 07. 22. (IV/30) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Hogyan szitkozódott Hillary

Két érdekes cikk látott napvilágot egy héttel ezelőtt a New York Post, illetve a New York Daily News hasábjain. Mindkettő egy könyv közeli megjelenését harangozta be, amelynek írója Jerry Oppenheimer, a címe pedig Bill és Hillary Clinton bonyolult házasságára utal. A szerző azt állítja: Hillary Rodham 1974-ben, a vereséggel végződött képviselő-választás estéjén "zsidó fattyúnak" nevezte Bill Clinton akkori kampányának vezetőjét, sőt a sértést még egy nyomdafestéket nem tűrő jelzővel is tetézte.

A Vatikán bérelt fel

Csalódniuk kellett azoknak, akik arra számítottak, hogy miután az olasz köztársasági elnök kegyelmet hirdetett a pápa elleni 1981-es merénylet elkövetőjének, Ali Agcának, a zavaros ügy végre nyugvópontra jut. Egy hónappal azután, hogy a katolikus egyházfő közbenjárására Agcát kiengedték az olasz börtönből, a török merénylő a sajtóhoz eljuttatott levelében támadásba lendült a Vatikán ellen, azt állítva, hogy az egyházi hierarchia magas szintjéről használták fel őt a pápa elleni támadásra.

Megszöktették a hercegnőt

Illegális határátlépés miatt kell valószínűleg bíróság elé állnia annak a bahreini hercegnőnek, akit egy amerikai tengerésztiszt még tavaly szöktetett meg az arab országból. Az ifjú pár hölgy tagja a család haragja miatt fél visszatérni hazájába, az Egyesült Államokban viszont egyelőre nem kap letelepedési engedélyt.

Visszavágnának az űrpajzsért

Vlagyimir Putyin orosz és Csiang Cö-min kínai elnök megfenyegette az Egyesült Államokat: közösen vágnak vissza az amerikai rakétavédelmi rendszer telepítése esetén. A világ hét legfejlettebb ipari országa és Oroszország vezetőjének okinawai csúcstalálkozóján Putyinnak ugyan-akkor nehéz lesz leszerelnie a csecsenföldi konfliktus miatt Oroszországot érő kritikákat, illetve elérnie a tetemes orosz államadósság átütemezését.

Sértett milliárdos Putyin ellen

Borisz Berezovszkij, a leggazdagabbnak tartott orosz üzletember lemondott képviselői tisztségéről. "Nem tudok minden nap részt venni ebben a színdarabban, nem tetszik a rendezés" – jelentette be az oligarcha, utalva ezzel a Kreml és a Putyin elnök bábjává alázott duma működésére.

Kína is megelőzte Magyarországot

"A kínai hatóságok engedélyezték számunkra a műholdas közvetítést" – tájékoztatta lapunkat a világ legnagyobb keresztény televíziós hálózatának tartott amerikai Trinity Broadcasting Network (TBN) szóvivője, J. May, aki elmondta: az elmúlt években kezdeményezték több kelet-európai országban – köztük Magyarországon is – hasonló adások megindítását, ám a hatóságok több esetben elzárkóztak a független keresztény műsorszórás engedélyezésétől. "Az Európai Unió tiltja a szólásszabadság, közte a vallási vélemények szabad közlésének korlátozását, így a magyar kormány sem folytathatja sokáig a diszkriminatív magatartását e területen" – hívta fel a figyelmet a TBN szóvivője.

Belföld

Kétpólusú lenne a magyar politika

Orbán Viktor szokásos szerdai rádiós interjújában azt állította, hogy mára kétpólusúvá vált a magyar politikai élet. Lapunknak nyilatkozó politológusok ugyanakkor árnyaltabban látják a helyzetet: úgy vélik, hogy a magyar társadalom sokszínű, és a kétpólusúvá válás nem válna hazánk hasznára.

Olajügy: titkos háttéremberek

A titkosszolgálati miniszterhez fordult az olajbizottság egyik tagja, mert nemzetbiztonsági szolgálatot is érintő kérdés merült fel az olajügyben – értesült a Hetek. Lapunknak nyilatkozó ellenzéki és kormánypárti politikusok szerint "messzemenő" következtetésekre adhatna okot, ha kiderülne: Nógrádi mögött leszerelt vagy aktív titkosszolgálati személyek állnak.

Kőkemény Deutsch

Kié Csillebérc? A kérdésre a választ egyelőre nem tudni, ugyanis a híres tábor ügye hosszas huzavona után kerül a bíróság elé. Az Ifjúsági és Sportminisztérium (ISM) azt állítja ugyanis, hogy állami tulajdon, ám a Magyar Úttörő Szövetség (MÚSZ) a földhivatal és az Állami Számvevőszék döntésére hivatkozva sajátjának tudja az intézményt.

Vészhelyzet

Az egészségügyben baj van – ez nem újdonság. Hivatalosan azonban senki nem tehet róla, így aztán érte sem. Az OEP nem mérlegelhet, "mérlegeljen az, aki kitalálta", mondta a sajtóreferensük, és inkább arról sem tudott, hogy "en bloc" mennyi pénz folyik a társadalombiztosításon keresztül az egészségügyhöz. Így persze azt sem tudtuk meg, hogy ez az összeg idén több vagy kevesebb volt-e, mint például tavaly.

Higiéniával a halál ellen

Az elmúlt napok kórházi járványokat bemutató hírei ellenére a szakemberek szerint nincs semmi újdonság: e területen a helyzet már tavaly is, tavaly előtt is ilyen súlyos volt. Bár a kórházi fertőzések teljesen nem küszöbölhetők ki, lehetne javítani a szomorú statisztikákon. Ehhez két dolog kellene: szervezés és pénz.

Elfüstölt évek

Magyarországon terjed leggyorsabban a dohányzás a fiatalkorúak körében – derül ki az Unicef A nemzetek haladása cím? – közelmúltban nyilvánosságra hozott – jelentéséből. Magyarországon az egy főre jutó cigarettafogyasztás tíz év alatt 25 százalékkal nőtt, minden harmadik 20 év alatti fiatal dohányzik. Az elmúlt öt évben 19-ről 29 százalékra emelkedett azon tizenöt éves fiúk aránya, akik napi rendszerességgel dohányoznak. Az azonos korú lányok körében 13-ról 20 százalékra nőtt a rendszeresen füstölők aránya. Nem vigasz, de elgondolkodtató, hogy a dohányosok száma Amerikában 22 százalékkal csökkent. Az USA-ban ugyanis társadalmilag már nem elfogadott a dohányzás, a pályaválasztást is hátrányosan befolyásolja.

Hit és értékek

Potter-mánia és elragadtatás I.

Két álláspont a New Age-ről

Potter-mánia és elragadtatás II.

Két álláspont a New Age-ről

HÁTTÉR

Big Brother Show

"Az idei nyár mérföldkövet jelentő televíziós eseménye a CBS tévétársaság Big Brother cím? műsora. Amerika Önt is meghívja, hogy kísérje figyelemmel tíz, egymásnak teljesen idegen személy mindennapjait, akik három hónapon keresztül napi 24 órában állandó megfigyelés alatt élnek együtt. A győztes jutalma: 500 ezer dollár és élethossziglan tartó népszerűség." Így hangzik a "kukkoló-műsorok" kategóriájába tartozó legújabb televíziós őrület, a Big Brother amerikai beharangozó reklámszövege.

A botlás köve

Jasszer Arafat nem térhet haza Jeruzsálem nélkül – jelentette ki Zijjad abu-Zijjad palesztin miniszter az izraeli rádiónak adott nyilatkozatában. Ehud Ba-rakot ugyanakkor az izraeli ellenzék figyelmeztette: minden olyan kompromiszszum, amely Jeruzsálem feladását jelentené, kormányának azonnali bukásához vezetne. A két küldöttség – bár előzőleg bejelentették a tárgyalások megszakítását és a hazautazást – egyelőre tovább tárgyal Camp Davidben.

Constantinescu kifarolt

Emil Constantinescu csaknem négyéves elnöksége alatt képtelen volt olyan politikai fordulatot provokálni, mint amit az elnökjelöltségért való lemondásával okozott. Ez a megállapítás nemcsak a mostani, egyelőre szinte áttekinthetetlen politikai helyzetet jellemzi, de sajnos öszszefoglalója annak a kudarchalmaznak is, amelyet Constantinescu most egyetlen gesztussal hagy maga mögött.

Maffia az értékpapírpiacon

Az USA történetének legnagyobb értékpapírcsalását leplezte le június 14-én az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI), vád alá helyezve mintegy 120 személyt. Az értékpapírcsalás az amerikai konjunktúrában manapság rendkívül népszerű iparágnak számít a maffia körében, mert jelentős profittal kecsegtet, ugyanakkor kevesebb vér tapad hozzá, mint a kábítószerhez, a prostitúcióhoz vagy a zsaroláshoz. Az FBI szerint, amennyiben az iparágat nem sikerül hamarosan megfékezni, az komoly károkat jelenthet a befektetőknek, és megrendítheti az eddig stabilnak tartott amerikai pénzügyi piacokat is.

Év végén 10 ezer pontot is elérhet a BUX

Az év elejét jellemző túláradó optimizmus tavaszra eltűnt a nemzetközi részvénypiacokról, s ez nyomot hagyott a BUX index teljesítményén is. Míg május végén–június elején a BUX stabilan 9 ezer pont felett tartózkodott, addig július első felére 8 ezer pont közelébe süllyedt a részvények átlagos mozgását reprezentáló mutató. Nem kizárt azonban, hogy az év végére a BUX újra eléri vagy meg is haladja a 10 ezer pontot.

Erősödő blue chipek

Bár a vállalati eredmények a várakozásoknál jobbnak bizonyultak, a vártnál kedvezőtlenebb inflációs adatok az amerikai tőzsdeindexekben mérsékelt, 0,7-1 százalékos csökkenést eredményeztek az elmúlt héten. Európában, a német piacot kivéve, amely 4 százalékkal került magasabbra, stagnáltak az árfolyamok. A BUX hetek óta tartó lecsúszása megfordult, 8544 pontos záróára 4,85 százalékos emelkedést jelent az előző héthez képest.

Lakjunk jól

Július elsejétől fontos változások léptek érvénybe a kiegészítő kamattámogatású lakáshitelekkel kapcsolatban. Megszűnt az életkori korlátozás, nem kell eladni a meglévő lakást, és nincs megszabva a gyermekek száma. Lényeges változás az igénybe vehető kölcsön összege, amely az eddigi 8 millió forintról 10 millióra emelkedett.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!