hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2001. 06. 23. (V/25) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Moszkva felveszi a kesztyűt

Bush elnök európai villámkörútja a Putyin-találkozóval ért véget Ljubljanában. Az amerikai elnök személyes síkon magáénak mondhat bizonyos eredményeket, ám a vitás kérdések terén nem haladtak sokat előre. Bush nem hajlandó támogatni az 1997-es Kyoto-egyezményt, amely az általános felmelegedést okozó gázok kibocsátásának szintjét igyekszik szabályozni, megkérdőjelezvén annak tudományos alapját. Az európai országok nagy többsége ugyanakkor nem nézi jó szemmel Bush rakétavédelmi pajzsának terveit, és felmerül a kérdés, mennyivel szilárdabb tudományos alap biztosítja annak sikeres működőképességét.

Halálhajók nyílt vizeken

Kiderült, hogy puszta média-trükk volt az, hogy néhány hete a holland Nők a Hullámokon Alapítvány bejelentette: egy abortuszhajóval Írország partjai körül fognak hajózni, hogy a terhességmegszakítást tiltó szigetországból érkezők a hajón végeztethessék el a műtétet. Az alapítvány képviselője most elismerte, hogy a hajó nem alkalmas a művi vetélés elvégzéséhez. Időközben egy újabb hátborzongató ötlet kapott nyilvánosságot: egy ausztrál orvos máris úszó eutanáziaklinikát szeretne üzemeltetni Nagy-Britannia partjainál.

Egy elnök ne barátkozzon

Az utóbbi hónapokban az Oroszország és az USA közötti nyilvánvaló elhidegülést és egyfajta új hidegháborút emlegető megjegyzések fényében Bush baráti hangvétele a Putyinnal való találkozón bizonyára sok orosz számára meglepő volt. Ugyanakkor egy kis megkönynyebbülést is hozott a találkozó hangneme. Még a politikában és a gazdaságban nem túlságosan jártas szemlélő számára is világos, hogy az Egyesült Államokkal való újabb konfliktus tovább csökkentené az életszínvonalat Oroszországban. 

II. Szimeon miniszterelnök

A modernkori Európában először történt meg, hogy egy volt uralkodó valódi hatalmat nyerjen és kormányt alakíthasson: a bolgár exkirály által alapított Nemzeti Szövetség jelentős sikert ért el a vasárnapi bulgáriai választásokon, annak ellenére, hogy maga a párt csak idén áprilisban jött létre. Az eset talán más kelet-európai exuralkodók figyelmét is felkeltheti, hiszen egy távoli rokon most igazi lehetőséghez jutott: a 240 fős parlamentben 120 mandátumot szerzett.

Szelidített nacionalizmus

Az európai normákat is meghaladja a hamarosan a szövetségi parlament elé kerülő kisebbségi törvénytervezet – mondta Vojislav Kostunica jugoszláv elnök budapesti látogatásán. A törvény várhatóan megoldja az országban élő összes kisebbség problémáit, és az elnök szerint kizárja a diszkriminációt.

Hatalomváltás Berlinben

Új főpolgármestere van Berlinnek, ami egyben azt is jelenti, hogy Klaus Wowereit személyében immár a második európai nagyvárost vezeti olyan személy, aki nyilvánosan vállalja homoszexuális beállítottságát. Wowereit hasonló irányultságú kollégája a néhány hónappal ezelőtt megválasztott párizsi főpolgármester, Bertrand Delanoë.

Belföld

Biztos botrány

Botrányos, hogy nem került megválasztásra az adatvédelmi biztos. Ezt mondja mindkét nagy párt az ombudsman-választás után éppen a másik taktikájára. Szájer József a szocialistákra, Vastagh Pál a fiataldemokratákra. A nagy purparlé közepette azonban alig esik szó arról, hogy a két nemzetközileg elismert, népszerű jogvédőt – pestiesen szólva – "lapátra tették". 

Szövetségesek vagy ellenfelek

Szocialista és szabaddemokrata politikusok elképzelhetetlennek tartanak választási szövetséget a Munkáspárttal, bár szerintük a MIÉP az igazán szélsőséges párt Magyarországon. 

Kegyetlen indulatok

Hencida, csendes kis alföldi település. A békés falut vasárnap hajnalban a rendőrség, a tűzoltóság és a mentők szirénáinak hangja töltötte be. Az egyik roma család házába Molotov- koktélt dobtak. Szerencsére mindenki túlélte. A hangos éjszaka után jött a vasárnap reggel és a csend. Senki nem tud semmi, vagy senki nem akar tudni semmit.

Újra leszámolás

Hétfő éjszaka hosszabb szünet után újabb robbantásos merénylet történt Budapesten. Az áldozatot, Takács István vállalkozót egy távirányítású bombával robbantották fel. Az ügy legfrissebb érdekessége, hogy az esettel egyidejűleg agyonlőttek egy helyi vállalkozót a szlovákiai Dunaszerdahelyen, ahol az utóbbi években többen estek az alvilági leszámolások áldozatául.

Hit és értékek

Ökumenizmus vagy rekatolizáció

"Imádkozom a margitszigeti ökumenikus találkozó sikeréért, és áldásomat küldöm rá" – olvasható Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát üdvözlése a tavaly nyári Felvonulás Jézusért elnevezés? ökumenikus megmozdulás folytatásaként beharangozott idei rendezvény reklámújságjában. "Ez az a nap!" – hirdeti a szórólap, és a felekezetköziség jegyében a katolikus püspök mellett református, evangélikus, baptista és pünkösdi vezetők biztató sorai egyaránt az egybegyülekezésre szólítanak fel.

HÁTTÉR

Tűzszünet csak papíron

Az izraeli biztonsági kabinet úgy döntött, hogy a több halálos áldozatot követelő újabb terrorcselekmények ellenére fenntartja a Palesztin Hatósággal kötött tűzszüneti egyezményt. Hétfőn Ciszjordániában két zsidó turista esett áldozatul a palesztinok által elkövetett véres merényletnek, szerdán egy nyugat-szamáriai férfit lőttek le Silat e-Darnál. A töredező tűzszünet megerősítésére a Közel-Keletre utazik Colin Powell amerikai külügyminiszter. Ariel Saron izraeli miniszterelnök egy televíziós interjúban kijelentette, hogy "nem viszem háborúba Izraelt", ugyanakkor a BBC televízió riportműsora múltja miatt máris háborús bűnösként mutatja be őt.

Londoni Panoráma

Óriási felháborodást keltett Izraelben a BBC angol hírcsatorna A vádlott cím? műsora, amely Ariel Saron izraeli miniszterelnököt háborús bűnösként állította be. Az összeállítás Saront tette felelőssé a libanoni szélsőségesek által 1982-ben elkövetett mészárlásokért. A műsorral egyidőben a brüsszeli bíróságon a vérengzés áldozatainak huszonhárom hozzátartozója vádat emelt Saron ellen.

Tovább nő a szakadék a szegények és a gazdagok között

Bár nem várható nagyobb krízis, jelentős megtorpanás a világgazdaság növekedésében, a szegények és a gazdagok közötti szakadék mégis tovább fog mélyülni a következő 15 évben – legalábbis ez derül ki egy amerikai kutatók által a CIA felkérésére készített tanulmányból. 

Bizonytalanság a Synergon körül

Önmagában még nem veszélyezteti a hazai piac egyik legkomolyabb rendszerintegráló cégének a jövőjét az egy héttel ezelőtt történt tragédia. A Synergon Informatikai Rt. körüli bizonytalanságot ugyanakkor tovább fokozza az a megdöbbentő baleset, amelyben egy szempillantás alatt elvesztette a cég az elnök vezérigazgatóját, vezérigazgató-helyettesét és két igazgató tanács tagját. Bár a cég belső szabályzatában rögzítve van, hogy a felső vezetők együtt nem utazhatnak, múlt héten mégis egy repülőgépen tartózkodtak, amely eddig még tisztázatlan okok miatt lezuhant, és valamennyi utasa életébe került. 

Euró: pénz a marslakóknak

Káosz, tragédia és botrány – így vizionálják az eurószkeptikusok az E-day utáni napokat. Hogy mit jelent az E-day? A partraszállás napjának (D-day) mintájára 2002. január 1-jét, az euró bevezetését E-day névre keresztelték. Hogy az "euró nap", amikor az Euroland országaiban a nemzeti fizetőeszközöket az interkontinentális pénz a gyakorlatban is felváltja a partraszálláshoz hasonlóan nagy áldozatokat követel-e, vagy éppen a siker lesz bombasztikus, abban megoszlanak a vélemények. Az Európai Parlament álláspontja szerint "megdöbbentően hiányos a felkészültsége a kontinensnek" az új európai pénz, az euró bankjegyeinek és pénzérméinek január elsejei bevezetéséhez.

Ismét lejtőn a technológiai papírok

Ereszkedő árfolyamok jellemezték a tőzsdék elmúlt hetét világszerte. Elsősorban a technológiai szektor papírjai zuhantak, miután több jelentősebb cég is – JDS Uniphase, Philips, Nortel – profitkilátásainak csökkenését jelentette be. Amerikában a pénzügyi szolgáltatók közül a Goldman Sachs és a Lehman Brothers is jó eredményt jelentett, ez jelentett valamelyest támaszt a hagyományos indexeknek. Európában a makrogazdaságról kedvezőtlen adatok láttak napvilágot: az Európai Központi Bank az eu-rozóna növekedési kilátásait 2,6-ról 2,2 százalékra csökkentette, és megemelte az inflációs prognózisát. A BUX alacsony forgalom mellett a nemzetközi trend ellenére valamelyest emelkedni tudott, nem egészen egy százalékos emelkedés után 6671 ponton zárta a hetet.

Bebetonozott álláspontok

A cementipar magánosítása kezdetben nem váltott ki különösebb érzelmeket, de amióta tavaly bezárták a csaknem százéves bélapátfalvi cementgyárat, fokozatosan átpolitizálódik az iparág közel egy évtizede lezajlott privatizációja. A héten Medgyessy Pétert berendelte az úgynevezett "cementbizottság" (hivatalos nevén a gazdasági bizottság). A bizottság azonban elsősorban nem a tények feltárására, hanem politikai felelősök kreálására törekedett.

Gyorssegély a Mátyás templomnak

Bár idén áprilistól belépőt kell fizetniük a Mátyás-templomba igyekvőknek, a befolyt pénz azonban úgy tűnik, mégsem elég ahhoz, hogy működőképes legyen a templom: a közelmúltban állami pénzen felújított épület ma 18 helyen beázik. A milliárdos költségvetési támogatásban részesülő katolikus egyház most a Gazdasági Minisztériumtól kért segítséget, és kapott 30 milliós támogatást az úgynevezett miniszteri keretből.

Változó ingatlanárak

A GKI által, a WALLIS Ingatlan Rt. és a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) együttműködésével készített felmérés szerint áprilisban a lakáspiacon az ingatlanfejlesztők pesszimistábbak lettek, mert a piacon jelentős túlkínálat mutatkozik a fővárosban. Ez igaz a Pest megyében eddig slágernek számító építési telkekre és lakóingatlanokra is. Véleményük szerint itt a fővárosi trendek kezdik éreztetni hatásukat. Ennek ellenére a forgalmazók optimisták maradtak, mivel továbbra is várhatóan élénk marad a kereslet, főként az új építés? lakóingatlanok és lakóparkok piacán. Ennek hátterében valószínűleg az áll, hogy az emberek igyekeznek kihasználni a kedvezményes állami támogatású hiteleket, amelyek elsősorban az újonnan épült házakra vagy lakásokra adnak kiemelkedő kamattámogatásokat. 
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!