hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Egy elnök ne barátkozzon

2001. 06. 23.
Az utóbbi hónapokban az Oroszország és az USA közötti nyilvánvaló elhidegülést és egyfajta új hidegháborút emlegető megjegyzések fényében Bush baráti hangvétele a Putyinnal való találkozón bizonyára sok orosz számára meglepő volt. Ugyanakkor egy kis megkönynyebbülést is hozott a találkozó hangneme. Még a politikában és a gazdaságban nem túlságosan jártas szemlélő számára is világos, hogy az Egyesült Államokkal való újabb konfliktus tovább csökkentené az életszínvonalat Oroszországban. 

Putyin a Bushsal való találkozóról nyilatkozva értésünkre adja, hogy számára nem volt váratlan az amerikai elnök által megütött baráti hangvétel. Az orosz politikusok és szakértők többsége ugyanezen az állásponton van. Számukra még csak nem is a baráti hangvétel a fontos, hanem az, ami mögötte van. Némelyek szerint Amerikának nehézségei támadtak az európai szövetségesekkel, és az új amerikai elnök éppen az ő megnyugtatásukra demonstrálja jóindulatát Moszkva iránt. E nehézségek elsősorban Európa ellenállását jelentik Amerikának az 1972-es rakétavédelmi megállapodást felrúgó terve ellen, mely szerint egy nemzeti rakétavédelmi rendszert állítana fel. Más szakértők úgy vélik, hogy a világpolitikai fejleményeket elemezve az amerikai politikusok arra a következtetésre jutottak, hogy az USA számára Oroszország hasznos lehet partnerként vagy netán szövetségesként. Mindenesetre nem érdemes kiélezni az orosz–amerikai viszonyt. Oroszország gazdasági és katonai gyengeségei ellenére politikailag viszonylag jó helyzetben van. Jó viszonyt tart fenn Kínával, Indiával, az arab Kelettel, általában véve Európával, és olyan Amerika-ellenes országokkal is, mint Észak-Korea, Irán és Irak. Figyelembe véve mindemellett azt is, hogy a kilencvenes években az oroszok hiába reménykedtek az amerikai gazdasági és politikai segélynyújtásban, a mai orosz politikusok azon a véleményen vannak, hogy még ha javul is a viszony, nem fognak egymás karjaiba hullani – már csak azért sem, mert a tapasztalat szerint ilyenkor mindig az oroszok fizetik meg az árát, többek között be nem teljesedett reményekkel. 

Oroszországban már mindenki tisztában van azzal, hogy az USA semmit nem tesz érdek nélkül. A duma védelmi bizottságának elnökhelyettese, Alekszej Arbatov még azt is kijelenti, hogy nincs többé szükség az amerikai és orosz elnök közti barátságra. A kilencvenes évek tapasztalata azt mutatja, hogy az ilyen személyes kapcsolatok zavaróan hatnak a világpolitikai helyzet józan megítélésében. Oroszország többször is kellemetlen helyzetbe került, például az USA Irak elleni, illetve a 

NATO jugoszláviai katonai akciói idején. "Barátkozzanak csak az elnökeink akkor, amikor már nem aktív elnökök" – mondta Arbatov. Bár az egész orosz sajtó a ljubljanai találkozó pozitív oldalát domborítja ki, és a Bush és Putyin közötti baráti viszony kialakulására teszi a hangsúlyt, a legvalószín?bb mégiscsak az, hogy Oroszország és az USA kapcsolata elsősorban pragmatikus szempontok szerint fog alakulni, nem pedig az elnökök baráti érzelmeire alapozva. És ez az, ami az orosz–amerikai viszonyt tekintve leginkább különbözik a jelcini időktől.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!