hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Bebetonozott álláspontok
Meghallgatták Medgyessyt

2001. 06. 23.
A cementipar magánosítása kezdetben nem váltott ki különösebb érzelmeket, de amióta tavaly bezárták a csaknem százéves bélapátfalvi cementgyárat, fokozatosan átpolitizálódik az iparág közel egy évtizede lezajlott privatizációja. A héten Medgyessy Pétert berendelte az úgynevezett "cementbizottság" (hivatalos nevén a gazdasági bizottság). A bizottság azonban elsősorban nem a tények feltárására, hanem politikai felelősök kreálására törekedett.Medgyessy Péter a bizottság előtt. Felelőst keresnek Fotó: MTI

A privatizációért 1991 és 1994 között a máig magas tisztséget betöltő személyiségek, Martonyi János, Mádl Ferenc és Matólcsy György voltak a felelősök, de fontos döntéseket hozott miniszter korában az azóta a politikai élettől visszavonult Szabó Tamás is. A parlament gazdasági bizottságának ellenőrzési albizottsága elé citált Medgyessy Péter – aki a Németh-kormányban miniszterelnök-helyettes, a Horn-kabinetben pedig pénzügyminiszter volt – hivatali ideje alatt nem foglalkozott a cementiparral. Mint elmondta, miniszterelnök-helyettesként 1987–90 között részt vett a privatizációs törvény kidolgozásában, de sem ekkor, sem később, amikor pénzügyminiszterként vett részt a politikában, (a Mezőbank magánosításán kívül) nem volt beleszólása a privatizációba. 

Ugyanez mondható el Suchmann Tamásról is, akit ugyancsak meg kívántak hallgatni, de a privatizációért, majd az iparért felelős egykori miniszter nem jelent meg a bizottság előtt, mondván, az adott időszakban csupán országgyűlési képviselő volt. A vizsgáló testület most sem a jelenlegi köztársasági elnököt – funkciója miatt érthető okból –, sem a külügyminisztert, sem Szabó Tamást nem idézte be, holott az ő véleményük talán világosabbá tette volna a helyzetet. Így nyilvánvaló, hogy a kormánypárti honatyák csak az ellenzéki politikusokon kívánják elverni a port, az Állami Vagyonügynökség ugyanis 1994-ben hozott határozatot a privatizáció lezárásáról.

Kezdetben a cementiparág vezetői próbálkoztak a gyárak értékesítésével, de eredménytelenül. Az akkori vagyonügynökség örült, hogy többszöri próbálkozás után végre olyan szakmai befektetők jelentek meg Magyarországon, akik nemcsak fizettek az erősen környezetszennyező, elavult gyárakért, de gondoskodtak is – legalábbis az elmúlt esztendőig – a munkahelyek megőrzéséről. Az új tulajdonosok a svájci Schmidheiny, illetve a német Schwenk családok birtokában lévő Holderbank és Heilderbetger cégek lettek. Az előbbi vette meg a lábatlani és a hejőcsabai, az utóbbi a váci és a beremendi gyárat. Hejőcsabán ideig-óráig egy magyar befektető csoportnak is volt részesedése. Tény tehát, hogy így két család vállalkozása fogja át a teljes magyar cementipart.

A Bélapátfalvi Cementipari Rt. (Bécem) tavaly 1,3 milliárd forintos veszteséget tudhatott magáénak, és éppen egy esztendeje gazdasági okokból állították le a termelést. Azóta kőbányászatot és kőlisztőrlést végez a társaság. A cementüzemet esetleg Romániába telepítik át. Érdekes, hogy a jobb minőség? hejőcsabai és lábatlani cement lassan visszaszorítja az importáltat, az elmúlt évben egyébként a cement termelése és értékesítése 12, illetve 13 százalékkal bővült.

A "cementbizottság" ténykedésével párhuzamosan a fideszes Horváth László három témában vizsgálatot kért a Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsától. Ez azonban most nem azt vette górcső alá, hogy törvénytelen volt-e a privatizáció, mint ahogy azt sokan tudni vélik, hanem azt, hogy a tulajdonképpen kétszereplős piac kimeríti-e a tisztességtelen piaci magatartás tilalmáról szóló törvényt. A Versenytanács az összefonódás kérdésében is vizsgálódik. Az tény, hogy hasonló, lényegében a termelési kartell esetlegességét sejtető ügyben eddig még nem született elmarasztaló döntés, ami persze nem zárja ki azt, hogy ne lett volna ilyen ügylet.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!