hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ismét lejtőn a technológiai papírok
Tőzsdejelentés 2001.06.15 20.

2001. 06. 23.
Ereszkedő árfolyamok jellemezték a tőzsdék elmúlt hetét világszerte. Elsősorban a technológiai szektor papírjai zuhantak, miután több jelentősebb cég is – JDS Uniphase, Philips, Nortel – profitkilátásainak csökkenését jelentette be. Amerikában a pénzügyi szolgáltatók közül a Goldman Sachs és a Lehman Brothers is jó eredményt jelentett, ez jelentett valamelyest támaszt a hagyományos indexeknek. Európában a makrogazdaságról kedvezőtlen adatok láttak napvilágot: az Európai Központi Bank az eu-rozóna növekedési kilátásait 2,6-ról 2,2 százalékra csökkentette, és megemelte az inflációs prognózisát. A BUX alacsony forgalom mellett a nemzetközi trend ellenére valamelyest emelkedni tudott, nem egészen egy százalékos emelkedés után 6671 ponton zárta a hetet.

Nagyobb emelkedést a kisebb papírok tudtak felmutatni a héten: a Graboplast 7, a NABI 5 százalékkal drágult. A TVK közel 17 százalékkal lett drágább előző csütörtöki 3505 forintos záróáránál, 4100 forinton zárta a hetet. A blue chipek közül a Richter 2 százalékot meghaladó mértékben erősödött, a Mol 1,25 százalékkal drágult annak ellenére, hogy a CSFB brókerház vételről tartásra minősítette vissza az olajpapírt. Az MTI híradása szerint öt jelentkező is akad a Mol gázüzletágának megvásárlására. A héten megszületett a bejelentés mind a gyógyszer-, mind a gázáremelésről, előbbi 6,4, utóbbi 12 százalékkal emelkedik július elsejétől. Az Egis tovább kíván terjeszkedni az orosz piacon, és a gyógyszerpiac 20 százalékosra becsült növekedését meghaladó mértékben kívánja növelni részesedését az értékesítésből.

Csütörtökön este Somogy megyében repülőgép-szerencsétlenségben elhunyt a Synergon Rt. vezetőségének négy tagja. A papír kereskedését a tőzsde átmenetileg felfüggesztette. A részvények először zuhanással reagáltak a hírre, a hét végére azonban mindössze másfél százalékkal lett olcsóbb a papír előző heti záróértékénél.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!