hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Halálhajók nyílt vizeken

2001. 06. 23.
Kiderült, hogy puszta média-trükk volt az, hogy néhány hete a holland Nők a Hullámokon Alapítvány bejelentette: egy abortuszhajóval Írország partjai körül fognak hajózni, hogy a terhességmegszakítást tiltó szigetországból érkezők a hajón végeztethessék el a műtétet. Az alapítvány képviselője most elismerte, hogy a hajó nem alkalmas a művi vetélés elvégzéséhez. Időközben egy újabb hátborzongató ötlet kapott nyilvánosságot: egy ausztrál orvos máris úszó eutanáziaklinikát szeretne üzemeltetni Nagy-Britannia partjainál.



Az Aurora nev? holland abortuszhajó a dublini dokkban. Propagandafogás Fotó: Reuters

Az abortuszhajó orvosai a napokban kénytelenek voltak beismerni: valójában egy percig sem gondolták, hogy művi elvetélésekhez asszisztálhatnak, hiszen erre sem engedélyük, sem megfelelő színvonalú felszerelésük nincs. Az elmúlt két hét alatt – amióta az Aurora nev? hajó Dublin partjaihoz úszott – a dr. Rebecca Gomperts vezette Nők a Hullámokon (WOW) akciója mindenesetre szenzációvá nőtte ki magát a nemzetközi médiában. A hajón tartózkodó dr. Gunilla Kleiverda megerősítette, hogy a csoport elsődleges célja egy "jó kis médiacirkusz" volt, hogy így felhívják a közvélemény figyelmét az abortusz kérdésére. "Nem számítottunk többre két-három nőnél. Ez egy kísérlet, hogy meglássuk, hányan hajlandók egyáltalán eljönni hozzánk." 

Írországból a tavalyi év során 6500-an utaztak át Angliába abortuszra, s az Aurora is egy abortuszt támogató ír csoport meghívására érkezett. Ők pár órával a hajó befutása előtt szereztek tudomást arról, hogy a fedélzeten felállított klinikában egyetlen művi elvetélésre sem kerülhet sor – a WOW ugyanis nem szerezte be az ehhez szükséges engedélyeket, és az ír vizeken eredetileg harmincnaposra tervezett tartózkodást sem tudja finanszírozni. A szándékos "beugratás" csalódást okozott a meghívóknak is, és ír politikusok és életpárti csoportok is elítélték. Írország hivatalos egyháza, a Church Of Ireland képviselői szerint a hajó megjelenése – amit "hisztérikus gesztusnak" tituláltak – csupán arra volt jó, hogy tovább élesítse az abortuszvitát. Az életpárti Life Ireland szóvivője úgy véli: "Úgy gondolom, azzal, hogy idejöttek, bebizonyították, hogy egyáltalán nem érdekli őket az írek véleménye, akik az 1983-as és az 1992-es népszavazáskor is elutasították az abortusz legalizálását. A közvélemény-kutatások azóta is ezt az álláspontot mutatják." Az ír miniszterelnök mindenesetre ígéretet tett arra, hogy ősszel népszavazást rendez a kérdésről. A WOW aktivistái pedig – dr. Gumberts szavaival élve – visszavonultak "a sebeiket nyalogatni", valamint feldolgozni a történéseket. 

Az Aurora felsülése azonban nem szegte kedvét a hasonló csoportoknak: egy ausztrál orvos máris úszó eutanáziaklinikát szeretne üzemeltetni Nagy-Britannia partjainál. Dr. Philip Nietschke Hollandia segítségét kívánja igénybe venni, ahol nemrégiben legalizálták a "kegyes halált". Nietschke egy Hollandiában bejegyzett hajóval próbálja meg kijátszani hazája és olyan országok törvényeit, amelyek tiltják az eutanáziát; a nemzetközi vizek hajóira ugyanis a bejegyző ország törvényei vonatkoznak. Az ausztrál orvos nem csinál titkot abból, hogy Nagy-Britannia kiválasztását provokációnak szánja, mivel a szigetország határozottan tiltja az eutanázia gyakorlatát – ennek elősegítése akár életfogytiglani börtönbüntetéssel is sújtható. A holland Egészségügyi Minisztérium szóvivője mindenesetre elmondta: az ausztrál orvos terve a holland törvények értelmében sem valósulhat meg, mivel azok előírják, hogy az orvos és az eutanáziát kérő betege között "hosszú múltra visszatekintő kapcsolatnak" kell fennállnia, valamint egy független orvos beleegyezését is meg kell szereznie a halálos injekció beadásához.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!