hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Londoni Panoráma
A BBC háborús bűnökkel vádolja Saront

2001. 06. 23.
Óriási felháborodást keltett Izraelben a BBC angol hírcsatorna A vádlott cím? műsora, amely Ariel Saron izraeli miniszterelnököt háborús bűnösként állította be. Az összeállítás Saront tette felelőssé a libanoni szélsőségesek által 1982-ben elkövetett mészárlásokért. A műsorral egyidőben a brüsszeli bíróságon a vérengzés áldozatainak huszonhárom hozzátartozója vádat emelt Saron ellen.

A 45 perces műsor a Libanonban található szabrai és satillai menekülttáborokban elkövetett mészárlások körülményeit vizsgálva kijelentette, hogy az akkor hadügyminiszter Saron "kétségtelenül" felelősségre vonható a mintegy kétezer ember halálát eredményező vérengzésben, amelyet keresztény falangista szélsőségesek hajtottak végre. A műsor szerint Saron nem vett tudomást az előzetes figyelmeztetésekről, amelyekre hallgatva megelőzhette volna a tragédiát. Bár Saron a vérengzést követően lemondott miniszteri posztjáról, az izraeli Kahan Bizottság és egy amerikai másodfokú bíróság később Saron javára ítélt a miniszterelnöknek a Time magazinnal folytatott perében.

A műsor megszólaltatta Richard Goldstone bírót, aki szerint, mivel Izrael 1982-ben megszállta Libanont, felelőssé vált az ott élő civilek biztonságáért. Goldstone ugyanakkor a napokban a Jerusalem Postnak tett interjújában leszögezte: "Saron felelősségéről nem nyilatkoztam…"

"A műsor egyoldalú volt, előítéleteket, rész- és torzított információkat tartalmazott – jelentette ki Gideon Meir izraeli külügyminisztériumi szóvivő. – A műsor figyelmen kívül hagyta az Izraelben és az Egyesült Államokban az ügyben elvégzett vizsgálatokat" – szögezte le Meir, aki szerint a film Izrael-ellenes, sőt, "rávetül az antiszemitizmus árnya is". 

Richard Falk, a Princeton Egyetem nemzetközi jogászprofesszora úgy véli, ha az információik helyesek, akkor Saron bűnös. A műsor hatására Raanan Gissin kormányszóvivő, aki a filmben interjút adott, tiltakozott a brit televíziónál. Mint elmondta, félrevezették, és nem mondták el, milyen témáról készítenek műsort. A BBC mindegyik vádat visszautasította és emellett az izraeli hatóságokat a sajtószabadság megsértésével vádolta.

A programot ugyanazon a héten mutatták be, amikor a libanoni gyilkosságok huszonhárom túlélője egy belgiumi bíróságon keresetet adott be Ariel Saron ellen. A palesztinok nem rendelkeznek belga állampolgársággal, de ügyvédjük szerint egy 1993-ban elfogadott törvény lehetővé teszi háborús bűncselekmények áldozatai számára, hogy belgiumi bírósághoz forduljanak.

Ruth Lapidot, a jeruzsálemi Héber Egyetem nemzetközi jog professzora szerint valószínűtlen, hogy Saront bíróság elé lehessen állítani. Az 1949-es genfi egyezmény szerint ugyanis háborús bűncselekményért csak a parancsot közvetlenül kiadó vagy azt végrehajtó személyt lehet felelősségre vonni. Ezenkívül a nemzetközi jog kizárja azt, hogy hivatalban lévő államfőket vagy miniszterelnököket bíróság elé lehessen állítani.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!