hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2000. 08. 05. (IV/32) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

A Bush-klán ünnepe

Annak idején Ronald Reagan elnök 11. parancsolatként azt hirdette: "Ne mondj roszszat a másik republikánusról!" Az idén a párt még ennél is továbbment, és azt az elvet tűzte a négyévenként sorra kerülő nagygyűlés zászlajára, hogy "Mindenekelőtt ne okozz semmi kárt!".

Szétlőtték a békét

Mintegy százan haltak meg a héten az indiai Kasmír államban a muszlimok és hinduk között zajló vallási öszszecsapások során. A gyilkosságok egy a Himalájában fekvő hindu kegyhelyen kezdődtek, ahol muszlim fegyveresek tüzet nyitottak az öszszegyűlt zarándokokra. India a Kasmír visszacsatolására törekvő Pakisztánt teszi felelőssé a mészárlásokért.

Toborzó Jeruzsálemért

"A Jeruzsálem-kérdés megoldása két tárgyalófél – az izraeli és a palesztin – feladata" – nyilatkozta lapunk kérdésére Aviv Siron, az izraeli külügyminisztérium szóvivője, aki szerint a "nemzetközi státus sem megfelelő" a város számára. Ez utóbbi állítással Jasszer Arafat is egyetért: a palesztin álláspont szerint nem megoldás a Vatikán által többször felvetett javaslat, mely "különleges nemzetközi garanciákat" igényel Jeruzsálem számára. "Tiszteletben tartjuk minden vallás szabadságát, de ez nem jelentheti a városhoz fűződő palesztin politikai és jogi igények figyelmen kívül hagyását" – nyilatkozta a palesztin vezető félhivatalos szóvivőjének számító Hanan Asravi.

Az elnök, aki kétszer született

"Mostantól két születésnapom és két szülővárosom van" – állítja Rudolf Schuster, a súlyos betegségből lábadozó szlovák elnök. Schuster innsbrucki sajtótájékoztatóján szinte mindenkinek köszönetet mondott – kivéve a szlovák orvosoknak. A kritikus állapotban Ausztriába szállított szlovák elnökről ellenfelei korábban azt híresztelték, hogy ha életben is marad, maradandó agykárosodása miatt alkalmatlan a tisztségére.

Újnáci hullám Németországban

Erőteljesebben kell fellépni Németországban a szélsőjobboldali bűncselekményekkel szemben – erre a megállapításra jutott egy berlini kormánybizottság. Hivatalos adatok szerint Németországban erőteljesen növekedett a szélsőjobboldaliak által elkövetett bűncselekmények száma, ezért szükségessé válik egyes létesítmények fokozottabb védelme és az internetes honlapok ilyen irányú megfigyelése. Az elmúlt napokban elkövetett robbantások és külföldiek elleni atrocitások szintén megerősítették a komolyabb fellépés iránti igényt a társadalomban.

Belföld

Elnökváltás a Kossuth téren

Augusztus 4-én leköszönt tisztségéből Göncz Árpád köztársasági elnök. Mádl Ferenc új elnököt pénteken délután 17 órakor iktatták hivatalába protokolláris körülmények között. A leköszönő elnököt 1990. augusztus 3-án választotta meg a Magyar Köztársaság elnökévé a parlament, majd 1995. június 19-én újraválasztotta, mindkét alkalommal több mint kétharmados többséggel. A távozó elnök hivatali ideje alatt mindvégig az ország legnépszerűbb politikusa volt, és a nemzetközi politikai életben is nagy megbecsülésnek örvendett.

Halálkanyar

Az M0-ás autóúton az idén már 14-en vesztették életüket, szemben a tavalyi hét halálos áldozattal. Az elmúlt két hétben bekövetkezett három súlyos baleset kilenc halálos áldozatot követelt, ami újra felhívta a figyelmet az M0-ás autóút biztonsági hiányosságaira, valamint a Magyarországon uralkodó vezetési kultúra alacsony színvonalára.

Ötvenhárom év némaság

Veér András pszichiáter az Egészségügyi Minisztérium felkérésére utazott Orosz-országba Tamás Andráshoz, és három napot töltött el az utolsó magyar hadifogoly hazaszállításának előkészítésével.

Égető problémák

Illés Zoltán, az Országgyűlés Környezetvédelmi Bizottságának fideszes elnöke nem vett részt a győri hulladékégető keddi próbaüzemén, bár az üzemeltető cég több más szakértővel és politikussal együtt őt is meghívta. Illés szerint a megyei és a Legfőbb Ügyészség döntései értelmében a Győri Hulladék Égető Kft. sem kísérleti, sem egyéb hulladékégetést nem végezhet.

Ilyen csak a mesében van

Lassacskán jobban megéri gólyát tenyészteni a turisták kedvéért a Bodrog mellékén, mint szőlőt – vélik a tokaj–hegyaljaiak. A fiatalabb kistermelők még belevágnak az átállásba, de a meglett korú szőlősgazdák már nem tudják nyomon követni a fejleményeket. Hogy az egész napos szőlőművelés után a gazdák még jegyzőkönyvezzék is az otthonukban felhörpintett hosszúlépést, arra nem sok esélyt látnak a hegyközségi bírák. Az új rendelkezés, mely augusztus elsejétől jövedéki termékké minősítette a bort, egyébként nem felváltja, hanem kiegészíti az eddig is meglehetősen szigorú elszámolást. A Hegyalján sokan azt fájlalják, hogy az elmúlt két év kormányzási gyakorlatának megfelelően megint csak a "nagypénzűek" jártak jól.

Szigeti veszedelem

A Pepsi Sziget első napján lopás alapos gyanúja miatt indított eljárást a III. kerületi Rendőrkapitányság két budapesti fiatal ellen, akik szerdán az éjszakai órákban lebontottak és magukkal vittek egy sátrat a benne lévő értékekkel együtt – adta hírül a Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtószolgálata közleményben csütörtökön.

Hit és értékek

Rágalom vagy bizalom

Egyre többek véleménye, hogy a magyar politikai életet, a médiát az utóbbi időben a megszokottnál erőteljesebben jellemzi a rágalmazás, befeketítés, becsületsértés atmoszférája, sőt egyesek szerint már szinte uralni kezdi a közéletet. Megfigyelési ügyek, sajtóperek pro és kontra, botrányok és bestseller botránykönyvek. Harminchárom rágalmazási és becsületsértési kereset a bíróságon országgyűlési képviselők ellen két év alatt (ám a parlament egy honatyának sem oldotta fel a mentelmi jogát, jóllehet az ezekre a vétségekre nem is vonatkozna). Azoknak, akik még nem éltek hasonló jelleg? korban, új, érdekes és megrázó élettapasztalat közelről látni, hogyan is működik az ilyesmi valójában: milyen összetett és furfangos, szinte tudományos módszerei vannak mások megbecstelenítésének. Az alábbi eszszé a jog oldaláról világítja meg a rágalmazás anatómiájának kérdését, majd a jog terén elvégzett vizsgálódás tapasztalatait a befeketítés bibliai ősmintájával összevetve próbálja megragadni e jelenség lényegét.

HÁTTÉR

Jeruzsálem nem alku tárgya

Interjú Aviv Siron izraeli külügyi szóvivővel

Ne kerüljék meg a parlamentet

Visszavonulni készül a brit parlament elnöke. Betty Boothroyd, aki hat évszázados tradíciót megtörve az első nőként tölthette be posztját, az őszi parlamenti ülésszak kezdetén vonul vissza véglegesen. A hetvenéves elnök asszony búcsúbeszédében kifejezte aggodalmát a "Blair-bébik" fémjelezte új politikusi generáció cinizmusa miatt, amivel a parlamentet megkerülve sajtótájékoztatókon és reggeli hírműsorokban jelentik be döntéseiket.

Vigyázat, kémek a hálón

Becslések szerint eddig több mint 22 millió ember töltött le olyan szoftvert az internetről, amely elektronikus követőprogramot ültetett számítógépébe – derül ki a Time magazin írásából. Az internetes kémkedést Nagy-Britanniában például jogi szabályozás legalizálja, átláthatóvá téve ezzel számtalan személyes és gazdasági dokumentumot. Az FBI Carnivore (húsevő) nev? rendszere pedig a hackerek és pedofilek elleni küzdelemre hivatkozva titokban figyelte az amerikai internetezőket. A megfigyelő programok egyébként felbecsülhetetlen marketing eszköznek bizonyulnak az e-kereskedelem bonyolítói és reklámcégek számára, ugyanakkor veszélyesek, hiszen adatokat gyűjtenek az emberek személyéről, érdeklődési területéről és vásárlási szokásairól.

Hamiskártyások új szerepben

Mai, "modern" világunknak egyre elengedhetetlenebb kelléke a bankkártya, melynek használatával készpénzünket helyettesítve egyre több ügyünket tudjuk lebonyolítani. Ahogy nő a m?anyag lapocskákkal megoldható feladatok száma, úgy fordul az alvilág figyelme is egyre jobban az elektronikus pénzmozgások megcsapolása felé. 1997-ben még csak 41 esetben, míg egy évre rá 276 ügyben indított eljárást az Országos Rendőr-főkapitányság bankkártya-hamisítás okán, s a károk öszszesített értéke meghaladta a 430 millió forintot. 1999-ben pedig a magyarországi Eurocard-Mastercard kártyák forgalmának 26 százalékát a visszaélések tették ki, megszerezve kis hazánk európai elsőségét a "hamiskártyázás" területén. A nemzetközi kártyacégek tavaly szó szerint megfenyegették a magyar bankokat: vizsgálják felül, hogy milyen kártyaelfogadó-helyekkel kötnek szerződést. Ennek eredménye lett az, hogy 99 márciusától törvény is lehetővé teszi a kártyaelfogadó-helyen gyanúba került alkalmazottak felelősségre vonását és megbüntetését.

Jack Welch, a rámenős kapitalista

Amióta a General Electric tavaly a történelemben először törte át a bűvös 10 milliárd dolláros nyereséget, egyre többen figyeltek fel a siker mögött az emberre is: Jack Welch elnök-vezérigazgatóra. Készülő könyvéért a Time Warner a világ eddigi legnagyobb szerzői díját, 7,1 millió dollárt ajánlott fel. A legnagyobb élvezetet a hatvannyolc éves elnök számára továbbra is az jelenti, hogy természetes nyíltsággal teremt kapcsolatot a legkülönbözőbb emberekkel. A francia közlekedési miniszternek, Jean-Claude Gayssot-nak közvetlen nyíltsággal magyarázta el: "Apám szakszervezetis mozdonyvezető volt a Pennsylvaniai Vasútnál". Majd tréfálkozva folytatta: "Ő a kedvenc kommunistám, és én vagyok az ő kedvenc kapitalistája."

A nagyvállalat, a kisfogyasztó és az állam

A Magyar Távközlési Rt.-ből kivonult az utolsó amerikai tulajdonos, az SBC, ezáltal a máig monopolhelyzetben lévő telekommunikációs vállalat a német állami tulajdonban lévő Deutsche Telekom (DT) ellenőrzése alá került. Ezzel megtörtént az 1993-ban privatizált és mára a régió egyik vezető cégévé nőtt Matáv Rt. visszaállamosítása - német kézbe.

Német agybevásárlás

Németország igyekszik felszippantani Ázsia és Kelet-Európa legjobb informatikusait. Gerhard Schröder kancellár kijelentése szerint augusztus elsejétől harmincezer munkavállalási engedélyt, úgynevezett zöldkártyát kívánnak kiadni európai, de az Európai Unión kívüli országok számítástechnikai szakembereinek, további húszezret pedig ázsiai, főként indiai szakembereknek.

EU kontra Microsoft

Az Európai Bizottság csütörtökön bejelentette, hogy eljárást indított a Microsoft amerikai szoftveróriás ellen, mert azzal gyanúsítja, hogy a tiszta verseny szabályait megszegve, domináns helyzetét kihasználva megpróbálja ellenőrzése alá vonni a szolgáltatói szoftverpiacot az Európai Unió egyes államaiban.

Guruló milliárdok

A közelmúltban a kormány 21,4 milliárd forintot szavazott meg a központi költségvetésből a magyar labdarúgás támogatására, mintegy befektetésként adva ezt az összeget, annak minél korábbi, haszonnal való megtérülésére. A kormányzat tehát üzletet lát a fociban, annak ellenére, hogy egyelőre az MLSZ jelentései inkább veszteségekről szólnak: a múlt évben 4 milliárd forint kiadás mellett csak 3,5 milliárd forintnyi bevételt tudtak felmutatni a legmenőbb csapatok. A foci körül kialakult botrányok, politikai csatározások, a futball-huliganizmus is inkább taszítják, mint vonzzák a befektetőket, szponzorokat, de még a széles rajongótábort is. Többen támadták a kormányt, hogy populista intézkedést hozott, és egy számára kedves sportágat az indokoltnál nagyobb mértékben támogat.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!