hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2000. 02. 05. (IV/6) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

A perzsa bomba

A kilencvenes években az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség, a CIA még nem volt képes olyan mélyen belelátni a folyamatosan fejlődő orosz–perzsa kapcsolatokba, mint napjainkban. Korábban főleg az izraeli Moszad információira támaszkodhattak, ez az egyoldalú információforrás azonban az utóbbi időben bővült más forrásokkal is. Tavaly decemberben a CIA igazgatója arról tájékoztatta Bill Clinton amerikai elnököt, hogy nem zárható ki teljesen annak a lehetősége, hogy Irán rendelkezik nukleáris fegyverzet kifejlesztésére alkalmas technológiával, bár erre vonatkozóan jelenleg nincs bizonyítékuk.

Lélektani fegyver Belgrád ellen

A Milosevics-rendszer elleni pszichológiai hadviselés állítólagos részleteiről tájékoztatta olvasóit a Vjesnik cím? zágrábi napilap, arról adva hírt, hogy egy állítólagos amerikai videókazetta is szerepet játszhatott a szerb hadsereg Koszovóból történt kivonásában.

Sorozatgyilkos orvos Angliában

Harold Shipman angol háziorvost a héten életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték, amiért rábizonyosodott, hogy legalább tizenöt páciensét gyilkolta meg 1995 és 1998 között. Egyesek szerint karrierje során a sorozatgyilkos akár ezer, mit sem sejtő páciensét is megölhette. Az angol nyomozók eddig több mint száz halálesetet vizsgáltak meg, és jelenleg további 23 halottal kapcsolatban folytatnak vizsgálatot.

Csapdák Libanonban

A hét elején Ehud Barak kormányfő rendkívüli ülésre hívta össze a politikai-biztonsági kabinetet, hogy megvitassa a Dél-Libanonban kialakult helyzetet, és meghatározza Izrael válaszlépését a súlyosbodó harci cselekmények nyomán. A kormányfő ígéretet tett, hogy 2000 júniusáig, ha lehet, Szíriával való megegyezés útján, ha nem, akkor anélkül, de "hazahozza a fiúkat" Libanonból.

Holocaust-tagadás Szíriában

Egy szíriai lap azzal vádolta meg Izraelt, hogy a holocaust jelentőségének eltúlzásával pénzt és együttérzést igyekszik kicsikarni Európa kormányaiból, ezzel álcázva a palesztinok elleni atrocitásait. A vádak nem sokkal azután hangzottak el, hogy Svédországban véget ért a holocaust-konferencia, amely határozottan elítélte a zsidók elleni, II. világháborús népirtás tagadását.

Bátorít a bécsi példa

Szélsőjobboldali tüntetők Berlinben a Brandenburgi Kapu előtt a tervezett holocaust-emlékm? ellen.     Fotó: MTI

Felhívás

Az amerikai nép nevében, az Egyesült Államok Kormánya az Önök segítségét kéri a második világháború vagy a hidegháború éveiben eltűnt amerikai katonák felkutatásához.

Belföld

Békülékeny részjobboldal

Új mozgalom indult. Támogatók kerestetnek    Fotó: Vörös Szilárd

Az ellenzék ellenzi a Fidesz új elnökét

A parlament keddi ülésén Vancsik Zoltán szocialista képviselő az iránt érdeklődött Kövér László nemzetbiztonsági minisztertől, egyszersmind a Fidesz új elnökétől, hogy meddig kívánja a tárcát irányítani "egy indulatoktól vezérelt, gyűlölködésre hajlamos pártember".

Bővítenék az átvilágítandók körét

Hamarosan újra terítékre kerülhet az ügynöktörvény, amennyiben a kormánypártok egyezségre jutnak, és Csúcs László kisgazdapárti frakcióvezető-helyettes módosító javaslatát beterjesztik a parlament elé. A javaslat értelmében az átvilágítást ki kellene terjeszteni a bírákra, ügyészekre és a média fontosabb személyiségeire, időbeni hatályát pedig 2003. június 30-ig kellene meghoszszabbítani. Vastagh Pál, az MSZP frakcióvezető-helyettese szerint azonban a rendszerváltás után tíz évvel érdemesebb volna ezeket az ügyeket minél előbb lezárni. Nem is szólva arról, hogy az akták jelentős része elveszett. A még aktuális iratokat a törvény szerint február 28-ig kell eljuttatni a Történeti Hivatalnak (TH).

Magyarország és a GNN

Nem igaz, hogy a rendőrség megbánta volna a Kicsoda Jézus? cím? kazetta terjesztését a testületen belül - fogalmazott lapunknak adott interjújában Balla Attila, az amerikai bejegyzés? Good News Network (GNN) nemzetközi szervezet elnöke. Mint múlt héten írtunk róla, a Vizuális Bibliát terjesztő szervezet a rend őreinek ajándékozott több ezer kazettát, de egyes híradások szerint ettől a testület végül elhatárolódott. Egyébként nem ez az első eset, hogy "probléma" alakult ki a Vizuális Biblia körül.

Csökkenő korhatár

"Nagyon ritkán fordul elő, hogy kiskorú gyermek kemény droghoz jusson. Ebből számomra az következik, hogy a család nagyon »alja szinten« élt, hiszen még aktív kábítószerfüggő szülőknél sem szokás, hogy gyermekeik előtt használják a fecskendőt" – értékelte a múlt héten ismertté vált 9 éves, herointúladagolással kórházba szállított kisfiú esetét dr. Mlinarics Edit, a Mátrix Szenvedélybetegek Hozzátartozóinak Egyesületének munkatársa.

Új vezető a Hortobágyon

Aradi Csabát, a Hortobágyi Nemzeti Park igazgatóját múlt pénteken berendelték a Környezetvédelmi Minisztériumba, és egy határozatban felmentették posztjából. Az indoklás így szólt: "Konfliktusokba keveredett." Hétfőn szintén a minisztériumban egy tárgyaláson vett részt Pepó Pál miniszterrel, melyen az újonnan létrehozandó Természetvédelmi Világörökség Programiroda majdani szakmai vezetésével bízták meg. Úgy tűnik, hogy Aradi Csabát rendkívüli módon megviselte a hétfői tárgyalás, ugyanis kedd hajnalban súlyos vérnyomásproblémával, szédüléssel és végtagzsibbadással Debrecenben kórházba szállították. Clemens Béla főorvos, Aradi kezelőorvosa lapunknak elmondta, hogy páciense osztályos megfigyelésre szorul, állapota súlyosbodott az elmúlt napokban, vérnyomása továbbra is magas.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!