hetilap

Hetek hetilap vásárlás

1999. 08. 07. (III/31) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Bosszút állt a brókereken

Egész Amerika döbbenten nézhette végig azokat a képsorokat, amelyek a 44 éves Mark Barton eszeveszett ámokfutásának következményeit mutatták be. Barton, hogy megbüntesse azokat, akik "mindenáron tönkre akarták tenni", két atlantai brókerházban végzett tömegmészárlást, ezt megelozoen azonban brutálisan agyonverte feleségét és két gyermekét. Az atlantai eseményekrol a Time magazin készített összefoglalót.

25 éves az orosz antiterrorista csoport

Ünnepeltek az orosz légideszantosok is: Szentpéterváron a 69. évforduló tiszteletére még a lámpaoszlopot is elfoglalták Fotó: MTI

"Adok-kapok" házasság

Hillary Clinton fontos lépést tett a szenátusi szék felé, amikor bejelentette: bizottságot szervez, hogy a 2000. évi szenátusi választásokra a megfelelo összeget eloteremtse. Valószínu, hogy már a kampány elotti utat egyengeti Hillarynak a Talk amerikai magazinnak adott szenzációs interjúja, melyben viszontagságokban gazdag házassága intim részleteit is feltárta az olvasók elott.

Másodpercenként félmillió dollár

Egy amerikai bíróság a héten döntött arról, hogy az állam köteles 16 millió dollárt fizetni Abraham Zapruder örököseinek, akiktol tavaly foglalták le a John Kennedy elleni dallasi merényletet megörökíto filmfelvételeket. Zapruder annak idején 26 másodperces 8 mm-es amator filmet készített a gyilkosságról. A Zapruder család azzal érvelt, hogy a felvételt úgy kell értékelni, mint Vincent van Gogh festményeit vagy Andy Warhol képeit, akinek Narancsszínu Marilyn címu alkotása 17,3 millió dollárért kelt el tavaly. Véleményüket elfogadták, hiszen az amerikai kormány egymillió dolláros árajánlatát sikerült feltornászniuk a 16-szorosára, ráadásul visszamenoleg is megkapják a kamatokat. size="2">(CNN)

Vonatszerencsétlenség Indiában

285 halálos áldozatot követelt az a vonatszerencsétlenség, amely India északkeleti részén, Gisal városa közelében történt. Egy váltókezelo hibájából két egymással szemben haladó expresszvonatot irányítottak ugyanarra sínpályára. Az ütközés következtében a szerelvény kocsijai a levegobe emelkedtek, és a roncsok több rétegben ellepték a baleset körzetét. Indiában gyakoriak a súlyos közlekedési balesetek: 1981-ben 800 áldozatot követelt, amikor egy viharban a ciklon felemelt és a folyóba lökött egy zsúfolt szerelvényt. 1996-ban pedig a levegoben történt katasztrófa: az új-delhi repülotérrol felszálló jumbo összeütközött egy leszálláshoz készülo kazah teherszállítógéppel size="2">Fotó: MTI

Csecsen terrorakció készül Dagesztánban

Oroszországban attól tartanak, hogy csecsen fegyveresek felkelést szítanak a szomszédos Dagesztánban is. A titkosszolgálatok értesülései szerint már a terveket is kidolgozták az akció szervezoi. Néhány szélsoséges harctéri parancsnok állítólag arra készül, hogy egységeivel behatoljon a szomszédos állam területére, tömeges túszejtést és diverzáns akciókat hajtson végre, majd ultimátumban követelje az államfo lemondását. Az Interfax hírügynökség jelentése szerint a csecsen bázisokon már ki is képeztek erre a célra mintegy 500 fegyverest, sot közülük néhányan a dagesztáni határ közelében állomásoznak. Az értesüléseket részben a dagesztáni belbiztonsági tanács is megerosítette. A Csecsenfölddel szintén határos Ingus Köztársaság elnöke is úgy látja, hogy az észak-kaukázusi helyzet az utóbbi idoben sokat romlott. Szerinte összetett intézkedésekre van szükség a rend helyreállítása érdekében: például fel kellene számolni a korrupciót, és munkahelyeket kellene teremteni a régióban. Mint mondta, mindennaposak a lövöldözések, emberrablások.

"Arcul csapták" Clark tábornokot

Wesley Clark tábornok, a szövetséges haderok európai foparancsnoka anélkül vívta meg a NATO Koszovóért indított hadmuveletét, hogy egyetlen katonát is vesztett volna harc közben. Az amerikai hadsereg számára a gyozelem - történelmileg példátlan módon - vér nélküli volt. A magas rangú katona a múlt héten telefonon értesült arról, hogy szolgálataiért való köszönet helyett elbocsátás vár rá - írja legújabb számában a Newsweek címu amerikai hetilap.

Új Petőfi szobor

A Segesvár melletti Fehéregyházán több ezren vettek részt a fehéregyházi csata és Petofi Sándor halálának 150. évfordulóján rendezett megemlékezésen. Az eseményen Martonyi János külügyminiszter és Hámori József, a nemzeti kulturális örökség minisztere jelenlétében avatták fel a költo egészalakos szobrát, amely Kiskunfélegyháza város önkormányzata kezdeményezésére közadakozásból készült el Fotó: MTI

Belföld

Mindenki másképp magyarázza

Szolnoki Andrea, Atkári János és Demszky Gábor. Igen a nemreFotó: MTI

Orbán -Torgyán találkozó: oszre halasztott alku

Torgyán József. Nem akar Göncz helyére lépni size="2">Fotó: MTI

Válogatós hatalom

A Budapesti Rendor-fokapitányság (BRFK) büntetoeljárást indított Karczagi László, a Népszabadság foszerkeszto-helyettese és Emod Pál, a lap egyik rovatvezeto-helyettese ellen, banktitok megsértésének alapos gyanúja miatt. Február 16-án a Népszabadság szerkesztosége információt kapott arról, hogy Tarafás Imre, a jegybank elnökhelyetteseként 1989-ben kedvezményes kamatozású hitelt vett fel a Postabanktól. A szerkesztoség erre felkereste Tarafást, aki megerosítette az információt, és nem tiltakozott a közlése ellen. 17-én a cikk megjelent. Még aznap a Postabank belso vizsgálatot rendelt el annak kiderítésére, hogy miként került nyilvánosságra Tarafás hitele. Ugyanezen a napon Tarafás a leírt tényeket nem tagadva pontosította a cikk egyes állításait. Ennek ellenére az Állami Pénz- és Tokepiaci Felügyelet még 17-én banktitok megsértése miatt feljelentést tett ismeretlen tettes ellen. (Kiderült egyébként, hogy a bankkal kötött szerzodésben megállapított kamat nem volt kedvezményes, hiszen 800 ezer forintos hitelre több mint másfél millió forintnyi devizát kellett kamatmentesen a bankban elhelyezni az utolsó törlesztorészlet megfizetéséig.) A BRFK a nyomozás érdekében egyelore nem közöl több információt az eljárásról. Az eset pikantériája, hogy hetekkel késobb más újságokban további személyekrol írták meg, hogy kedvezményes, úgynevezett VIP-hitelt vettek fel a Postabanktól, ám eddig a szóban forgó laptársak közül egyiknél sem vontak eljárás alá senkit. Lapunk kérdésére Karcagi László foszerkeszto-helyettes elmondta, hogy tudtukkal jogszeruen járt el a Népszabadság. Szerintük a banktitkot nem ok sértették meg, hanem az, aki az információt kiadta. A szerkesztoség egy terjedelmes érvanyagot juttatott el a BRFK-hoz, és remélik, hogy annak mérlegelése után az ügy nem kerül bíróság elé. Karcagi a Népszabadság kivételezetten eljárás alá vont helyzetét annak tulajdonítja, hogy a többi lapot egyszeruen még nem jelentették fel. Hozzátette: "A hatalmon lévok jobban tennék, ha a saját házuk táján néznének körül, hiszen az általuk titkosan kezelni kívánt információt saját embereik szivárogtatták ki. Egyszerubb azonban nekik, ha csak ülnek a bíróságon, az újságokat lapozgatják, és feljelentgetik azokat az újságírókat, akik egyébként a dolgukat végzik, azaz közérdeku információkat tárnak a nyilvánosság elé." (Hetek)

A múltat végképp elohozni

Jobboldali újságírók - köztük D. Horváth Gábor, a Napi Magyarország foszerkesztoje, Bencsik András, a Magyar Demokrata foszerkesztoje, Seszták Ágnes, a hetilap foszerkeszto-helyettese (az egykori kommunista Magyar Ifjúság munkatársa - a szerk.), Bayer Zsolt kormányzati tanácsadó, Szentmihályi Szabó Péter a Magyar Fórum és a Napi Magyarország publicistája, a MIÉP delegáltja az egyik közszolgálati médiakuratóriumban és Varga Domokos György újságíró - a közelmúltban saját átvilágíttatásukat kezdeményezték, és pártállásra való tekintet nélkül felhívták kollégáikat, hogy kövessék példájukat. Úgy látják, hogy így teremthetnek tiszta és áttekintheto helyzetet a tömegtájékoztatásban. "Ne tetszeleghessenek rovott múltú emberek a hitelesség színében. A sajtónak nagyobb a befolyása, mint azt sokan gondolnák. Szinte a sajtó irányítja a politikát" - vélekedett Bencsik András. Kifejtette, hogy álláspontja szerint az ügynök- vagy az ávós múlt buncselekménnyel terhelt múltat jelent. Az elmúlt rendszerhez való elvi huség - vagy akármilyen antipatikus nézet vállalása, ha nem törvénybe ütközo - nem diszkriminálható a mi demokráciánkban, ám bunösök ne bírhassanak médiabefolyással. "Tág értelemben az egyház is médium, ezért a papokat is át kéne világítani szerintem, de ez már egy más téma. Tulajdonképpen a társadalom egészében a közbefolyással bíró személyekre - úgymint bírákra, ügyészekre is például - ezt az elvet vonatkoztatjuk, ám mi csak a saját területünkön tehetünk valamit. Szeretnénk ebbe az irányba befolyásolni a törvényhozást" - mondta. A "rovott múlt" alóli felmentést Bencsik szerint bunbánattal lehet elérni. Hozzátette: "Magyarországon egy ávós és egy ügynök van összesen, Farkas Vladimir és Csurka István. Ok elismerték és megbánták a bunüket, és immár tiszták. Van tehát példa a bunbánatra és bunbocsánatra. Még egy ilyen ember akadt rajtuk kívül, Grósz Károly, aki vállalta a múltját és konzervatív kommunistaként halt meg. Érdekes módon senki nem gyulölte." A MÚOSZ elnöke, Wisinger István lapunknak elmondta, hogy a MÚOSZ elnöksége külön határozatot az üggyel kapcsolatban nem hozott, mert az a véleményük, hogy a parlamentnek kell törvényt hoznia. Amennyiben a parlament az átvilágítási törvényt kiterjeszti az újságírókra, akkor az minden MÚOSZ-tagra is érvényes lesz. Wiesinger hangsúlyozta: "Engem egyébként - mint újságíró elmondom - akár már holnap is átvilágíthatnak."

Kultúrházból faházakba

Mire lapunk megjelenik, már ideiglenesen felállított faházaikban laknak a jelenleg az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) muvelodési központjában elszállásolt zámolyi roma családok. Egyelore nem tudni azonban, hogy a múlt hónap végére beígért végleges megoldást jelento szocpolos házak építését mikor kezdi el és fejezi be az építéssel megbízott országos önkormányzat közhasznú társasága. A zámolyiak bíznak az OCÖ ígéretében.

Megemlékezés Raoul Wallenberg 87. születésnapján

Raoul Wallenberg 87. születésnapján szerdán, megemlékezést tartott a nevét viselo egyesület a második világháborúban rejtélyesen eltunt svéd diplomata szobránál Budapesten, a Szilágyi Erzsébet fasoron. Az ünnepségen a megemlékezés virágait és koszorúit helyezte el a Raoul Wallenberg Egyesület, az izraeli, az orosz, a svéd és a német nagykövetség, illetve tiszteletüket leróvó magánszemélyek. Kósáné Kovács Magda, az Országgyulés Emberi Jogi, Kisebbségi és Vallásügyi Bizottságának elnöke a megemlékezésen úgy fogalmazott: Raoul Wallenberg emlékét nem tudták eltörölni Budapesten. A Magyarországra 31 évesen érkezett fiatal építész-közgazdász Wallenberg a magyar holocaust idoszakának kiemelkedo, embermento hose, aki jóllehet a Háborús Menekültek Bizottságától kapott "jogosítványa" alapján csak néhány száz, Svédországgal valamilyen kapcsolatban álló magyar zsidó megmentésével volt megbízva, mégis megtízszerezte a legálisan mentesítettek számátFotó: MTI

"Lebukott" a pécsi állatkert

Súlyos visszaélésekre derült fény a pécsi állatkert igazgatóváltása során, amelynek következtében több vezeto is - hasonlóan az állatkert lakóihoz - akár rács mögé is kerülhet. Kiderült ugyanis, hogy elcsalták az állatok eledelét, kiváltságosoknak vadászni lehetett az állatkert állataira, illetve zavarosan vezették a nyilvántartást.

Elfogták a postarablót

Kedd délután a fováros XIX. kerületében a rendorség elfogta azt a férfit, aki nem sokkal korábban fegyveres rablást hajtott végre a VIII. kerület, Orczy út 44. szám alatti postahivatalban. A félmillió forintot zsákmányoló férfit Kispesten, a Vak Bottyán utca 55. számú ház elott fogták el a rendorök egy szemtanú segítségével, aki feljegyezte a gépkocsin menekülo tettes jármuvének rendszámát. Wiszkisnek gondolta magát: elkapták Fotó: MTI

Hit és értékek

A Nap imádói

Kolumbusz napfogyatkozása, amit a felfedezo nyugodtan és tudós ismeretek birtokában fogad, nem úgy az igen megrémült indián törzs tagjai Kép: MCsE

„Küzdelem a Név ellen”

Múlt heti cikkünkben négy olyan esetet vizsgáltunk meg, amikor Pál apostolnak római helytartók elott állva kellett hitét és életét védelmeznie. E négy történet érdekes tanulságokkal szolgált abból a szempontból, hogy az akkori államhatalom képviseloi - egy római állampolgárral szemben - mennyire lojálisak voltak a fennálló jogrendhez. Az alábbiakban azokat a vádakat igyekszünk áttekinteni, amelyekkel a kereszténységet kriminalizálták - Jézus perétol egészen a III. század elejéig.

HÁTTÉR

A száguldó árnyék

Napfogyatkozás olyankor jön létre, amikor a Föld méretéhez képest alig negyedakkora Hold körülöttünk keringve árnyékot vet a Földre. Mindez potenciálisan évente akár többször is megtörténhet, épp így a holdfogyatkozás: ekkor éppen a Föld takarja el égi kíséronk elol a Napot. Míg azonban a Föld képes az egész Holdat árnyékba borítani, addig a Hold a földfelszínnek csak kis területén tud teljes fogyatkozást eloidézni. Ebben rejlik a ritkaság oka: olykor évszázadok is eltelhetnek, amíg egy adott hely fölött "elhúz" a Hold árnyéka. Ez sarkallta a kutatókat arra, hogy sokszor évekig tartó elokészületekkel óceánokat, kontinenseket átszelve jussanak el egy-egy napfogyatkozás zónájába, reménykedve, hogy derült ég lesz a nagy napon. Szerencsére nekünk mindössze az országot kettészelo sávba kell augusztus 11-ig eljutnunk, a holdárnyék 110 kilométer széles útvonalába, mely az Atlanti-óceántól Indiáig közel 14 ezer kilométeren keresztül fog húzódni, jórészt lakott területek felett. A fogyatkozás Boston partjaitól 500 kilométerre kezdodik: az óceán fölött a nap feketébe öltözve kel föl, majd az árnyék a hangsebesség kétszeresével száguldva 11 óra 11 perckor átrobog Dél-Anglia felett, és Észak-Franciaországban belép a jó öreg kontinensre. Németország és Ausztria lakosait elkápráztatva 12 óra 47 perckor a fogyatkozás Magyarországra is ráköszönt, elsoként Sopron és Szombathely lakóinak ámulatára. A jelenség alig 10 perc alatt végighalad az országon, majd útját Románián át folytatva Törökország, Szíria, Irán, Pakisztán és India érintésével végül a Bengál-öbölnél tér vissza a világurbe.

Balkáni állapotok

A Demokrata Párt és a Szövetség a Változásokért elnevezésu ellenzéki koalíció szervezett Szlobodan Milosevics jugoszláv elnök, valamint a kormány lemondását követelo tüntetést, a Belgrádtól mintegy 100 kilométerre délnyugatra fekvo Valjevóban. A gyulölet most befelé fordul Fotó: MTI

Dolgozó gazdagok

Meglepo következtetésekre jutott az az ENSZ-tanulmány, amely a világ gazdagjainak és szegényeinek vagyoni helyzetérol készült. Amint arról már korábban is beszámoltunk (Hetek, 1999. július 17., III. évf. 28. szám), a legvagyonosabbak és a nincstelenek közötti szakadék az elmúlt évtizedek alatt tovább tágult. Olyanynyira, hogy mára a világ három leggazdagabb embere nagyobb magánvagyonnal rendelkezik, mint a világ legszegényebb 43 országa együttvéve! Az amerikai Forbes magazin ranglistája - amely a világ dollár-milliárdosait állítja sorrendbe - képet ad arról, hogy kik is napjaink dúsgazdagjai.

Szovjet adósságok

Oroszország a jugoszláv háború kapcsán megújult tárgyalásokat kihasználva átfogó adósságátalakítást akar elérni a magánhitelezokbol álló Londoni Klubbal. Mihail Kaszjanov orosz pénzügyminiszter elárulta, hogy többek között adósságcsökkentést, hosszú türelmi idoszakot és az átütemezett törlesztés elso éveire a piacinál alacsonyabb kamatot szeretne elérni. A tétel 30 milliárd dollár, ami a szovjet idokbol öröklodött át. Egyébként Oroszország tavaly augusztus óta 1,3 milliárd dollárral van elmaradva a törlesztéssel a Londoni Klubnak. A Párizsi Klubbal is tárgyalt az orosz fél, és megállapodtak abban, hogy a már késedelemben levo (8,1 milliárd dolláros) részleteket 15-20 évre elnyújtják. A francia fél beleegyezett abba is, hogy a 100 milliárd dollárnyi teljes szovjet adósság átalakításáról jövo osszel hajlandó lesz tárgyalni. Eközben érkezik a Nemzetközi Valutaalap (IMF) 4,5 milliárd dolláros hitelének elso, 640 milliós részlete, és az orosz pénzügyminisztérium közlése szerint a pénzt még aznap átutalják egy korábbi IMF-hitel törlesztésére. (MTI)

Keresett szakmák

Kis mértékben ugyan, de nott a munkanélküliségi ráta júliusban. A 0,1 százalékos emelkedés foleg szezonális okokra vezetheto vissza, mivel a korábbinál több, tízezer pályakezdo regisztráltatta magát a nyilvántartásban. S annak ellenére, hogy a nem pályakezdo munkanélküliek száma mintegy 4 ezerrel csökkent júliusban, a pályakezdok megjelenése miatt összességében mégis több a regisztrált munkanélküli. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az elso félévben az elozo év hasonló idoszakához képest 132 ezerrel nott a foglalkoztatottak száma. Így Magyarországon 3 millió 785 ezer a foglalkoztatott, ami azt jelenti, hogy a teljes népesség 49 százalékának van munkahelye. Ez az arány kedvezobb, mint az Európai Unió átlaga. Az Országos Munkaügyi Módszertani Központ (OMMK) félévente készít munkaero-piaci prognózist, melynek célja, hogy elorejelezze a gazdasági folyamatokat, illetve azt, hogy a vállalatok milyen szakmákban terveznek leépítést, vagy létszámnövelést. Így kiderül, hogy melyek a keresettebb szakmák, amelyekkel sikeresebben el lehet helyezkedni, illetve mely területeken várható elbocsátás az év hátralevo részében. A szellemi munkát végzok közül a szakorvos, az üzletköto, a középiskolai tanár, a villamosmérnök, az építésztechnikus, a színész, a vegyész, az ápolóno és a gyógypedagógus talál könnyen munkát. A szakképzett fizikai munkások közül a szabót, a varrónot, az eladót, az elektromuszerészt, a komuvest, a vagyonort, a bútorasztalost keresik. A szakképzetlen fizikai munkások közül a kubikusoknak, a mezogazdaságban tevékenykedoknek, az erdészeknek, a mosó- és vasalónoknek, illetve a szobalányoknak legkönnyebb elhelyezkedni. Az OMMK felmérése szerint túltelített, és ezért romlik a pozíciója a bérelszámolóknak, a pénzügyi, munkaügyi nyilvántartóknak, a telefonkezeloknek és a szucsöknek.

Az idén nem lesz megszorítás

Nincs szükség gazdasági megszorító intézkedésekre - jelentette ki Járai Zsigmond pénzügyminiszter az elso félév gazdasági folyamatait elemezve. A miniszter szerint tartható lesz mind a 9 százalékos infláció, mind a 4 százalékos államháztartási és a 2,5 milliárdos folyó fizetési mérleghiány.

Tanévkezdés borsos áron

Egy elso osztályos beiskolázása 20 ezer forint. Nem csak a gyereknek nehéz az iskolatáska Fotó: MTI

A szerencsejáték jó biznisz

A szerencsejáték évezredek óta hozzátartozik a "kenyér és cirkusz" témaköréhez. A szerencsében való bizakodás gyenge pontja az embernek, de kétségtelenül nyereséges vállalkozás a szervezoknek, no meg a szerencsés keveseknek. Az állami tulajdonban lévo Szerencsejáték Rt. adózás elotti nyeresége nem kevesebb, mint 4 milliárd forint volt 1997-ben. Nem titok, hogy a játékosok töredékét nyerhetik annak az összegnek, amit reménykedésükben befizetnek.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!