hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A múltat végképp elohozni
Jobboldali újságírók ön átvilágítása

1999. 08. 07.
Jobboldali újságírók - köztük D. Horváth Gábor, a Napi Magyarország foszerkesztoje, Bencsik András, a Magyar Demokrata foszerkesztoje, Seszták Ágnes, a hetilap foszerkeszto-helyettese (az egykori kommunista Magyar Ifjúság munkatársa - a szerk.), Bayer Zsolt kormányzati tanácsadó, Szentmihályi Szabó Péter a Magyar Fórum és a Napi Magyarország publicistája, a MIÉP delegáltja az egyik közszolgálati médiakuratóriumban és Varga Domokos György újságíró - a közelmúltban saját átvilágíttatásukat kezdeményezték, és pártállásra való tekintet nélkül felhívták kollégáikat, hogy kövessék példájukat. Úgy látják, hogy így teremthetnek tiszta és áttekintheto helyzetet a tömegtájékoztatásban. "Ne tetszeleghessenek rovott múltú emberek a hitelesség színében. A sajtónak nagyobb a befolyása, mint azt sokan gondolnák. Szinte a sajtó irányítja a politikát" - vélekedett Bencsik András. Kifejtette, hogy álláspontja szerint az ügynök- vagy az ávós múlt buncselekménnyel terhelt múltat jelent. Az elmúlt rendszerhez való elvi huség - vagy akármilyen antipatikus nézet vállalása, ha nem törvénybe ütközo - nem diszkriminálható a mi demokráciánkban, ám bunösök ne bírhassanak médiabefolyással. "Tág értelemben az egyház is médium, ezért a papokat is át kéne világítani szerintem, de ez már egy más téma. Tulajdonképpen a társadalom egészében a közbefolyással bíró személyekre - úgymint bírákra, ügyészekre is például - ezt az elvet vonatkoztatjuk, ám mi csak a saját területünkön tehetünk valamit. Szeretnénk ebbe az irányba befolyásolni a törvényhozást" - mondta. A "rovott múlt" alóli felmentést Bencsik szerint bunbánattal lehet elérni. Hozzátette: "Magyarországon egy ávós és egy ügynök van összesen, Farkas Vladimir és Csurka István. Ok elismerték és megbánták a bunüket, és immár tiszták. Van tehát példa a bunbánatra és bunbocsánatra. Még egy ilyen ember akadt rajtuk kívül, Grósz Károly, aki vállalta a múltját és konzervatív kommunistaként halt meg. Érdekes módon senki nem gyulölte." A MÚOSZ elnöke, Wisinger István lapunknak elmondta, hogy a MÚOSZ elnöksége külön határozatot az üggyel kapcsolatban nem hozott, mert az a véleményük, hogy a parlamentnek kell törvényt hoznia. Amennyiben a parlament az átvilágítási törvényt kiterjeszti az újságírókra, akkor az minden MÚOSZ-tagra is érvényes lesz. Wiesinger hangsúlyozta: "Engem egyébként - mint újságíró elmondom - akár már holnap is átvilágíthatnak."
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!