hetilap

Hetek hetilap vásárlás
25 éves az orosz antiterrorista csoport

1999. 08. 07.
Ünnepeltek az orosz légideszantosok is: Szentpéterváron a 69. évforduló tiszteletére még a lámpaoszlopot is elfoglalták Fotó: MTI

25 éves a híres "A" - ismertebb nevén Alfa antiterrorista csoport. A megalakításáról szóló parancsot az SZKP politbüro határozata alapján a KGB akkori elnöke, Jurij Andropov írta alá.
Nyugaton, ahol akkoriban már szinte folyamatosan tevékenykedtek a szélsoséges szervezetek és terrorista csoportok - például Olaszországban a Vörös Brigádok, Németországban a Vörös Hadsereg Frakció -, már régen létrehozták a speciális terroristaellenes harcra felkészített csoportokat. A volt Szovjetunió területén az Alfa-csoport volt az elso, melynek helyét késobb eredményei is megerosítették. Eloször akkor lehetett róluk hallani, amikor a csoport húsz fovel elfoglalta az afgán diktátor, Amin erosen orzött palotáját. A mai napig egyedülállónak tartott muveletben csupán két fot vesztettek.
A Szovjetunió széthullása és a KGB átszervezése után, 1991-tol néhány évig az Alfa a Szövetségi Orszolgálat (kormányorség) keretében a magas rangú állami vezetok védelmét látta el. Lassan arról beszéltek, hogy az Alfa harcosai elvesztik a terrorizmus elleni harchoz szükséges jártasságukat, de 1995-ben visszatértek a Szövetségi Biztonsági Szolgálat terrorizmus elleni osztályára. Több sikeres muveletük története került nyilvánosságra. Közöttük a Moszkvában túszul ejtett dél-koreai turisták kiszabadítása, több túszszabadító akció az Észak-Kaukázusban, illetve a Tbiliszibe térített repülogép túszainak megmentése.
Több, nem kevésbé jelentos "harci alkalmazásról" azonban a közvélemény - különbözo okokból kifolyólag - nem tud semmit. (Fordította: Scharrer János)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!