hetilap

Hetek hetilap vásárlás

1999. 05. 01. (III/17) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Amerikai győzelem Gázában

Az izraeli választások utánra halasztotta a döntését a Palesztin Központi Tanács 124 tagú testülete a palesztin állam kikiáltásáról. Jasszer Arafat nyitó beszédében megerősítette a palesztin nép jogát az önrendelkezésre, ugyanakkor kifejtette, hogy bölcsebb dolog, ha a palesztinok a mostani időpontban megtartóztatják magukat. "Nagyon érzékeny időszakát éljük történelmünknek, amelyben nem követhetünk el hibát. Nincs szükség arra, hogy kinyilvánítsuk ezt az államot, mert jelenleg is gyakoroljuk államiságunkat nap mint nap" – jelentette ki a palesztin vezető.

Pszichológiai trükk vagy valós haditerv

A Pentagonban több kulcsember javasolja Jugoszlávia teljes kör? invázióját, amelynek során a NATO elfoglalná Belgrádot, megbuktatná Szlobodan Milosevics elnököt, kormányának vezetőit pedig a hágai nemzetközi bíróság elé állítaná – javasolják a Pentagon egyes befolyásos tervezői a The Guardian cím? brit lap értesülése szerint.

Nem így képzeltük

"Az idő túlságosan lassú a várakozók, túlságosan gyors az aggódók, túlságosan hosszú a gyászolók és túlságosan rövid az örvendezők számára" - mondta Orbán Viktor miniszterelnök Washingtonban, a NATO-csúcstalálkozó megnyitóján, hozzátéve: ezen a rendezvényen "a legboldogabbak mi, új tagok vagyunk". A jelenlévők többsége azonban gondterheltebben élte meg a nagy napot, a NATO fennállásának ötvenedik évfordulóját. A díszruhába öltözött katonák ugyan bevonultak, hogy harsonaszóval nyissák meg az ünnepséget, az egészre mégis rávetette sötét árnyékát a koszovói háború, és mintha hangfogót tett volna erre a jelentős eseményre. Fél évszázaddal ezelőtt Truman elnök a következő szavakkal írta alá az alapító okmányt: "A háború számunkra nem elkerülhetetlen. Nem hiszünk abban, hogy vannak a történelemnek olyan vak áradatai, amelyek az emberiséget elsodorhatják erre vagy arra."

Robusztus hadsereget sürget a kancellár

Több oldalról is kritika érte Németország részéről az új NATO-stratégiát. A nagyobbik kormánypárt, az SPD leszerelési szakértője a Westdeutsche Rádiónak adott nyilatkozatában kifejtette, hogy ezzel az ENSZ és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) hatásköre jelentősen visszaszorul. Az sem elfogadható, hogy mindenhol a NATO ítélkezzen "jó és rossz" fölött. A párton belül megoszlanak a vélemények Koszovóval kapcsolatban. A korábbi szociáldemokrata pártelnök, Hans-Jochen Vogel a NATO-csapások megszakítása mellett szállt síkra. Peter Strack frakcióvezető azonban amellett érvelt, hogy fenn kell tartani a Szlobodan Milosevicsre gyakorolt nyomást .

NAGYÍTÓ

Hogyan látják a balkáni háborút Közép-Amerikából az emberek? Cristian Villalta salvadori újságírónak az El Diario de Hoy-ban megjelent cikke szerint fásultan és értetlenül, hiszen az emberiség csupán elenyésző hányada képes felfogni az eseményeket, és átlátni a puskacsövek mögött rejlő geopolitikai érdekeket.

Vallásszabadságért tüntettek

Tíz évvel a Tienanmen téri diáktüntetés véres leverése után a "Mennyei Béke" terén első ízben volt újból tömeges felvonulás. Az állítólag százmillió követővel rendelkező Buddhista Törvény elnevezés? vallási közösség több mint tízezer tagja vett részt a kínai kormányépületek előtt a vallásszabadságért megrendezett békés tüntetésen. A megmozdulás rávilágít arra, hogy a földalatti vallási mozgalmak – köztük a szintén százmilliós nagyságrend? evangéliumi keresztény közösségek – nagyobb kihívást jelenthetnek a kommunista hatalom számára, mint a kis létszámú demokratikus ellenzék – állapítja meg a The New York Times cím? amerikai napilap.

Londoni terrorhullám

Rendkívüli készültséget rendelt el a brit rendőrség azt követően, hogy egy héttel a dél-londoni Brixton feketék lakta negyedében elkövetett bombamerénylet után, újabb detonáció rázta meg a szigetország fővárosát: ezúttal a zömében bangladesiek által lakott Brick Lane-t érte támadás. A robbantás forgatókönyve nagyjából megegyezett a brixtoni esettel: a sporttáskába rejtett szöges bomba a szombat esti piaczárás előtt, a városrész egyik legforgalmasabb negyedében, egy autóban robbant. A Scotland Yard nem csak Londonban tart újabb terrortámadásoktól: lehetséges célpontnak tartják Birminghamet, Manchestert, Leedset, Glasgow-t és Leicestert is.

Szerb bosszú a BBC ellen

Rendőri védelmet biztosítottak Tony Hallnak, a BBC hírigazgatójának, miután halálos fenyegetéseket kapott. A jelentések szerint egy magát szerb aktivistának nevező ismeretlen férfi telefonon közölte a BBC-vel, hogy ő ölte meg Jill Dandót, a BBC neves riporterét, és azt mondta: a következő áldozata Tony Hall lesz. Hozzátette: Dandó meggyilkolását megtorlásul követték el a szerb nemzeti televízió belgrádi székházát ért NATO-támadás miatt.

Belföld

Nehéz az érdemi párbeszéd a kormánnyal

Szabó Endre. Érdemben szeretnének tárgyalni    Fotó: MTI

Megváltozott nyugati érdekek

Míg a második világháború után az európai nagyhatalmaknak is érdeke volt, hogy létezzen egy délszláv állam, napjainkra ez a helyzet megváltozott: 1993-ban döntötték el, hogy Jugoszláviát akár bombázások árán is megtörik – hangzott el azon a konferencián, melyet neves magyar történészek és Balkán-szakértők részvételével rendeztek az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán kedden.

Titkos szolgálatok

Sok országban annyira összefonódott a politika és az alvilág, hogy a diplomaták látogatásakor nem lehetünk biztosak abban: hazáját vagy annak alvilágát képviseli a látogató – mondta Kövér László, a titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter a Közgazdaságtudományi Egyetemen rendezett vitaesten, ahol beszélgetőpartnere Nikolits István extitkosszolga volt. A hallgatóság megnyugtatására a politikusok közölték: a negatív külföldi példákkal ellentétben a hazai titkosszolgálatoknál politikamentes munka folyik.

A miniszter nem válaszolt

Kivonultak az ellenzéki képviselők az Országgyűlés Honvédelmi Bizottsága csütörtöki üléséről. Távozásukra az adott okot, hogy Szabó János honvédelmi miniszter a koszovói helyzettel kapcsolatos kérdések megválaszolása helyett ebédmeghívására hivatkozva távozott a parlamentből. Igaz, előzőleg megígérte, hogy kisvártatva visszatér, de erre – eddig ismeretlen okból – végül nem került sor.

Autópálya-tervek

A kormány a héten elfogadta a közlekedési tárca tíz évre szóló autópálya- és gyorsforgalmi út fejlesztési koncepcióját. Ennek értelmében az elkövetkezendő évtizedben 140 kilométernyi autópálya és 577 kilométer hosszúságú gyorsforgalmi út, valamint egy Duna-híd épül hazánkban, mintegy 600 milliárd forint értékben. A terveket ellenzéki politikusok is jónak mondták, hiszen annak jelentős részét még az előző kormány dolgozta ki. Szakemberek szerint a tervek megvalósulása serkentő hatással lesz hazánk gazdasági fejlődésére.

Joghézagok segítik a szélsőjobbot

"Szerencsére Magyarországon szigorúbbak a fegyverhasználat feltételei, mint az Egyesült Államokban" – mondta lapunknak Sebes József, a Raoul Wallenberg Egyesület soros elnöke, az Egyesült Államokban a múlt héten történt iskolai mészárlás hazai vonatkozásairól szólva. Kifejtette, hogy az eset óvatosságra int a fegyverviselés és -használat jogi szabályozásakor.

Elmarasztalták a magyar államot Strasbourgban

"Elmarasztalták és 1,1 millió forint kártérítés megfizetésére kötelezték a magyar államot Strasbourgban egy 14 évig tárgyalt birtokháborítási per elhúzódása miatt" – közölte Petruska Emil, a felperes ügyvédje a csütörtöki sajtótájékoztatón, Budapesten. Adelmanné Kertész Judit 1984-ben indított bírósági eljárást, amelyben a számára kedvező ítélet csak 1998 augusztusában született meg. Ez idő alatt hozzávetőlegesen 40 tárgyalást tartottak az ügyben, 18 bíró vezetésével. A panaszos amiatt fordult bírósághoz, mert közvetlenül az ablaka alatt vendéglői konyhaüzemet létesítettek. A Fővárosi Bíróság jogerős ítéletében tavaly az alpereseket kártérítés fizetésére kötelezte. Petruska Emil tájékoztatása szerint az ügy valójában máig nem fejeződött be, mivel az alperes a jogerős ítélet után felülvizsgálatot kért. A sajtótájékoztatón Grád András emberi jogi szakértő elmondta, hogy a panaszos kérelmét 1995-ben regisztrálták Strasbourgban. A kérelmező beadványára az Európa Tanács Emberi Jogi Bizottsága, valamint idén februárban a Miniszteri Bizottsága is egyhangú döntéssel elmarasztalta a magyar államot az Emberi Jogok Európai Egyezményében foglaltak megsértése miatt. A Magyarország által 1992-ben ratifikált egyezmény ugyanis kimondja, hogy az eljárásokat ésszer? időn belül kell lefolytatni és befejezni. A szakértő tájékoztatott arról is, hogy Magyarországról eddig több ezer beadványt juttattak el Strasbourgba. Ezek közül a mostani az első ügy, amely ilyen módon fejeződik be. Három esetben békés megállapodás született, egy eljárás pedig jelenleg is folyik. (MTI)

Hit és értékek

Ninivei képregény

Amióta II. Ptolemaiosz Philadelphosz egyiptomi uralkodó az i.e. III. században Alexandriában létrehozta a Muszeiont, a világ valamennyi múzeuma nevében erre az intézményre utal. Az azonban kevéssé ismert, hogy az alexandriai Muszeion nem a régi tárgyak gyűjtését tekintette fő céljának, vagyis nem a mai értelemben vett "múzeum" volt: itt őrizték az ókor legnagyobb könyvgyűjteményét, amelynek számát 700-900 ezer tekercs közé teszik a kutatók. (A hagyomány szerint a Muszeion számára fordította le hetven zsidó bölcs a Tórát görögre, amelyet Szeptuaginta néven ismerünk.)
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!