hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Elmarasztalták a magyar államot Strasbourgban

1999. 05. 01.
"Elmarasztalták és 1,1 millió forint kártérítés megfizetésére kötelezték a magyar államot Strasbourgban egy 14 évig tárgyalt birtokháborítási per elhúzódása miatt" – közölte Petruska Emil, a felperes ügyvédje a csütörtöki sajtótájékoztatón, Budapesten. Adelmanné Kertész Judit 1984-ben indított bírósági eljárást, amelyben a számára kedvező ítélet csak 1998 augusztusában született meg. Ez idő alatt hozzávetőlegesen 40 tárgyalást tartottak az ügyben, 18 bíró vezetésével. A panaszos amiatt fordult bírósághoz, mert közvetlenül az ablaka alatt vendéglői konyhaüzemet létesítettek. A Fővárosi Bíróság jogerős ítéletében tavaly az alpereseket kártérítés fizetésére kötelezte. Petruska Emil tájékoztatása szerint az ügy valójában máig nem fejeződött be, mivel az alperes a jogerős ítélet után felülvizsgálatot kért. A sajtótájékoztatón Grád András emberi jogi szakértő elmondta, hogy a panaszos kérelmét 1995-ben regisztrálták Strasbourgban. A kérelmező beadványára az Európa Tanács Emberi Jogi Bizottsága, valamint idén februárban a Miniszteri Bizottsága is egyhangú döntéssel elmarasztalta a magyar államot az Emberi Jogok Európai Egyezményében foglaltak megsértése miatt. A Magyarország által 1992-ben ratifikált egyezmény ugyanis kimondja, hogy az eljárásokat ésszer? időn belül kell lefolytatni és befejezni. A szakértő tájékoztatott arról is, hogy Magyarországról eddig több ezer beadványt juttattak el Strasbourgba. Ezek közül a mostani az első ügy, amely ilyen módon fejeződik be. Három esetben békés megállapodás született, egy eljárás pedig jelenleg is folyik. (MTI)

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!