hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Elmarasztalták a magyar államot Strasbourgban

1999. 05. 01.
"Elmarasztalták és 1,1 millió forint kártérítés megfizetésére kötelezték a magyar államot Strasbourgban egy 14 évig tárgyalt birtokháborítási per elhúzódása miatt" – közölte Petruska Emil, a felperes ügyvédje a csütörtöki sajtótájékoztatón, Budapesten. Adelmanné Kertész Judit 1984-ben indított bírósági eljárást, amelyben a számára kedvező ítélet csak 1998 augusztusában született meg. Ez idő alatt hozzávetőlegesen 40 tárgyalást tartottak az ügyben, 18 bíró vezetésével. A panaszos amiatt fordult bírósághoz, mert közvetlenül az ablaka alatt vendéglői konyhaüzemet létesítettek. A Fővárosi Bíróság jogerős ítéletében tavaly az alpereseket kártérítés fizetésére kötelezte. Petruska Emil tájékoztatása szerint az ügy valójában máig nem fejeződött be, mivel az alperes a jogerős ítélet után felülvizsgálatot kért. A sajtótájékoztatón Grád András emberi jogi szakértő elmondta, hogy a panaszos kérelmét 1995-ben regisztrálták Strasbourgban. A kérelmező beadványára az Európa Tanács Emberi Jogi Bizottsága, valamint idén februárban a Miniszteri Bizottsága is egyhangú döntéssel elmarasztalta a magyar államot az Emberi Jogok Európai Egyezményében foglaltak megsértése miatt. A Magyarország által 1992-ben ratifikált egyezmény ugyanis kimondja, hogy az eljárásokat ésszer? időn belül kell lefolytatni és befejezni. A szakértő tájékoztatott arról is, hogy Magyarországról eddig több ezer beadványt juttattak el Strasbourgba. Ezek közül a mostani az első ügy, amely ilyen módon fejeződik be. Három esetben békés megállapodás született, egy eljárás pedig jelenleg is folyik. (MTI)
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!