hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2000. 03. 25. (IV/13) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Putyin és a többiek

Véget ért a választási kampány Oroszországban, amely sokban különbözött az 1996-os évitől. A fő különbség abban áll, hogy az éppen hatalmon lévő államfő, Vlagyimir Putyin már egészen a kezdetektől magáénak tudhatta a választók többségének szimpátiáját. Közvélemény-kutatók szerint a vasárnapi elnökválasztáson az oroszok 54 százaléka kész Putyinra szavazni, míg vetélytársára, a kommunista Gennagyij Zjuganovra csak 14.

Végre közelebb kerültünk

"Az üzenetem egyértelm?: közelednünk kell egymáshoz a városok, falvak, a kis- és középvállalkozások szintjén" – nyilatkozta Rudolf Schuster szlovák köztársasági elnök a Heteknek magyarországi látogatásán. A magyar – szlovák kapcsolatokban másfél éve kezdődött olvadás látványos jele volt a szlovák államelnök e heti vizitje, melynek során ellátogatott Békéscsabára és Miskolcra is.

Ámokfutás lánykérés után

Négy személyt megsebesített, majd főbe lőtte magát az a texasi férfi, aki szerda este behatolt a pasadenai Cristiana Esposa del Cordero pünkösdi gyülekezet házába. Három áldozatot azonnal kórházba szállítottak, a negyedik, aki csak könny? sérülést szenvedett, a helyszínen maradt a rendőrökkel.

Egy náci orvos karrierje

Az Ausztriában kilenc gyermek meggyilkolásával vádolt dr. Heinrich Gross ma 84 éves. A március 21-én lezajlott tárgyaláson a bíró kérdésére ("Hallotta és értette, ami itt elhangzott?") dr. Gross azt válaszolta: "Mindent hallottam, semmit sem értettem." Karl Öllinger zöld képviselő szerint ez a mondat jellemzi az általános osztrák nézetet az itt elkövetett náci bűnökről.

Új szövetségek Ázsiában

Csen Suj-pian újonnan megválasztott tajvani elnök "békecsúcsot" ajánlott Kínának, és jelezte, hogy akár az "egy Kína" kérdéséről is hajlandó tárgyalni Pekinggel, amennyiben azt nem "alapelvként" kezelik. A bejelentés enyhíthet a függetlenségpárti jelölt győzelme miatt háborús konfliktussal fenyegető szembenálláson Kína és Tajvan között, de Bill Clinton amerikai elnök ázsiai útja is azt jelzi: a térségben nemcsak Kína, hanem Japán, Pakisztán és India is a hatalmi pozíciók újrarendezésére törekszik.

Őszinte hang ígérete

A tavaly ősszel kirobbant illegális pártfinanszírozási botrány hurrikánként söpört végig a CDU-n. A legnagyobb német ellenzéki párt megcsappant létszámú tagsága és a politikusok is a kereszténydemokraták megújulása mellett tették le voksukat, amikor bizalmat előlegeztek Angela Merkelnek. A CDU jelenlegi főtitkára áprilisban veheti át az unió irányítását.

Belföld

Az agrárbéke vége

Agrárdemonstrációkat helyezett kilátásba a legnagyobb magyar mezőgazdasági szervezet. Torgyán József szerint az egykori bolsevik típusú téeszelnökök akarják a közelgő mezőgazdasági demonstrációval lejáratni a kisgazda minisztériumot. A pártvezető-miniszter éppen ezért kijelentette a parlamentben: az nem megy, hogy az egyik oldalon tartják a markukat, a másik oldalon pedig demonstrálnak, ne számítsanak egy fillér támogatásra sem, akik ezt teszik.

Médiapatt

A Fidesz az ellenzéket, az MSZP és az SZDSZ a kormányoldalt vádolják azért, hogy az Országgyűlésnek nem sikerült megoldást találnia a közszolgálati médiumok kuratóriumi elnökségeinek teljes létszámú felállítására, mivel a parlament e héten hozott döntésével a Duna Televízió élére is "csonka" kuratórium került.

Nagylelkű adakozó

Egy magát megnevezni nem kívánó adományozótól a budapesti Nemzetközi Pető Intézet 48 millió forintot kapott, amelyet teljes egészében a magyar gyerekek gyógyítására fordítanak – jelentette be Kozma Ildikó főigazgató. Elmondta: az intézet munkája iránt néhány hónapja ismeretlenül érdeklődő, németül beszélő férfitől svájci frankban kapták az adományt. A közalapítványként működő intézetnek igencsak nagy szüksége van az ilyen felajánlásokra, hiszen a költségek 30 százalékát magának kell előteremtenie (a többit az állam finanszírozza). Egy iskoláskorú gyermek foglalkoztatása napi 8 000 forintba kerül, az állami támogatás ebből 5 000 forint. A magyar gyerekek az ellátásért a mindenkori családi pótlékot meg nem haladó összeget fizetnek, ami havonta nem több mint egyetlen gyógyítási nap költsége. A 48 millió forintból az intézetnek nem kell adóznia, mivel közhasznú szervezet – tudtuk meg az APEH-től. (hetek)

Veszedelmes ebek

Magyarország az úgynevezett egy főre jutó kutyatartásban a világ élbolyához tartozik. Kevés országban tartanak családonként nálunk több ebet. Az elmúlt évek kutyabalesetei viszont azt bizonyítják: felelősségtudatban viszont nem vagyunk nyerők. Nem csoda, hogy politikusok a törvény erejével szerettek volna mindezen változtatni. Eddig inkább kevesebb, mint több sikerrel.

Tragédia az Alpokban

Minden valószínűség szerint tragédiával végződött annak a négy magyar hegymászónak a kirándulása, akik az ausztriai Glossglockner meghódítására indultak. A négy fiatal közül ugyanis már csak egyikük térhetett haza Magyarországra. A kutatást szerdán befejező hegyi mentők szerint két lavina zúdult a három hegymászóra, így 20-30 méternyi hó fedi őket, és csak a jó idő beköszöntével lesz esély arra, hogy holttestüket megtalálják.

Misztérium 2000

Három héten keresztül minden szombaton középkori misztériumjátékokat felelevenítő esemény szemtanúja lehet az utca embere – feltéve, hogy a főváros Bazilika és Hősök tere között húzódó szakaszán időzik. Itt vonul ugyanis a Tavaszi Fesztivál keretében műsorra tűzött zenés-táncos kavalkád, amely a Pogány keresztelő címet viseli. A játék a millenniumi ünnepségsorozat vezérfonalát követve a pogány magyarság és a nyugati kereszténység találkozását kívánja ábrázolni, amennyiben a legkülönbözőbb ősi népszokások, sámánisztikus rítusok és Szent István új vallása elevenednek meg a nézők szemei előtt. A célállomásig több ízben korh? viseletbe öltözött, szarvasagancsos táltosok és doboló sámánok hada csap össze a fehérruhások megkeresztelt seregeivel, melynek során a keresztények magukba olvasztják a pogány sárkány erejét, hogy békében haladhassanak tovább a történelem útvesztőibe. A performansz látványos figurái között szerepel Szent István feje és jobbja mellett egy hatalmas sárkány és egy égbenyúló kereszt is. Farkas Attila érseki tanácsos, a mozgó színdarab egyházi szaktanácsadója a darabot értékelve elmondta lapunknak: "az ifjúság egy ünneplő megnyilvánulása ez a kereszténység és a pogányság küzdelmének ábrázolásában, mely egy közös megbékélésben találkozik. Ez a kereszténység diadala az egyszer? nép Bibliájának nyelvén."

Gond a rasszizmus Magyarországon

Március 21-én, a fajgyűlölet elleni küzdelem nemzetközi napján tette közzé Strasbourgban a Rasszizmus és Intolerancia Elleni Európai Bizottság (ECRI) immár második hazánkról szóló jelentését. Ahogyan arról két héttel ezelőtti számunkban már beszámoltunk (Hetek, 2000. március 11. Kódolt antiszemitizmus a parlamentben) a bizottság pozitív haladást tapasztal Magyarországon a rasszizmus, az idegengyűlölet, az antiszemitizmus és az intolerancia területén, ugyanakkor aggasztónak tartja a fajgyűlölet kérdését és a "cigány közösség tagjaival szemben az élet minden területén megnyilvánuló diszkriminációt".

Hit és értékek

A Vatikán és a holokauszt II. rész

Lapunk előző, 2000. március 18-i számában jelent meg John Cornwell angol történész 1999-ben publikált, nagy vihart kavart könyvéről (Hitler\'s Pope. The Secret History of Pius XII – Hitler pápája. XII. Pius titkos története, Viking Press, 1999, 430.) szóló írás. (A Vatikán és a holokauszt) Ezúttal a tanulmány második, befejező részét közöljük.

Új korszak előtt a keresztény-zsidó kapcsolat

A judaizmus és a kereszténység egyetért abban, hogy a zsidó nép történelmi sorsát Istennel kötött szövetsége határozta meg; és nagyjából konszenzus áll fenn abban is, hogy "a nép" szétszóratását, a diaszpóra sorsát, a XX. században elkezdődött hazatérést Izrael földjére és az újkori zsidó állam megalapítását (1948) egyaránt a szövetségek alapján kell értelmezni. A Biblia szerint a szövetség olyan egyezmény, szerződés, amelyet Isten először is Izrael népével, majd – az Újszövetségben – a többi nemzettel kötött. A Szináj-hegyen a Teremtő kezdeményezte a szoros viszonyt a zsidó néppel, amelyet Izrael elfogadott, és kötelezte magát, hogy feltételeit megtartja és teljesíteni fogja az idők végezetéig. Az Egyiptomból kivonuló, a nemzettéválás folyamatába épphogy belépő zsidóság szövetségi státusba kerülése nem azt jelentette, hogy magasabbrend? etnikumként Isten a többi nemzet fölé helyezte volna, hanem a kiválasztás Isten világmegváltói tervében bizonyos feladatok elvégzésére és célok betöltésére szólt.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!