hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Misztérium 2000

2000. 03. 25.
Három héten keresztül minden szombaton középkori misztériumjátékokat felelevenítő esemény szemtanúja lehet az utca embere – feltéve, hogy a főváros Bazilika és Hősök tere között húzódó szakaszán időzik. Itt vonul ugyanis a Tavaszi Fesztivál keretében műsorra tűzött zenés-táncos kavalkád, amely a Pogány keresztelő címet viseli. A játék a millenniumi ünnepségsorozat vezérfonalát követve a pogány magyarság és a nyugati kereszténység találkozását kívánja ábrázolni, amennyiben a legkülönbözőbb ősi népszokások, sámánisztikus rítusok és Szent István új vallása elevenednek meg a nézők szemei előtt. A célállomásig több ízben korh? viseletbe öltözött, szarvasagancsos táltosok és doboló sámánok hada csap össze a fehérruhások megkeresztelt seregeivel, melynek során a keresztények magukba olvasztják a pogány sárkány erejét, hogy békében haladhassanak tovább a történelem útvesztőibe. A performansz látványos figurái között szerepel Szent István feje és jobbja mellett egy hatalmas sárkány és egy égbenyúló kereszt is. Farkas Attila érseki tanácsos, a mozgó színdarab egyházi szaktanácsadója a darabot értékelve elmondta lapunknak: "az ifjúság egy ünneplő megnyilvánulása ez a kereszténység és a pogányság küzdelmének ábrázolásában, mely egy közös megbékélésben találkozik. Ez a kereszténység diadala az egyszer? nép Bibliájának nyelvén."
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!