hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Pusztai nem híve a tb-adónak

1998. 09. 12.
"Alapvető célunk, hogy egy átlátható, világos belső érdekeltség alakuljon ki az ágazatban, a legkevesebb manipulációs eszközzel. Szeretnénk azt is, hogy 4-5 százalékos reálbérnövekedés lehessen az egészségügyben" – mondta Pusztai Erzsébet, az egészségügyi tárca államtitkára a Pénzügykutató Rt. egészségügyről rendezett fórumán. Az ismert politikus kifejtette, nem híve annak, hogy a társadalombiztosítási járulékot adó formájában szedjék be. Szerinte hazánkban az adóbefizetési hajlandóság mindig alacsonyabb, mint a járulékfizetési. Hangsúlyozta, hogy az orvosi ellátás sosem volt ingyenes, valakik mindig kifizették az árát. A gond az, hogy azon folyamat során, amikor az egészségügy – valós szükségszerűség folytán – állami finanszírozásból biztosítási rendszerre tért át, nem alakult ki átlátható finaszírozási rend. Elsősorban ezen kívánnak változtatni, javítani. A bérekkel kapcsolatosan megjegyezte: alapvetően nem a bértáblával van a baj, és nem azért alacsonyak a bérek, mert a tábla ennyit szab meg, hanem azért mert a jelenlegi finanszírozási lehetőségek csak ennyit engednek meg. A közalkalmazotti törvény sok hibája mellett mégis lehetővé tette – mivel a minimálisan fizethető béreket rögzíti –, hogy az egészségügyi dolgozók bére ne szakadjon le a többi közalkalmazottétól. A költségvetés és a társadalombiztosítási költségvetés között jelenleg is folyik az egyeztetés a hatékonyabb támogatási rendszerről az egészségügy-finanszírozás és a kórházak finanszírozásának kérdésében, illetve a kórház-konszolidáció területén. Pusztai elmondta: hosszú távon szeretnék, hogy az egészségügyi ellátás a nulla kulcsos áfa hatálya alá kerüljön, ami lehetővé tenné, hogy az egészségügyi ellátás nagyobb arányban jelenhessen meg magánvállalkozási formában is.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!