hetilap

Hetek hetilap vásárlás
NAGYÍTÓ
Hosszú út a bűnbánatig

1998. 09. 12.
Miután Bill Clintonnak augusztus 17-én a nemzethez intézett beszédét széles körben kritizálták, amiért túl sok negatív megjegyzést tartalmazott Kenneth Starr ellen, és túl kevés bűnbánatot, az elnök ötször szólt a nyilvánosság előtt Monica Lewinskyvel való viszonyáról. Eredeti "négyperces" magyarázatába az elnök sikeresen belopott egy mondatot saját felelősségéről, amelyet "mélységesen" bánt. De azoknak, akik a "bocsánat" szóra vártak, még néhány hétig, Clinton írországi útjáig várniuk kellett. Sőt, tovább is, egészen a legutóbbi elnöki mea culpáig, amely szerdán Floridában hangzott el. Ezúttal nemcsak a szavak, hanem a hangszín is bocsánatkérő volt. Clinton hosszú utat tett meg a nyilvános bűnbánatig. A vallomások időrendben: Augusztus 17.: "Nem volt helyénvaló kapcsolatom Miss Lewinskyvel. Tulajdonképpen helytelen volt. ""...Félrevezettem az embereket, köztük a feleségemet is. Mélységesen bánom." Augusztus 28.: "Lassan szakértővé kell válnom a bocsánatkérésben." Szeptember 2.: "Tudják, elismertem, hogy hibáztam, elmondtam, hogy ezt megbántam, bocsánatot kértem, sok értékes időt töltöttem a családommal az elmúlt hetekben, és megmondtam, hogy visszaállok a munkába." Szeptember 4.: "Nagy hibát követtem el. Ez védhetetlen, és sajnálom.""...Nem mondhatok ellent senkinek, aki kritizálja azt, amiről már elismertem, hogy védhetetlen. Nincs olyan, amit Joseph Lieberman szenátor vagy bárki más kritikaként megfogalmaz, amivel ne értenék egyet, és már magamnak is elmondtam, és nagyon sajnálom, de nem tudok többet mondani." Szeptember 9. (délután): "Cserbenhagytam önöket is, és a családomat is, és cserbenhagytam ezt az országot, de igyekszem jóvátenni. Elhatároztam, hogy soha többet nem engedem meg, hogy ilyesmi történjen. Feltett szándékom, hogy visszaszerzem a bizalmat." "...Tehát megértést kérek önöktől, és megbocsátást azon az úton, amelyen együtt haladunk. Remélem, ez a megbékélés és gyógyulás ideje lesz." Szeptember 9. (este): "Igyekeztem jól végezni a munkámat, és gondját viselni ennek az országnak, még akkor is, amikor magamra és a családomra és a kötelességeimre nem viseltem eléggé gondot. Remélem, hogy önök, és mások, akiket megsértettem, megbocsátják azokat a hibákat, amiket elkövettem, de a legfontosabb, hogy nem engedhetik, hogy ez elterelje figyelmüket állampolgári kötelességeikről." (Sz.I.A.)
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!