hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Drága parkolás Ausztriában

1998. 09. 12.
A közelmúltban Ruszanov András székesfehérvári rendőrtiszt kolléganője kíséretében egy autóval leparkolt Ausztriában az A1-es autópálya mentén levő benzinkút parkolójában. Pechjére egy mozgássérülteknek fenntartott helyen. A jelzőtáblát – határozottan állítja – egy teherautó takarta el a szemük elől. Ekkor két civil ruhás fegyveres férfi jelent meg, akik – igazolás nélkül – 1300 schillingre bírságolták honfitársainkat. Kiderült az is, hogy két napja autópálya-matricájuk is lejárt, emiatt a büntetés 3000 schillingre emelkedett. "Mivel az intézkedők nem igazolták magukat, a viselkedésük alapján nem tudtuk eldönteni, hogy fegyveres rablás, vagy heves vérmérséklet? kollegák áldozatai lettünk" – mesélte lapunknak Ruszanov, aki elnézést kért, és igazolta magát magyar szolgálati igazolványával, illetve egy International Police Association (IPA) igazolvánnyal. "Az egyik fegyveres elment, a másik kitépte a papírokat a kezemből, és a földre dobta, mondván, hogy nem Magyarországon vagyunk" – mondta a főhadnagy, akinek lefoglalták mobiltelefonját és óráját. Utólag kiderült: az intézkedők a melki autópályaőrség munkatársai voltak. Ruszanov több hazai és nemzetközi szervezetnek levélben beszámolt az őt ért sérelemről. Sáringer László, Magyarország bécsi főkonzulja lapunknak elmonda: sok panasz érkezik a Bécs környéki autópályákról. Ennek egyik oka az, hogy esetenként nem úgy lépnek fel a hatóságok, ahogy mi, magyarok azt elvárnánk. Az osztrák közlekedési szabályok rendkívül szigorúak, a szabálysértéseket súlyosan szankcionálják. "Ezekben nehéz igazságot tenni" – mondta Sáringer. "Vannak azonban kifogásolható intézkedések is" – tette hozzá. A határátkelő az autópályán van, az osztrák autópályán pedig csak jeggyel – érvényes matricával – lehet közlekedni. Aki nem akarná használni az autópályát, az is kénytelen ezt megtenni legalább három-négyszáz méteren Ausztriában, és csak utána tud lefordulni a főútvonalra. Ha azonban ezen a kis szakaszon elkapják jegy nélkül, súlyos bírságot szabnak ki rá. "Ha kényszerűen használja, jogtalan a büntetés" – vélekedett a főkonzul.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!