hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Divatba jött a „szeplőtelen fogantatás”
Megtermékenyítés bármi áron: egyre több határt lépnek át

2009. 11. 20.
Mióta 31 évvel ezelőtt megszületett a világ első lombikbébije Angliában, már magának Louise Brown-nak is van saját gyermeke, illetve rajta kívül már jóval több mint 3 millió ember köszönheti létét a napjainkra rutin eljárásnak számító méhen belüli mesterséges megtermékenyítésnek (IVF). A különböző módszerek és a technika segítsége azonban egyre több extrém és megdöbbentő esetet szül.

Míg az észak-európai államokban már a gyermekek 7-8 százaléka ilyen módon születik, Magyarország ezen a területen is le van kissé maradva, ami feltehetőleg a magas (150-250 ezer forintos) „gyerekáraknak" kö­szön­hető. Itthon évi másfél-kétezerre te­hető a lombikgyerekek száma.

A vitatható eljárások igen sok morális és etikai kérdést vetnek fel, mivel segítségükkel az egy apából, egy anyából és a gyerekekből álló hagyományos családmodellt teljes mértékben fel lehet rúgni. Az IVF módszereit felhasználva lehetségessé válik egynemű párok, egyedülálló vagy elvált nők, de akár transzvesztita férfiak számára is, hogy ma már ne csak örökbefogadjanak, hanem akár saját gyereket is szüljenek.

A múlt gyermekei

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!