hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Czeizel Endre
(1935–2015)

2015. 08. 19.
A rendszerváltás előtt ő volt Magyarország első számú genetikusa és szülészorvosa, a tudományos ismeretterjesztés doyenje, televíziós műsorok első számú szereplője. Az általa kidolgozott magzatvédő vitamin, amely bizonyítottan több születési rendellenesség megelőzésére alkalmas, világsiker lett, Magyarországon viszont alig használják. Czeizel Endre tudományos szempontból az ezredforduló környékén ért a csúcsra, amikor megkapta a neves Kennedy-díjat. Az úgynevezett Czeizel-ügy azonban lelkileg megviselte, élete végén pedig úgy érezte, hogy minden, amit felépített, szétesett nyugdíjazása után. Czeizel Endre hétfőn halt meg életnek 81. évében, leukémiában.

Czeizel Endre az orvosi egyetem után az Országos Közegészségügyi Intézetben kezdett el dolgozni. Végzés után nem maradhatott az egyetemen, mert ahogyan azt az ATV Friderikusz című műsorának 2014. április 15-ei adásában elmondta, 1956 után egy politikai eligazításon kifejtette, hogy ’56 igazi forradalom volt, nem pedig ellenforradalom, ezért a káderlapjára rákerült az „ellenforradalmár” jelző.

Czeizel visszaemlékezése szerint a politika később újabb fordulatot hozott az életébe. 1965-ben ugyanis Hruscsov az Egyesült Államokba látogatott, ahol megmutatták neki a hibrid kukoricát, és megdöbbenve tapasztalta, hogy milyen hatalmas eredményeket lehet elérni a genetikai kutatások segítségével. Ezt követően a keleti blokkban is engedélyezték a genetikai kutatásokat, amelyeknek Czeizel az egyik hazai úttörője lett. Saját bevallása szerint kezdetben hagyományos módon a laboratóriumban akart sikereket elérni, de időközben rájött, hogy ezekhez a kutatásokhoz Magyarországon nincs elég pénz. Ezért a genetika közegészségügyi vonatkozásaival, ezen belül is a veleszületett rendellenességekkel kezdett el foglalkozni. 1973-ban létrehozta a Veleszületett Rendellenességek Felügyeletét, majd 1980-tól a Veleszületett Rendellenességek Kóroki Monitorját, amelynek segítségével hatalmas mintán sikerült vizsgálni a terhességeket veszélyeztető tényezőket. A legnagyobb tudományos sikert is e területen érte el: sikerült kísérletileg bizonyítani, hogy a folsav az esetek 90 százalékában megakadályozza a nyitott gerinccel való születést.

Czeizelék kutatása az angol Richard Smithells felfedezésére épült, aki a nyolcvanas évek elején azt figyelte meg, hogy sokkal kevesebb nyitott gerincű gyermek születik a jó körülmények között élő, mint a szegény családokban. Smithells ebből arra következtetett, hogy ez a születési rendellenesség a táplálkozási szokásokkal függ össze, és azt feltételezte, hogy a folsav alkalmazása megoldást jelenthet a problémára. Ezt követően Czeizel Endre és Dudás István 4753 nő bevonásával végezte el a kísérletet, amely azt bizonyította, hogy a terhesség első három hónapja alatt szedett folsav tartalmú multivitamin több mint kilencven százalékban megakadályozza ennek a rendellenességnek a kifejlődését. (Ez a kísérleti eredmény áll a Czeizel-vitamin hátterében).

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!