hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2015. 08. 14. (XIX/33) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Széles paletta - Donald Trump sokkolja Amerikát

Javában zajlik a küzdelem a 2016-os amerikai elnökválasztáson indulni készülő jelöltek között. Demokrata oldalon nem sok történt az elmúlt hetekben, eddig mindössze öt jelölt jelezte hivatalosan indulási szándékát, és ketten nyilatkoztak úgy, hogy a várakozások ellenére kimaradnak a versenyből. Nem így a republikánusoknál, ahol eddig tizenheten jelezték, hogy szándékukban áll megméretni magukat a következő elnökválasztáson, és csak Mitt Romney jelentette be, hogy ezúttal meghagyja a teret a többieknek. A kampány során tizenkét vitában fog majd eldőlni, ki lesz a republikánusok jelöltje jövő novemberben. Eddig két vitára került sor, amelyek a sajtó által becsült esélyeket már most a fejük tetejére állították.

Mélyülő válság

Gomba módra szaporodnak a fegyveres támadások Törökországban. A hét elején több halálos áldozattal jártak a biztonsági erőket célzó merényletek, amelyeket főként az ország délkeleti részén követtek el. A véres események jól tükrözik az áradatot, amelyet Recep Tayyip Erdogan szabadított el azzal, hogy az Iszlám Állam elleni küzdelem égisze alatt a kurd felkelők ellen (is) táma­dást indított. A török elnök azonban ennek ellenére kitart a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) bombázása mellett.

Megfélemlítve

 Több mint 280 gyermeket bántalmazott szexuálisan egy 25 tagból álló bűnbanda Pakisztán egyik keleti tartományában. A többségében 14 éven aluli fiúkkal folytatott visszaélésekről több száz videófelvétel készült, amelyeket az elkövetők arra használtak fel, hogy éveken keresztül sakkban tartsák áldozataikat, és pénzt zsaroljanak ki tőlük. Bár a kormány és a hatóságok határozottan elítélték az ügyet, a közvélemény heves reakciói és szakértői vélemények arra a konstans problémára hívják fel a figyelmet, hogy a pedofília máig tabutémának számít az iszlám köztársaságban.

Csempészvilág

Miközben tovább eszkalálódik a migrációs válság Európában, Calais-ban már elérte a négyezret a menekülttábor lakóinak száma, és fokozatosan fény derül az embercsempészek tevékenységének részleteire is.

Belföld

Egy nagyszerű karcsapás – a mi 2017-es világbajnokságunk felé

A magyar az sportnemzet, a legkiválóbbak közül. Ezt bizonyítandó az elmúlt napokban az egyik alapsportban, úszásban alkottunk  maradandót. 190 ország 2651 versenyzőjét szólították rajtkőre, de csupán 31 országnak volt érmet érdemlő versenyzője. Nos, mi – gyakran szomorú depresszióval küzdő magyarok – a 8., igen, a nyolcadik helyen végeztünk az összesített éremtáblázaton. Három arany-, három ezüst- és négy bronzéremmel. Ebből Hosszú Katinka és Cseh Laci három aranyat, egy ezüstöt és két bronzot tett a csapat eredményéhez, elkápráztatva ezzel a világ sporthoz értő nézőit, és témát szolgáltattak a legismertebb TV-csatornáknak.

Nem enyhül a migrációs krízis a magyar–szerb határon

A magyar-szerb határon hetek óta éleződő feszültséget most új tényező, a bevándorlók szállítására és nem ritkán kifosztására szakosodott konkurens bandák összetűzése is növeli. Eközben gőzerővel zajlik a kerítés építése, a határzár első eleme, a gyorstelepítésű drótakadály (GYODA) a legfrissebb hírek szerint napokon belül elkészül a Csongrád megyei határszakaszon.

Széttartó Európa

Mennyire elszigetelt politikus Orbán Viktor Európában bevándorlásügyben? Kiírta magát az európai nemzetek vezetői közül, mint ahogy kritikusai állítják, vagy épp ellenkezőleg: híveinek van igaza, akik szerint őt követi Európa mind több vezetője?

Ahol fű sem nőtt

Két újonc, a szezont egyaránt három vereséggel kezdő Békéscsaba és Vasas találkozott egymással az élvonal negyedik fordulójában a viharsarki megyeszékhelyen. A Kórház utcai stadionban a hőség ellenére közel háromezren voltak kíváncsiak a meccsre. Az angyalföldieknek sikerült jobban az este, kétgólos győzelemmel térhettek haza. A békéscsabai csapat elmúlt évtizede a magyar futball agóniájának egészen gyanús elemekkel átszőtt iskolapéldája.

Nem mindegy, hogyan élnek az élsportolók

Egy sportolónak példát kell mutatnia – ezt mondta a Heteknek a Kucsera-ügy kapcsán Szécsi Zoltán. A háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó szerint azonban bár Kucsera felkészülési időszakban bukott le, mégsem doppingügyként kellene kezelni az esetet. Az elmúlt évtized legendás hálóőre a Heteknek beszélt a kajakos  lebukásának tanulságairól és az utóbbi idők doppingbotrányairól.

Hullócsillagok

Akár négyéves eltiltást is kaphat a kokainfogyasztása miatt lebukott Kucsera Gábor. A világbajnok kajakos azt nyilatkozta, hogy a stressz miatt kábítószerezett, amiért egész életén át szégyellni fogja magát. A sportpályafutása vége felé járó Kucsera ezzel valószínűleg egy életre elkaszálta magát, tettét a sportág vezetői azért sem értik, mert sporttársai tavaszi kokainbotránya miatt a szövetség fokozottan ellenőrzi, hogy fogyasztottak-e doppingot vagy kábítószert az evezősök.

Czeizel Endre

A rendszerváltás előtt ő volt Magyarország első számú genetikusa és szülészorvosa, a tudományos ismeretterjesztés doyenje, televíziós műsorok első számú szereplője. Az általa kidolgozott magzatvédő vitamin, amely bizonyítottan több születési rendellenesség megelőzésére alkalmas, világsiker lett, Magyarországon viszont alig használják. Czeizel Endre tudományos szempontból az ezredforduló környékén ért a csúcsra, amikor megkapta a neves Kennedy-díjat. Az úgynevezett Czeizel-ügy azonban lelkileg megviselte, élete végén pedig úgy érezte, hogy minden, amit felépített, szétesett nyugdíjazása után. Czeizel Endre hétfőn halt meg életnek 81. évében, leukémiában.

Hit és értékek

Stephen Mansfield életrajzíró Amerika válságairól

A történelem legliberálisabb elnöke, aki cserben hagyta a közel-keleti keresztényeket, és a bebörtönzött amerikai túszokat az iráni atommegállapodás kedvéért. A digitális pornográfia csapdájába került alsó tagozatos kisdiákok. Keresztény tömegek, akik számára a Biblia semmit nem jelent. Amerika erkölcsi és spirituális válságáról beszélgettünk Stephen Mansfield életrajzíróval, akinek magyarul is megjelent a 20. század egyik legjelentősebb keresztény tanítójáról és bibliakutatójáról, Derek Prince-ről írt könyve.

KÁVÉSZÜNET

A talpnyalók, akik szerint a rossz vicces, szexi és menő

Bő két hét alatt félmillió nézőt vonzott Magyarországon is minden idők második legsikeresebb nyitását produkáló animációs filmje, a Minyonok. A viccesen szerencsétlenkedő, halandzsázó sárga kis lények mindenkit szórakoztatnak, gyerekeket és szülőket egyaránt. De vajon tényleg csak ártatlan mese az egész? A Vigyázó blog szerzője és olvasói között élénk vita bontakozott ki ez ügyben.

Lali bácsi és a villanypásztor

Kacsó Lajos marhapásztor Marosvásárhely mellől érkezett a Kiskunsági Nemzeti Parkba. Úgy érzi, itt jobb élete van, mint otthon. Kiszuperált lakókocsijában napelemek biztosítják az áramellátást és a komfortot, sőt, még a villanypásztorhoz is innen érkezik a 10 ezer voltos feszültség. „Lali bácsit” a városi forgataghoz képest idilli környezetben faggattuk arról, milyen egy 21. századi pásztor élete.

Üdvözlet Opatijából

A Kvarner-öböl legészakibb szegletének elegáns üdülőhelye kivételes, páratlan klímája miatt vált igen népszerűvé. A babérerdőkkel körülölelt Opatija sziklás tengerpartja pedig egyszerűen festői: a szuper strandok mellett eldugott kis öblök sorakoznak, míg domboldalait pálmaligetek, fügék, valamint számos mediterrán és szubtrópusi növényfaj tarkítja. A fürdőváros gazdagságot sugárzó atmoszférájához patinás palotáin túl hozzájárul a közterek kreatív kialakítása, üdítő tisztasága, a romantikus parkok, leanderes sétányok rendezettsége. Egy biztos: Opatija nem csak a fürdőzők és a vitorlázás szerelmeseinek kedvelt helye, hanem az ínyenceké is.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!