hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Széles paletta - Donald Trump sokkolja Amerikát

2015. 08. 13.
Javában zajlik a küzdelem a 2016-os amerikai elnökválasztáson indulni készülő jelöltek között. Demokrata oldalon nem sok történt az elmúlt hetekben, eddig mindössze öt jelölt jelezte hivatalosan indulási szándékát, és ketten nyilatkoztak úgy, hogy a várakozások ellenére kimaradnak a versenyből. Nem így a republikánusoknál, ahol eddig tizenheten jelezték, hogy szándékukban áll megméretni magukat a következő elnökválasztáson, és csak Mitt Romney jelentette be, hogy ezúttal meghagyja a teret a többieknek. A kampány során tizenkét vitában fog majd eldőlni, ki lesz a republikánusok jelöltje jövő novemberben. Eddig két vitára került sor, amelyek a sajtó által becsült esélyeket már most a fejük tetejére állították.

A legutóbbi vitát a múlt hét csütörtökön tartották az ohiói Clevelandben, két fordulóban, ahol az esti vitára csak azt a tíz jelöltet hívták meg, akik a közvélemény-kutatások szerint vezetik a jelöltlistát, a többiek egy korábbi időpontban, délután ötkor vitatkozhattak egymással. Ugyanígy tervezik a felosztást a következő vitára is, amelyre szeptember 16-án kerül majd sor Kaliforniában.

A felosztás alapjául szolgáló közvélemény-kutatásokat bizonyos jelöltek bírálták, ugyanis a mértékadó média által esélyes indulónak tartott Chris Christie, vagy az előző elnökválasztáson már szárnyait próbálgató Rick Santorum az augusztusi adatok alapján a mezőny hátsó részében foglalt helyet, míg Donald Trump, akit a többiek igyekeznek komolytalan jelöltnek beállítani, az első helyen áll, még mindig mintegy 17 százalékponttal. A vita előtt a közvélemény-kutatásokban Trump 26 százalékponttal volt első helyezett, viszont a Fox News műsorvezetője, Megyn Kelly élő adásban olyan sikeresen hozta zavarba húsbavágó kérdéseivel, hogy ellentmondásos válaszai­val, úgy tűnik, maga ellen fordított néhány százaléknyi támogatót. Ennek ellenére továbbra is vezet, ami a média szerint egyelőre csak azt mutatja, hogy a választóknak elegük van a politikusokból, és változtatni akarnak, mindegy, milyen áron.

Trump igazi médiaceleb, aki egy olyan Amerikát képvisel, amely már nem létezik. Az „amerikai álom” megtestesítőjeként először az üzleti világban, majd a valóságshow-k segítségével a szórakoztatóiparban építette fel saját magát, innen próbál most átnyergelni a politika világába. Kampányának legfőbb célkitűzése, hogy „tegyük újra naggyá Amerikát”, viszont a tévévita tanulságai szerint egyelőre mégsem veszi komolyan, annak ellenére, hogy a változásra áhítozó amerikaiak számára ő akár valódi jelölt is lehet, mivel nem sokban hasonlít a politikai háttérrel induló jelöltaspiránsokra.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!