hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Csempészvilág
Ki, mikor, mennyiért visz át a határokon?

2015. 08. 19.
Miközben tovább eszkalálódik a migrációs válság Európában, Calais-ban már elérte a négyezret a menekülttábor lakóinak száma, és fokozatosan fény derül az embercsempészek tevékenységének részleteire is.

Az ENSZ Kábítószer-ellenőrzési és Bűnmeg­előzési Hivatala (UNODC) ugyan rendelkezik a csempészekre vonatkozó adatokkal, mivel azonban a hálózatok rejtetten és illegálisan működnek, pontosan nem tudni, hányan vesznek részt az embercsempészetben. Az, hogy mennyi pénzt követelnek egy-egy útért, a távolságtól, a nehézségi foktól és az utazás módjától függően változhat, így a UNODC szerint egy Ázsiából érkező migráns néhány 100 dollártól akár 10 ezerig terjedő összeget is kifizethet; a Földközi-tengeren át érkező afrikaiak 1000 dollárt, a szíriaiak pedig körülbelül 2500-at.

A The Guardian információi szerint azok az afgánok, akik Magyarországra érkeznek, 10-11 ezer dollárt fizetnek az embercsempészeknek, amiben benne van a határátlépésnél történő „segítségnyújtás” díja is. Az UNODC szerint éves szinten akár 150 millió dollár is vándorolhat az embercsempészek zsebébe, azonban a mexikói határnál működő bandák sokkal nagyobb (6,6 milliárd dolláros) bevételre számíthatnak. Az embercsempészet erőszakkal is párosul, hiszen gyakran fogva tartják és megkínozzák az Eritreából, Szíriából és Afganisztánból menekülőket, amíg a rokonaik el nem küldik értük a váltságdíjat.

Mire egy menekült eljut Európába, addigra általában több csempész számára is fizetnie kell, hiszen egyfajta „munkamegosztás” alakult ki ezekben a csoportokban: vannak toborzók, szállítók, elszállásolók, szervezők, „pénzügyesek” és verőemberek. Az egyik legaktívabb, Egyiptomban tevékenykedő embercsempész, a magát Abu Udaynak nevező szír férfi tavaly hozzávetőlegesen tízezer bevándorlót jutta­tott el Olaszországba, 1,5 millió fontot keresve ezzel – leszámítva azt a pénzt, amit a hajóskapitányoknak és a rend­őr­ségnek fizetett. A hatóságoknak ugyanis nagy szerepük van abban, hogy ennyi menekült jut az „öreg kontinensre”: Uday a The Guardiannek elmondta, hogy 300 bevándorlóból általá­ban  250-et futni hagynak a rendőrök, 50-et viszont letartóztatnak azért, hogy „meg­mutassák az olaszoknak, hogy azért ők is csinálnak valamit. Akciónként 12 800 dollárnak megfelelő egyiptomi fontot fogadnak el”.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!