hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ahol fű sem nőtt
Újjászülethet-e a vidéki foci Magyarországon?

2015. 08. 19.
Két újonc, a szezont egyaránt három vereséggel kezdő Békéscsaba és Vasas találkozott egymással az élvonal negyedik fordulójában a viharsarki megyeszékhelyen. A Kórház utcai stadionban a hőség ellenére közel háromezren voltak kíváncsiak a meccsre. Az angyalföldieknek sikerült jobban az este, kétgólos győzelemmel térhettek haza. A békéscsabai csapat elmúlt évtizede a magyar futball agóniájának egészen gyanús elemekkel átszőtt iskolapéldája.

Hosszú idő telt el a legutóbbi NB I-es Békéscsaba–Vasas meccs óta, hiszen mindkét csapat most jutott vissza az első osztályba. „Tíz hosszú év az élvonal nélkül, nagyon vártuk ezt a szezont” – mondja a lelátón mellettem ülő veterán törzsszurkoló, Kovács Sándor. Délután négy óra van, 37 fok árnyékban. A pályán 40 fok felett a hőmérséklet és a negyven feletti öregfiúk, az Előre arany korosztálya játszik Détári Lajos és barátai csapatával. Détári, az utolsó magyar világsztár nincs itt, de a hiányát nem érzi a csapata, mert a kétszer húszperces játékidőben 6–1-re nyernek.

Hullámvölgy után

Az élvonalba kerülés érezhető változásokat hozott a Kórház utcai pálya környékén, mindenütt tisztaság, rend és fegyelem, a meccs előtt több a sárga mellényes biztonsági őr, mint a szurkoló. Bár regisztráció nincs, jegyvásárlás csak személyi igazolvánnyal lehetséges. A mérkőzésre várva a bérletesek szektorában beszélgetek a csapat történetét kívülről fújó Kovács úrral. Először a pályán lévő öregfiúk csapatáról mesél, mondandóját időnként ordibálással szakítja meg egy-egy elhibázott helyzet miatt. Az egykori, hazai berkekben komoly sztárnak számító Ottlakán pályára lépésekor, majd első labda érintésekor hangosan megjegyzi: „Miska, rajtad nem fogott a kor, húsz éve se tudtál egyenest rúgni a labdába, most se megy”.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!