hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Mélyülő válság
Ki ellen harcol Ankara?

2015. 08. 18.
Gomba módra szaporodnak a fegyveres támadások Törökországban. A hét elején több halálos áldozattal jártak a biztonsági erőket célzó merényletek, amelyeket főként az ország délkeleti részén követtek el. A véres események jól tükrözik az áradatot, amelyet Recep Tayyip Erdogan szabadított el azzal, hogy az Iszlám Állam elleni küzdelem égisze alatt a kurd felkelők ellen (is) táma­dást indított. A török elnök azonban ennek ellenére kitart a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) bombázása mellett.

Nem hagynak fel a kurd lázadók elleni offenzívával a török hatóságok. Annak ellenére sem,  hogy – amint erről a múlt héten beszámoltunk – egyre több jel mutatja azt, hogy Recep Tayyip Erdogan elszámította magát, az országon pedig egyre nagyobb káosz uralkodik el.

A hét elején elkövetett véres merényletekre megtorlásul a török légierő nagy erőkkel bombázta a PKK állásait. Megfigyelők szerint július vége óta, amikor is Ankara bejelentette az Iszlám Állam elleni hadművelet megindítását, sokkal több támadást hajtottak végre a Kurdisztáni Munkáspárt ellen, mint a dzsihádisták ellen. Pedig a PKK fegyveresei is aktívan kiveszik

a részüket a kurdok harcából, akik az Iszlám Állam visszaszorítása érdekében folytatnak ádáz küzdelmet Szíriában és Irakban. A török kurdoknak is szerepük volt többek között abban, hogy sikerült a török határ közelében fekvő Kobani városát felszabadítani az iszlamisták uralma alól.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!