hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A Czeizel-ügy és a média

1998. 09. 12.
A sajtó, amióta csak létezik, kiemelt figyelmet szentel a bűnügyeknek, melyeket kiemel környezetükből, társadalmi összefüggéseikből, s mint "elrettentő példát" mutat fel a "tisztességes többségnek". A politikai küzdelmek, vallási konfliktusok résztvevőinek, a gazdasági vetélytársaknak elemi érdekük, hogy ellenfeleiket a média kriminalizálja. Ennek során nem kell megvárni a bírósági ítéletet, hiszen ezt már az is megelőlegezi, ha világgá kürtölik: X vagy Y ellen a rendőrség vizsgálatot indított. Az egypártrendszer? diktatúrákban is szívesen éltek ezzel a módszerrel: emlékezetes például, hogy Mindszenty érsek ellen 1949 végén "valutarejtegetés" miatt emeltek vádat, s a kommunista sajtó munkatársai, mint hűséges pártkatonák később is szívesen érzékeltették, hogy a politikai ellenfeleknek "vaj van a fejükön". (Pelle János írása: A Czeizel-ügy és a média és Czeizel Endre genetikussal készült interjúja: A genetikus érvei)
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!