hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A fiatalok majdnem fele végleg itthagyná Magyarországot
Menekülési vágy

2013. 06. 06.
Egy világcég kutatása szerint elérte a magyar egészségügyet az elvándorlás hatása, mert először vannak egészségügyi dolgozók a hiányszakmák listáján. Újabban sláger lett hazánkban a szociológusok között az elvándorlás kérdése, sorra publikálják az erről szóló tanulmányokat. Egy a fiatalokról szóló kutatás szerint Magyar­országon a 20 és 35 év közöttiek többsége úgy véli, hogy nem annyira a tehetségen, hanem a kap­cso­la­tokon múlik a karrier lehetősége, ezért – bár többen itthon szeretnének sikert elérni, de – 45 százalékuk akár végleg el is költözne az országból.

A három legsikeresebb magyar startup cég – a Prezi, a Ustream és a LogMeIn – pár hete megalapították Bridge Budapest nevű egyesületüket. A fiatalokat a saját példájukkal is arra szeretnék ösztönözni, hogy kitartó munkával és egy kis szerencsével globá­lis sikert lehet elérni – akár Magyarországról indulva is. (Start­­up cégeknek hívják azokat az induló cégeket, amelyek az infor­ma­tikai ágazatban egy ötlettel és minimális kezdőtőkével nagy sikert érhetnek el. A Prezinek 22 millió felhasználója, a Ustreamnak havi 8 millió alkalmazója van.) Az egyesület készíttetett egy felmérést arról, hogy a 20 és 35 év közötti fiatalok miként gondolkodnak a magyarországi érvényesülés lehetőségeiről. Mint kiderült, ha lehetne, a fiatalok többsége itthon építene karriert, de nagyon borúsan látják a lehetőségeiket. A megkérdezettek 90 százaléka, tehát tízből kilenc úgy véli, hogy itthon elsősorban minden a kapcsolatokon múlik. A fiatalok 92 százaléka ugyanis a jelenlegi gazdasági-társadalmi környezetben úgy gondolja, hogy a kiszolgáltatottság és a bizonytalanság soha nem látott méreteket ölt a munka világában. A kutatásból az látszik: a fiatalok szeretnék megvalósítani az álmaikat, de azt nem látják, hogy itthon hogyan tehetnék ezt meg. Nem mernek kockáztatni. Minden második kétli, hogy karrierje lesz Magyarországon.

A fiatalokat vonzza a szabadság, így az önállóság is, ám annak ellenére, hogy ötből hárman az önállóságot választanák az alkalmazotti léttel szemben, a nagy többség (68 százalék) még­is arra számít, hogy még tíz év múlva is alkalmazottként fog dolgozni. Ezzel összecseng, hogy mindössze alig több mint egynegyedük tervez saját vállalkozást indítani. Bátorsággal sem áll túl jól a generáció: mindössze egyötödük (18 százalék) vállalná a bizonytalanságot a nagyobb jövedelemért, négyötödük (82 százalék) a biztosabb, de alacsonyabb jövedelmet biztosító munkát választaná.

A fiatalok 45 százaléka végleg elköltözne Magyarországról, ha lehetősége adódna. Ebben kimagaslóan a legfontosabb ösztönző a pénz, de például a más társadalom és más kultúra is megjelent fontos szempontként. Ám 60 százalékuk azért, ha lehet, Magyarországon szeretne hosszú távú karriert építeni.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!