hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2015. 06. 05. (XIX/23) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Küzdelem a „franchise terrorizmus” magányos farkasai ellen

A Gallup felmérése szerint az amerikaiak 51 százaléka komolyan aggasztónak tartja egy amerikai földön elkövetett terrortámadás eshetőségét. És bár a legtöbbjük nem vall radikális nézeteket, az Egyesült Államokban élő muszlimok ötöde állítja, hogy közösségükben vannak, akik támogatják a  radikalizmust.

A Család - Film egy kínos kapcsolatról

„Bejelentjük az egész világnak, hogy mi Vlagyimir Putyin harctéri tüzérsége vagyunk, és ha parancsot kapunk, tetteinkkel is bizonyítani fogjuk ezt.” Ramzan Kadirov csecsen elnöknek ezzel, a felfegyverzett harcosokkal megtömött stadionban tett bejelentésével kezdődik az Open Russia (OR) által forgatott film, melynek címe: Család. A Mihail Hodorkovszkij nevéhez köthető civil szervezet az orosz demokrácia helyreállításáért küzd, a hatalom túlka­pásaival, a korrupcióval kapcsolatos, a Kreml szempontjából kínos témákkal foglalkozva. Csecsenföld pedig ezek közül az egyik legkínosabb.

Buddhisták üldözik el a muszlim rohingyákat Mianmarból

A múlt pénteken Bangkokban tartott nemzetközi tanácskozás sem hozott megoldást annak a hetek óta a tengeren hánykódó több ezer rohingya menekültnek az ügyében, akik a szebb jövő reményében indultak útnak Mianmarból Malajziába. Eközben tömegsírokat rejtő, az embercsempészek által fenntartott táborra leltek a maláj hatóságok az ország Thaifölddel határos területén. A muszlim rohingyák nem ok nélkül vállalják az életveszélyes utakat: többségük a Nyugat által békésnek vélt buddhisták üldözése elől menekül.

Hozzájárul-e az RMDSZ Ponta megbuktatásához?

A külföldön élő román állampolgárok választójogának korlátozását kéri számon a Ponta-kormányon a Nemzeti Liberális Párt (PNL) azzal a bizalmatlansági indítvánnyal, amelyet június 5-én készül a bukaresti törvényhozás elé terjeszteni. Az RMDSZ várhatóan csak akkor fogja támogatni az indítványt, ha az ellenzék a külföldön élő románok szavazati joga mellett a magyar párt számára releváns indoklással is alátámasztja javaslatát.

Béke és biztonság helyett gyermekbántalmazás

Szexuálisan bántalmaztak éhező és a háborús konfliktus miatt kitelepített gyermekeket francia katonák a Közép-afrikai Köztársaságban – derül ki egy, az ENSZ által készített, kiszivárogtatott dokumentumból. Az ENSZ és Franciaország egymásra hárítja a felelősséget a történtekért, ugyanakkor mindkét fél hibás abban, hogy a mai napig nem került sor konkrét intézkedésre a katonák ellen.

Olaszországnyi terület a dzsihádisták kezén

Olaszország nagyságú terület állhat az Iszlám Állam ellenőrzése alatt Szíriában és Irakban - ezt állítják szakértők a dzsihádista csoportról, amely továbbra is megállíthatatlanul nyomul. A terrorszervezet a múlt hétvégén újabb településeket foglalt el Szíriában. De nem csak a térségben terjeszkednek a vérszomjas iszlamisták: Szírián és Irakon kívül már 10 hálózat fűződik az IS nevéhez – és ez az adat csak azokat a csoportokat tartalmazza, amelyeket hivatalosan is elfogadott „partnerként”.

Belföld

A magyar filmfinanszírozás és a Saul fia diadala

Négy díj, köztük a Grand Prix, azaz Cannes második legfontosabb elismerése, szenzációs nemzetközi sajtóvisszhang – ezek a Saul fia diadalmenetének eddigi állomásai. De vajon kinek a sikere, hogy elkészült – és Cannes-ban már biztosan áttört – Nemes László filmje? Igazolja-e a Saul fia sikere az Andy Vajna nevével fémjelzett  Magyar Nemzeti Filmalap elmúlt évekbeli működését?

Az oroszok felfedezték Magyarországot

A válság előtti szinthez közelít a Budapesten értékesített lakások száma, a külföldieknek eladott ingatlanok harmadát oroszok vásárolják fel. Több ingatlanpiaci szakember is beszámolt arról, hogy a főváros lakásai rendkívül keresettek a külföldiek körében, az ilyen adásvételek felét orosz és ukrán ügyfelekkel bonyolítják. Az oroszok szerint Magyarország nemcsak befektetési szempontból vonzó, hanem a viszonylag olcsó és kényelmes élet miatt is.

Belháború a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontban

Egyeduralom, összeférhetetlenség, szakmaiatlanság: nagyjából így jellemzik a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontban uralkodó állapotokat az intézmény általunk megszólaltatott munkatársai. A bajok tavaly nyáron kezdődtek, amikor lejárt az emlékközpont vezetőinek mandátuma. Igazgató azóta sincs, pedig a fenntartó is tud az áldatlan helyzetről.

HÁTTÉR

A pénzügyek frontja

Mi köze a háborúnak a pénzügyi tanácsokhoz? Nemrég egy igazi veterán katona és pénzügyi befektető, Joseph L. Shaefer foglalta össze az amerikai hadseregben szerzett több évtizedes tapasztalatait és fordította le azokat befektetői bölcsességekre a TalkMarkets.com pénzügyi blogon.

Liberland: igény, az volna rá

Egy felhőkarcolókkal benépesített miniállam adók és szegénység nélkül – ezzel kecsegteti követőit és nem utolsósorban a befektetőket Vít Jedlicka, cseh politi-kus, a Liberland néven kikiáltott új „állam” alapítója. A horvát és szerb határ közötti senki földjén, a Duna árterületére megálmodott város kommunikációs szempontból hatalmas siker: részvényesek, befektetők és telepesek is élénken érdeklődnek a lehetőség iránt. A bökkenő csak az, hogy a horvát rendőrség mindenkit letartóztat, aki Liberland területére be akar lépni. A Hetek munkatársa a harmadik alkalommal megrendezett Liberland Weekend Party-t látogatta meg.

Dubai keresztezve Bukaresttel

Annak ellenére, hogy egyre nagyobb a káosz Irakban és a térségben, az ország kurdisztáni régiója a biztonság szigetének tűnik. A nyugatbarát és hihetetlenül összetartó kurdok szigorúan lezárták határaikat a több mint százezres pesmerga hadseregükkel, és egészséges nacionalizmustól fűtve abban bíznak, hogy előbb-utóbb saját országuk lehet Kurdisztán.

Blatter távozása

„Sokkal több letartóztatás lesz, és még több bizonyíték kerül majd napvilágra a korrupcióról” – így kommentálta a Heteknek az utóbbi napok Nemzetközi Labdarúgó Szövetséggel kapcsolatos eseményeit a Nemzetközi Sportbiztonsági Központ illetékes részlegigazgatója. Chris Eaton – aki korábban éppen a FIFA biztonsági igazgatója volt – meg van róla győződve, hogy Sepp Blatter távozásával a világszervezet újjászületésének tanúi lehetünk. Az újraválasztása után négy nappal leköszönő elnök egyik munkatársa szerint azonban a korrupciós ügyek csak apropóként szolgálnak egy sokkal nagyobb hatalmi játszmában.

Irgalom és önvédelem

A menekültek, bevándorlók megfelelő biztosítékok melletti befogadása (a „gazdasági bevándorlóké” is) a zsidó-keresztény kultúra alapértékeihez tartozik. Ám ugyancsak bibliai alapon nyugszik a befogadó közösség eredeti kulturális és vallási integritásának védelme.

KÁVÉSZÜNET

Nekik is jár

Egy találmány, amely már több ezer mozgáskorlátozott kisgyerek számára tette lehetővé, hogy megtapasz-talják, milyen érzés járni. Világszerte jelenleg több mint hatezren használják, mintegy százhúsz országban. Ez az UpSee. Az ötlet az amerikai származású, Izraelben elő Debby Elnatan fejében született meg, aki a Hetek érdeklődésére mesélte el történetüket.

Az örök fiatalság titka?

Bár a különböző áruházakban szinte egész évben kapható, a szabadföldben termett eper sokkal finomabb, mint a fóliás társa, amelynek nincs igazi zamata. Ráadásul az eperszezon kellős közepén azért is érdemes hazai termést fogyasztani, mivel a külföldről származó földieper esetében keveset tudunk a pontos eredetről, illetve a vegyszeres kezelésről, ellenőrzésről.

Élhető gigavárosok

Egy nagyváros vezetésének nem kis kihívás élhető környezetet teremteni lakosai számára. Nélkülözhetetlen a könnyen elérhető, minőségi orvosi ellátás, a kitűnő tömegközlekedés, a zöld területekhez való hozzáférés, az egészségre nevelés és a sportolási lehetőségek biztosítása. A The Guardian és a The Economist hasonló témájú listáiról szemezgetve az alábbi öt várost tekinthetjük a legegészsége-sebbnek.

Akinek a tehetségénél csak a szerénysége volt nagyobb

Bár a barokk zene géniusza már gyermekkorában kitűnt nem mindennapi tehetségével, saját sikerének titkát inkább szorgalmának tulajdonította. Pályája a fegyelem, a tanulás, a munka és a szilárd akarat iskolapéldájává vált. Rendkívüli tulajdonságai miatt mesterének tartotta – többek között – Albert Schweitzer, az orvosként világhírűvé vált polihisztor, aki orgonaművészként is maradandót alkotott, és aki Bach legfőbb erényeként a szerénységét és szorgalmát emelte ki. Bach azt is vallotta, hogy a zene legfőbb feladata Isten dicsérete és a szív felélénkítése, rekreációja.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!