hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az örök fiatalság titka?
Az eperszezon margójára

2015. 06. 11.
Bár a különböző áruházakban szinte egész évben kapható, a szabadföldben termett eper sokkal finomabb, mint a fóliás társa, amelynek nincs igazi zamata. Ráadásul az eperszezon kellős közepén azért is érdemes hazai termést fogyasztani, mivel a külföldről származó földieper esetében keveset tudunk a pontos eredetről, illetve a vegyszeres kezelésről, ellenőrzésről.

Több népies elnevezése is létezik: folyton érő eper, földieper, szamóca, bár ez utóbbi nevet gyakran az erdei szamóca megkülönböztetésére használják. A szamócát kiváló éghajlati alkalmazkodóképessége és földrajzi elterjedése miatt szinte a világ minden országában ismerik és termesztik. Évelő, tőrózsát fejlesztő növény.

A földieper rendkívül alak- és formagazdag növény, ma már szinte minden felhasználási célra találunk speciális fajtákat. A friss fogyasztásra alkalmas változatoknál különösen fontos a gyümölcs alakja, mérete, színe, íze, zamata, érési ideje, szállíthatósága és tárolhatósága. A hazai eper leszedés után – a magasabb nedvességtartalom miatt – 1-2 nappal már nem élvezhető ugyanabban a minőségben, ezért érdemes frissen fogyasztani.

A konzerv- és hűtőipar a közepes nagyságú, egyenletes felületű, tömör húsú, világosvörös színű gyümölcsöt igényli, amely mélyfagyasztás után is megőrzi kedvező tulajdonságait. Gyümölcsét nyersen natúran, enyhén cukrozva, vagy tejszínhabbal tálalva, eperhabként elkészítve leginkább a gyerekek szeretik. De igen közkedvelt alapanyaga az ízesített-savanyított tejtermékeknek, joghurtoknak, túrókrémeknek, fagylaltoknak, jégkrémeknek is. Az eperízt úgynevezett klasszikus íznek is tekintjük.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!