hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Irgalom és önvédelem
Európa és a menekültek

2015. 10. 27.
A menekültek, bevándorlók megfelelő biztosítékok melletti befogadása (a „gazdasági bevándorlóké” is) a zsidó-keresztény kultúra alapértékeihez tartozik. Ám ugyancsak bibliai alapon nyugszik a befogadó közösség eredeti kulturális és vallási integritásának védelme.

A menekültek, bevándorlók befogadása körül éles viták zajlanak az év eleje óta Európában és Magyarországon is. Orbán Viktor miniszterelnök megjegyzései, valamint az Európa elleni iszlamista terrortámadás aktualitást adott a kérdésnek, de a magyarországi és európai közbeszédben régóta vita tárgya mindez, és egyre többen sürgetik az egyházak – keresztény etikai alapokon álló – állásfoglalását az ügyben; miközben a vitatkozó felek mindkét oldalon bibliai idézetekkel igyekeznek alátámasztani álláspontjukat az európai, illetve magyar társadalmak zsidó-keresztény alapjaira hivatkozva.

A keresztény erkölcs alapján a problémát árnyaltan és többoldalúan kell megközelíteni. A Biblia a mózesi Törvény alapján álló teokratikus zsidó államban részletesen szabályozta ezt a kérdést – máshol a Szentírás alig vagy egyáltalán nem beszél róla. Teológiailag nézve a mózesi Törvény (Tóra) államigazgatási jellegű parancsai soha nem voltak, és nem is lesznek soha kötelezőek a nem zsidó nemzetek számára, a mögöttük álló erkölcsi felfogás azonban – szabadon alkalmazva – iránymutató minden népnek.

A Tóra és a „jövevények”

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!