hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az oroszok felfedezték Magyarországot
Budapest és Zala megye iránt érdeklődnek

2015. 06. 14.
A válság előtti szinthez közelít a Budapesten értékesített lakások száma, a külföldieknek eladott ingatlanok harmadát oroszok vásárolják fel. Több ingatlanpiaci szakember is beszámolt arról, hogy a főváros lakásai rendkívül keresettek a külföldiek körében, az ilyen adásvételek felét orosz és ukrán ügyfelekkel bonyolítják. Az oroszok szerint Magyarország nemcsak befektetési szempontból vonzó, hanem a viszonylag olcsó és kényelmes élet miatt is.

Az Ipocred.ru befektetésekre és hitelezésre szakosodott orosz portál szerint Budapest – amely Európa egyik legszebb városa –, a válto­zatos történelmi emlékek miatt vonzó, ugyanakkor nyugodt és kényelmes éle­-tet biztosít lakói számára. A magyar főváros mellett Zala megye a hazai ingatlanok iránt érdeklődő oroszok legkedveltebb célpontja. Az orosz vásárlók Budapesten főként befektetés céljából keresnek lakásokat, amelyeket később kiadnak, a Zala megyei (elsősorban hévízi) ingatlanvásárlók viszont pihenni jönnek Magyarországra. Akadnak olyanok is, akik az általuk megvásárolt ingatlant saját otthonukként kívánják hasznosítani. Ők vagy gyakran jönnek Magyarországra, vagy le is telepszenek hazánkban.
Magyarországon a moszkvai ár töredékéért juthatnak nagyon jó ingatlanhoz, ráadásul Budapest és Zala megye orosz léptékkel mérve karnyújtásnyira van Bécstől, Pozsonytól és a horvát tengerparttól is. Sokan úgy vágtak bele az ingatlanvásárlásba, hogy – egyébként tévesen – azt feltételezték, ez elegendő lesz a letelepedési engedélyhez, a schengeni határokon belüli szabad mozgáshoz, és a magyar európai uniós tagság előnyeihez történő hozzáféréshez.

Alku helyett licit

A hosszú évek vergődése után fellendülőben lévő magyarországi ingatlanpiacról az rbc.ru orosz hírportál megjegyzi, hogy a jobb budapesti ingatlanokra a vevők már nem alkusznak, hanem licitálnak. A kereslet nemcsak a külföldiek körében nő, hiszen a válság idején 2012-ig évente mintegy 80-90 ezer ingatlan cserélt gazdát, addig 2013-ban már elérte a százezret, tavaly pedig még tovább nőtt. A bankbetétek alacsony hozama és a brókerbotrányok hatása is lehet, hogy a megtakarítással rendelkező emberek ingatlanba fektetik a pénzüket, ugyanakkor régiós összehasonlításban a magyar lakásokhoz ma is olcsón lehet hozzájutni annak ellenére, hogy az utóbbi időben a kereslet felfelé hajtotta az árakat.
Budapest azonban mégsem lesz a külföldi ingatlanvásárlók számára „a második London”. A magyar nyelv elsajátításának nehézsége mellett komoly akadály a kormány migrációs politikája: a Svoboda rádió újság­-írója szerint bár a magyar kormány fontosnak tartja a külföldi befektetők Magyarországra csábítását, mégis komoly akadályokat állít az országban letelepedni szándékozók elé.
Az orosz ingatlanvásárlók száma két-három éve kezdett drasztikusan emelkedni, amikor az árak a mélyponton voltak, az orosz gazdaság pedig lassulni kezdett. Sokan a destabilizálódó oroszországi gazdasági és politikai helyzet miatt döntöttek a költözés mellett, nekik azonban szembe kell nézniük a nyelvi akadályok mellett egy új egzisztencia felépítésének nehézségeivel is. A Svoboda rádiónak nyilatkozó ötvenéves Lilija Magnyitogorszkban dolgozott, de miután a vállalata tönkrement, nem talált új munkát, és semmi nem kötötte tovább lakóhelyéhez, úgy döntött tehát, új életet kezd Magyarországon. Eladta lakását, és újat vett hazánkban. Ahhoz, hogy letelepedési engedélyt kapjon, bizonyítania kellett, hogy el tudja tartani magát, és van anyagilag alapja az országban maradásra. A nyelvi akadály azonban komoly korlátot jelentett, és a hatóságok is csak többszöri próbálkozásra hagyták jóvá a kérelmét.
Az orosz lapok amellett, hogy alapvetően szimpatizálnak Orbán Viktor ukrán–orosz konfliktussal kapcsolatos különutas politikájával, megjegyzik, hogy a kormánynak az országba érkezőkkel szemben folytatott keménykezű politikája miatt még a régóta Magyarországon tartózkodó külföldiek papírjainak meghosszabbítása is akadályokba ütközik. Ezzel együtt tény: az ingatlanvásárlás mellett az oroszok turistaként is felfedezték Magyarországot. A második legtöbb vendégéjszakát ők töltik hazánkban, a tartózkodás hosszát tekintve már ők állnak az első helyen. Ennek oka a viszonylag alacsony árszínvonal mellett a hazánkról az orosz médiában kialakult pozitív kép.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!