hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Élhető gigavárosok
A világ legegészségesebb metropoliszai

2015. 06. 11.
Egy nagyváros vezetésének nem kis kihívás élhető környezetet teremteni lakosai számára. Nélkülözhetetlen a könnyen elérhető, minőségi orvosi ellátás, a kitűnő tömegközlekedés, a zöld területekhez való hozzáférés, az egészségre nevelés és a sportolási lehetőségek biztosítása. A The Guardian és a The Economist hasonló témájú listáiról szemezgetve az alábbi öt várost tekinthetjük a legegészsége-sebbnek.

Szingapúr

A Dél-Kelet Ázsiában található, 1965 óta függetlenedett városállam nevének jelentése szanszkrit nyelven Oroszlánváros. Függetlensége óta elképesztő fejlődésen ment keresztül. El sem tudjuk képzelni, hogy a modern, felhőkarcolók uralta város száz évvel ezelőtt cölöpházakra épített szemetes kis kikötő volt. Ma már éppen ellenkező a helyzet, Szingapúr a világ legegészségesebb városa, ahol kényesen ügyelnek a tisztaságra is: súlyos büntetés jár annak, aki közterületen szemetel, köpköd, cigarettázik, eszik, rágógumit ragasztgat, vagy nem öblíti le a nyilvános WC-t. Egészségügyi ellátórendszere a legeredményesebbek egyike a világon, az emberek 80 százaléka használja a minőségi szolgáltatást. Ám ami még ennél is fontosabb: a gazdag államok közül Szingapúr költ a legkevesebbet az egészségügyi ellátásra, mindössze a GDP 4,7 százalékát (összehasonlításul: az USA-ban ez 17,9 százalék). A csecsemőhalandóság a világon itt a legalacsonyabb, a várható élettartam 84,07 év, amellyel az előkelő 4. helyet foglalja el a világranglistán.

De vajon mi a jó egészség titka? Egyrészt a hatékony állami egészségügyi rendszer, melyben minden állampolgárnak kötelező a részvétel. A lakosoknak elegendő összeget kell félretenni a jövőbeli költségek fedezésére, valamint a bevételük függvényében kapnak állami támogatást is. A másik titka az előrelátó, hosszú távon gondolkodó tervezés, a komplex szemlélet – az egészséget integrálni kell a várostervezés minden ágával: lakhatás, víz-, élelmiszerellátás, levegőminőség, közlekedés, parkok. Mindezeknek egy holisztikus, tehát a teljes (értelmi, fizikai és szociális) egészségre épülő rendszer megteremtését kell szolgálniuk. Fontos szerepet tulajdonítanak a közoktatásnak és a megelőzésnek. Sikeres kampányokat folytatnak az egészségért (például kerékpárbérlés népszerűsítése, dohányzásellenes programok). Egy külön kormányzati szerv foglalkozik az egészséges életmód, a diéta és a sport oktatásával és a rendszeres szűrések népszerűsítésével.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!