hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Liberland: igény, az volna rá
Szerb–horvát senki földjére álmodták meg a Duna Monacóját

2015. 06. 11.
Egy felhőkarcolókkal benépesített miniállam adók és szegénység nélkül – ezzel kecsegteti követőit és nem utolsósorban a befektetőket Vít Jedlicka, cseh politi-kus, a Liberland néven kikiáltott új „állam” alapítója. A horvát és szerb határ közötti senki földjén, a Duna árterületére megálmodott város kommunikációs szempontból hatalmas siker: részvényesek, befektetők és telepesek is élénken érdeklődnek a lehetőség iránt. A bökkenő csak az, hogy a horvát rendőrség mindenkit letartóztat, aki Liberland területére be akar lépni. A Hetek munkatársa a harmadik alkalommal megrendezett Liberland Weekend Party-t látogatta meg.

Érdekes kötődést ad egy témához, amikor az ember ott ül abban az irodában, ahol először csörren meg a telefon egy később világhírré dagadó üggyel kapcsolatban. Így volt ez április 13-án, amikor a horvátországi Hercegszőlősön Sólya Dénes járási elöljáró irodájában ültünk, és filmes ügyekről beszélgettünk. A megcsörrenő telefon másik végén az eszéki rádió munkatársai érdeklődtek, hogy mit tud a frissen kikiáltott új államról, Liberlandről.

„Ezek azt hiszik, hogy az embernek van ideje ilyen ostobaságokkal foglalkozni!” – csattant fel az elöljáró, mikor letette a telefont, de öt perc múlva a következő hívás már Zágrábból, a minisztériumból érkezett. Vít Jedlička médiahacknek tűnő bejelentése pedig elindult a világhír felé…

Egy kis történelem

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!