hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2013. 04. 26. (XVII/17) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Vallott az életben maradt terrorista

Az iszlámot akarta védeni a bostoni robbantásos merénylettel Tamerlan Carnajev – ezt állítja róla életben maradt öccse, akit egy rendkívüli hajtóvadászat után sikerült elfogniuk az amerikai hatóságoknak. Dzsohár Carnajev szerint a támadás értelmi szerzője is 26 éves bátyja volt, és nem voltak tettestársaik. A 19 éves fiút tömeges emberveszteséget okozó fegyverek bevetésére irányuló, halált és anyagi kárt okozó összeesküvéssel vádolták meg a kórházban, amiért akár  halálbüntetést is kaphat.

Szaporodnak a neonáci támadások Görögországban

Riasztóan nő Görögországban a bevándorlók ellen elkövetett rasszista atrocitások és fizikai bántalmazások száma, miközben a rendőrség elnéző, és a nyomozások lassúak. Az Arany Hajnal nevű szélsőjobboldali párt fokozódó térnyerésével a mediterrán ország ma az 1930-as évek Németországához kezd hasonlítani.

Ír bojkott az izraeli tudományos elit ellen

Egyhangú szavazással hagyta jóvá a zsidó állam bojkottálását a tudományos körökben az ír tanárokat tömörítő szakszervezet (TUI). A szavazással palesztin aktivisták felhívásának tett eleget a szakmai tömörülés. Az európai oktatási szakszervezetek közül a TUI az első, amely elzárkózást hirdetett az izraeli tudományos élettel szemben.

Koncepciós per és korrupció

Tovább folyik Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető pere a kirovi bíróságon, ahol elsőrendű vádlottként sikkasztásért vonják felelősségre egy 2009-es ügy miatt. Amennyiben elítélik, az politikai karrierje végét fogja jelenteni, és egyben aláássa a hitelességét annak a korrupcióellenes tevékenységnek, amellyel a jelenlegi politikai vezetés és a hozzá közel álló gazdasági társaságok kapcsolatait tárja fel. A független igazságszolgáltatásba vetett bizalom korábban is alacsony szinten volt Oroszországban, az ellenzék vezető politikusának pere pedig még inkább alátámasztja a politikai befolyás jelenlétét a bíróságokon.

Bengázitól Bostonig repedezik az Obama-doktrína

„Az amerikai nép válaszokat vár” – ismerte el Barack Obama a bostoni merénylet utáni televíziós nyilatkozatában. Az elnök szerint ezeket a válaszokat a nyomozó hatóságoknak kell megadniuk a támadás indítékaival kapcsolatban. Az amerikai közvélemény azonban Obamától is magyarázatot vár arra, hogy az elmúlt nyolc hónapban miért támadt annyi biztonsági rés a terrorizmussal szemben.

A terror arcai

Miközben Dzsohar Carnajev az FBI nyomozóinak már beismerte a bostoni merényletben való részvételt, sok ismerőse még most is lehetetlennek tartja, hogy a népszerű fiatalembernek bármi köze lehetne a gyilkosságokhoz, és a Facebook-on tiltakoznak a vádak ellen. A nyomozással párhuzamosan a média lázasan próbálja feltárni a Carnajev család „kórképét”. A fivérek további merényleteket is tervezhettek, és korábbi gyilkosságok is kapcsolódhatnak hozzájuk.

Gyerekjáték - Régi elnök, új kormány

Patthelyzetbe navigálták magukat az olasz politikusok. A februári választások óta nem alakult kormány, és az elmúlt heti elnökválasztás is bohózattá változott, ugyanis az ötödik forduló után tudtak csak új elnököt választani, aki végül a régi maradt. A helyzetet bonyolította, hogy a képviselők szinte gyerekként viselkedtek a szavazás során: a baloldal nem szavazott, a jobb-oldal pedig üres szavazócédulákat adott le. Az új elnök viszont máris a tettek mezejére lépett: sikerült a szakadékokat áthidalni, és úgy tűnik, Enrico Letta vezetésével hamarosan működő kormánya is lesz Olaszországnak.

Belföld

A hatalom esete az alvilággal

Ha igazak az értesüléseink, akkor egy pitiáner nagyképűsködés vezetett el odáig, hogy a Fidesz rátalált a Portik-Laborc találkozó hanganyagára, amelyben olyan – a kormánypárt számára – gyöngyszemek találhatóak, miszerint a maffiavezetőnek tartott férfi személyesen vitt pénzt MSZP-s politikusoknak, és abban érdekelt, hogy 2010 után is az MSZP kormányozzon.  Természetesen az is „erős” mondat, mikor Portik azt magyarázza a Gyurcsány-kormány nemzetbiztonsági vezetőjének: „nem hiszem, hogy tudnak olyat kérni, amit ne tennék meg”, vagy éppen: „nekünk az lenne a dolgunk, hogy erősítsük a miniszterelnök urat vagy magában legalább az MSZP-t”.

Időhúzásra vagy idő­nyerésre játszanak a baloldalon

Az ellenzéki összefogásról alkotott eltérő stratégiák vezettek oda, hogy a múlt héten látványosan kiéleződtek az MSZP és az Együtt 2014 politikusai közötti viták. Úgy tudjuk, hogy Bajnai Gordon múlt héten pénteken azért jelentette be, hogy tárgyalásokat kezdeményez az MSZP-vel, hogy ezzel „elüsse” az MSZP-ben annak a csoportnak a kezdeményezését, amely akár az ellenzéki összefogás nélküli választási indulást is elképzelhetőnek tartja. Az ellentmondásosra sikeredett Bajnai kommünikének azt sikerült elérnie, hogy továbbra is az összefogás maradjon fő téma baloldalon, megkötések nélkül.

Forrongó civilek egyvelege

Létezik-e Bajnai-gárda? Tényleg Alinsky-féle módszerekkel érvénye­sülnek az ellenzéki ifjak? Kik állnak az elmúlt hetek tömeg­megmozdulásai mögött? A balliberális ellentábor a  radikalizmustól sem riad vissza? Összegyűjtöttünk néhány olyan szervezetet és személyt, akik aktívan és fiatalokat is megmozgatva igyekeznek változásokat kicsikarni.

Gyöngyös nem kért Gyöngyösiből

Kedden délután Gyöngyösön tartott lakossági fórumot Gyöngyösi Márton, a magyar- izraeli kettős állampolgárok listázásának javaslatával nemzetközi botrányt kiváltó jobbikos képviselő. Provokációról szó sincs – állítja sajtótájékoztatóján, azonban a művelődési ház előtt tüntető gyöngyösi polgárok láthatóan erről másként gondolkodnak.

Sorsdöntő per

Az iskolai szegregáció újjáélesztése és az esélyegyenlőség rombolása ellen tiltakozik a HaHa, míg a kormányzat szerint a felzárkóztatás címén zajló elkülönítés éppenséggel az integrációt elősegítő lépés.

Amit szabad Jupiternek

A gáz és az áram árának csökkentése pusztán a világpiaci trendek alapján is megvalósítható lett volna, az egy politikai döntés következménye, hogy mindez a szolgáltatók és az elosztók terhére történik – nyilatkozta a Heteknek Felsmann Balázs energiapiaci szakértő. Eközben a szocialistáknál meglehetős aggodalmat okoz a folytatódó rezsicsökkentés, amely azt a társadalmi réteget vonzza a Fideszhez, amelyre a kormányváltást alapozták volna.

Hit és értékek

Élsz vagy csak létezel? - 200 éve született Søren Kierkegaard

Ki vagyok én? Mi az életem értelme? A sors uralkodik felettem vagy én a sorsomon? Mi van a halál után? – nagyjából ezek a kérdések foglalkoz­tatták azokat a 19. századi filozófusokat, akiknek elege lett az elvont filozófiai spekulációkból, akik a modern társadalmi berendezkedésen túlmutató perspektívát kerestek, s akiket végtelenül bosszantott, hogy a hétköznapok kisstílűségébe süppedt egyén nem tudja megvalósítani önmagát. Kierkegaard legfőbb érdeme, hogy az egyéni emberi sorsra irányította a figyelmet.

Milyen jövőt várnak  a muszlimok?

A bostoni merénylők egyike, Tamerlan Carnajev a személyes YouTube-oldalán egy népszerű iszlamista videót ajánlott. A Fekete zászlók Khoraszánból című negyedórás klip első ránézésre csupán egy a szokásos dzsihádista toborzók közül. De csak a nyugati szemnek: a fekete zászló alatt Közép-Ázsiából meginduló harcosok képe az 1,6 milliárd iszlám hívő számára egyértelmű üzenetet hordoz: azt, hogy a közel­jövőben beteljesedhet a végítélet, amelynek egyik fontos előjele az iszlám messiás, a Mahdi seregének feltűnése. Tamerlan Carnajev már ennek a hadseregnek a katonája volt – ő legalábbis annak gondolta magát.

A gospel Matuzsáleme

A múlt héten az Egyesült Államokban, 104 esztendős korában elhunyt a gospel egyik emblematikus képviselője. George Beverly Shea több mint fél évszázadig énekelt keresztény himnuszokat és gospeldalokat emberek millióinak, többnyire Billy Graham oldalán. Shea százéves is elmúlt, de még mindig énekelt a színpadon. A Grammy-díjas előadót két éve életműdíjjal is kitüntették a Grammy-gálán.

HÁTTÉR

Nem történt előrelépés az állam­biztonsági múlt feltárásában

A fogadkozások ellenére ebben a kormányzati ciklusban sem történt lényegi előrelépés a kommunista állambiztonság megismerhetősége érdekében. A sok titkot rejtő mágnesszalagok tartalmát nem engedték nyilvánosságra hozni, a levéltár működése nehézkes, a pénz kevés. A téma iránt elkötelezett kutatók ennek ellenére nem adják fel: Tabajdi Gábor A III/III. krónikája című könyve a napokban jelent meg.

Digitális Pearl Harbor fenyeget

Nemcsak rakéták és fegyverek, de a nullák és az egyesek is fontos harcászati eszközökké váltak a Közel-Keleten. A kaotikus kiberháborús viszonyok a Hetek által megkérdezett szakértők szerint leginkább a Vadnyugat hangulatára emlékeztetnek. A küzdelmekbe pedig nemcsak az érintett országok, de egyes öntevékeny cso­portok, így a médiakedvenc Anonymous hackercsoport is rendre bekap­cso­ló­dik. Néhány hete az #OpIsrael elnevezésű akcióval az underground csoport a palesztin helyzet szerintük embertelen kezelése ellen tiltakozott. Céljuk több fontos kormányzati honlap megbénítása volt, de a támadással végül nem tudtak komoly anyagi károkat okozni.

A nyomor ördögi köre

Az afrikai nyomor generációkról generációkra történő újratermelődésének egyik legfőbb oka az írástudatlanság, ami pedig összefüggésben áll a gyermekmunkával, illetve a gyermekrabszolgasággal. Lantai-Csont Gergely fotográfus és Szilasi Ildikó Hermina antropológus testközelből tanulmányozta a jelenséget az elmúlt hetekben Ghánában és Burkina Fasóban.

Szerepcserék

A Nemzetközi Valutaalap  (IMF) és a Világbank szokásos tavaszi ülésszakán Washingtonban a G20-ak rövid tanácskozására is sor került. A világ vezető gazdaságainak pénzügyminiszterei és jegybanki vezetői – látva a szigorú költség­vetési politika halovány eredményeit – immár a követelmények lazítása mellett érveltek.

Nem lehetne törvényesen?

Hát mégsem vonultak. Persze, ha a Nemzeti Érzelmű Motorosoknak volnának valódi nemzeti érzelmeik, egyáltalán nem is akartak volna a német neonácik mintájára demonstrálni – se a zsinagóga előtt, se máshol –, minthogy az antiszemitizmus, tévedések elkerülése végett, nem fér össze a nemzeti érzülettel, amely csak tisztességes ember sajátja lehet; tisztességes (magyar) ember pedig nem rasszista. De hát tudjuk, a szóban forgó motorosok nem így gondolják. Ők, ha már egyszer sem a rendőrség, sem a bíróság nem hagyta jóvá, hogy épp az Élet Menetével egy időben adjanak gázt a Dohány utcai zsinagóga előtt, hát megpróbáltak ugyanazon a napon, legfeljebb más címmel és útvonalon, de mégiscsak a saját gyalázatos nézeteik propagálására motorozni Budapesten. A trükk nem sikerült: a rendőrség ezt a változatot is betiltotta.

Magányos magyarok

Táncválasztó, párválasztó címmel május 26-ától mozgalmat indít az EMMI egy tízmillió forintos projekt keretében azzal a céllal, hogy segítse azokat az egyetemista korú fiatalokat, akiket lefoglal a tanulás és a munka, így nincs lehetőségük arra, hogy kulturált formában ismerkedjenek. A kezdeményezés sikere a Bergendy zenéjén túl azért is kétséges, mert úgy tűnik, a fiatalok magányosságának nem a közösségi színterek hiánya a fő oka.

KÁVÉSZÜNET

Elment a szeretetember

Fekete János(1928. március 4. – 2013. április 21.)

Szemünk fénye

Mitől piros, eres hetek óta a szemem? Örököltem a szürkehályogot? Ki lehet nőni a kancsalságot? Olvasáskor gyakran megfájdul a fejem. Időnként homályos foltokat látok. Csillagokat lát a gyerekem – mit tegyek? Bizonyára mindenkiben felmerültek már ilyen vagy ezekhez hasonló kérdések. Cikkünkben a lehetséges válaszokat és megoldásokat kerestük szakemberek segítségével.

Taps nélkül

A vizsgálat című felolvasószínházi darab végén leért a vasfüggöny a Nemzeti Színház nagyszínpadán. A teltház döbbent némaságban. Egy-két tenyér a mellkasok előtt várakozón egymásba téve várja az első csattanást. De a taps végül elmarad, mert nem illik ide.

Nyelvművészek

Négy különböző karakter, akik legalább egy dologban hasonlítanak: mindannyian nyelvművészek. Az ELTE BTK-n életre hívott Inspiráció Műhely múlt heti vitaestjének vendégei Kornis Mihály író, drámaíró, rendező, Pajor Tamás dalköltő, az első magyar rap szerzője, Erdős Virág író, költő, valamint Závada Péter költő, slammer, rapper voltak.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!