hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Szemünk fénye

2013. 05. 02.
Mitől piros, eres hetek óta a szemem? Örököltem a szürkehályogot? Ki lehet nőni a kancsalságot? Olvasáskor gyakran megfájdul a fejem. Időnként homályos foltokat látok. Csillagokat lát a gyerekem – mit tegyek? Bizonyára mindenkiben felmerültek már ilyen vagy ezekhez hasonló kérdések. Cikkünkben a lehetséges válaszokat és megoldásokat kerestük szakemberek segítségével.

Információgazdag világunkban a látás megőrzésének továbbra is igen jelentős szerepe van, hiszen a külvilágból érkező jelek mintegy 85 százalékát szemünkön keresztül kapjuk. Sokan végeznek olyan munkát, amikor a szemet nagyon kis távolságból használják. Ráadásul egyre többet nézünk órákig számítógép-képernyőt: olvasásnál, írásnál, koncentrált egyoldalú munkavégzésnél könnyen előfordulhat a szem túlterhelése, sőt a szemizmok görcsösödésének veszélye.

Szakemberek szerint általános szabály, hogy ha látásunk lassan vagy hirtelen megromlik, szemünk tartósabban irritált, piros, fáj, akkor ne várjunk, hanem keressük fel a szakorvost. De vannak csendben lévő, lappangó szembetegségek is, amelyek csak későn okoznak tüneteket. Például a krónikus zöldhályog éveken keresztül nem okoz tüneteket, csak apránként károsítja a megemelkedett szemnyomás a látóideget. Mire tüneteket okoz, és a beteg elmegy a szakorvoshoz, a károsodás maradandó, visszafordíthatatlan. A mondás szerint a „szem a lélek tükre” – ez orvosi szempontból azért is igaz, mert a szemfenék a szervezet azon kis területe, ahol a szakorvos az erek, idegek állapotát közvetlenül látja, és következtetni tud az egész szervezet ereinek milyenségére. Mi több, véleményt tud mondani ebből a vérnyomásra, a cukorbetegség súlyosságára, vérképzőszervi betegségekre, idegrendszeri elváltozásokra. Nagyon fontos ezért, hogy mindenki legalább két évente menjen el szemészeti vizsgálatra.

Fénytörési hibák

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!