hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A nyomor ördögi köre
Gyerekmunkások a fekete kontinensen

2013. 05. 02.
Az afrikai nyomor generációkról generációkra történő újratermelődésének egyik legfőbb oka az írástudatlanság, ami pedig összefüggésben áll a gyermekmunkával, illetve a gyermekrabszolgasággal. Lantai-Csont Gergely fotográfus és Szilasi Ildikó Hermina antropológus testközelből tanulmányozta a jelenséget az elmúlt hetekben Ghánában és Burkina Fasóban.

Az összeszokott szerzőpáros nem először járt a fekete kontinensen, legutóbb Magyar László felfedező nyomában utazták be Angolát és a Kongói Demokratikus Köztársaságot. Céljuk nem pusztán a térség társadalmi jelenségeinek dokumentálása, hanem szeretnék felhívni a figyelmet Afrika értékeire, és az ott rejlő turisztikai célpontokra, sőt gazdasági lehetőségekre. Lantai-Csont Ger­gely szerint ugyanis megalapozot­tak azok a vélemények, amelyek szerint Afrika gazdasági fejlődése „robbanás” előtt áll, a kontinens olyan helyzetben van, mint a kilencvenes évek elején Ázsia volt. Bár a gyorsan moder­nizálódó és ­változó Afrika egyre más képet ölt, és egyre többen kerülnek be a közepes jövedelműek osztályába, még mindig számos súlyos társadalmi problémával kell megküzdenie a kontinensnek.

 A negatív jelenségek egyik gyökere a családtervezés hiánya és a gyermek­munka, illetve szélsőséges esetben a gyermekrabszolgaság. „Afrikában más a szerepük a gyermekeknek, mint a mi európai kultúrkörünkben. Találkoztunk egy olyan huszonkét éves ghánai férfival, akinek két feleségtől már van öt gyereke, de azt mondta, hogy legalább tizenötöt szeretne, mert mennek ki a farmra dolgozni. „A jelenség Nyu­gat- és Közép-Afrika több országában is megtalálható. A család vagy klán vérvitelének biztosításán túl a gyenge szo­ciális háló és a nyugdíjrendszer hiánya is magyarázza, miért vállalnak oly sok gyermeket. Hiszen időskorban a szülők inkább gyermekeik támogatására, mintsem az államéra számíthatnak” – mondta Lantai-Csont Gergely.

A gyermekmunka főképp a vidéki Afrikában elterjedt, ahol az élelmiszerek és használati tárgyak többségét máig kézzel állítják elő. Itt elektromos áram és gépi berendezések híján a liszt­­őrlés, a mosás, a vízhordás és a rő­zsegyűjtés is napi megterhelő feladat, amibe a gyerekeknek is be kell segí­teniük. Önmagában a házimunkában va­ló részvétel még nem lenne gond.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!