hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Gyöngyös nem kért Gyöngyösiből

2013. 05. 02.
Kedden délután Gyöngyösön tartott lakossági fórumot Gyöngyösi Márton, a magyar- izraeli kettős állampolgárok listázásának javaslatával nemzetközi botrányt kiváltó jobbikos képviselő. Provokációról szó sincs – állítja sajtótájékoztatóján, azonban a művelődési ház előtt tüntető gyöngyösi polgárok láthatóan erről másként gondolkodnak.

A NEM (Neonáci Ellenes Mozgalom), az MSZP helyi szervezete és a gyöngyösi Hit Gyülekezete által szervezett közös tiltakozó demonstráció célja az volt, hogy kifejezzék, városukban nincs helye a kirekesztő gyűlöletnek és a nácizmus ordas eszméinek. A mintegy százötven tüntető „Marci, érted is egy zsidó halt meg” „Gyöngyös nem kér Gyöngyösiből” táblákat emelt magasba, miközben hangosan „nácik haza”, „szégyeld magad”, „takarodj” rigmusokat skandálták. A téren tiltakozó tömeggel néhány tucat jobbik-szimpatizáns nézett szembe, és molinón hirdették, hogy az izraeli képviselőknek le kell mondaniuk esetleges külföldi állampolgárságukról.
A molinó mögött Gyöngyösi mosolyogva invitálta a tüntetőket az előadására. Nem mentek.
Az újságírók kérdésére Gyöngyösi elhíresült beszédével kapcsolatban kifejtette: „Izraelben, a Kneszetben kifejezetten tiltják a kettős állampolgárok megválasztását. Ehhez képest, a Jobbik egy ultraliberális javaslatot fogalmazott meg, amikor azt mondta – személyemben –, hogy vizsgáljuk meg, esetleg felmerül-e a nemzetbiztonság kérdése. Szeretnénk tudni, hogy kik képviselik Magyarországot, és milyen minőségben, mert aki kettős állampolgár, rendelkezhet kettős identitással, kettős lojalitással” – vélekedett a képviselő, aki szerint az egészségügy, az oktatás, az adópolitika fölött álló probléma a nemzeti sorskérdés, hogy Magyarországot kik irányítják. „Kezdeményezésünk minden egyes kettős állampolgárságra vonatkozik, de különösen aggályosnak tartjuk az izraeli–magyar kettős állampolgárságot, a 2007-ben elhangzott Simon Perez-i beszéd miatt és azok miatt a gazdasági bűncselekmények miatt, amelyek gyakran kötődnek az izraeli–zsidó gazdasági érdekkörökhöz” – sejtetett és vádaskodott Gyöngyösi, aki a sajtótájékoztatót követő lakossági fórum keretein belül két órán át fejtegette listázós mondata hátterét. Fenti indokokon túl „kétes cionista földügyleteket” említett, megfűszerezve egy kis „gyurcsányozással, „sokorózással” és „zsidózással”.
Tudósítónk addig a pontig bírta a dagályos okfejtést, amikor a Jobbik képviselője arról beszélt, hogy a farkas meg akarja enni a nyuszikát, és a nyuszika pedig teszi a dolgát, vicsorít és rugdos (értsd: Magyarországnak is így kellett volna tiltakoznia a perezi beszéd után, és a nagykövetet hazarendelve nyílt hadüzenetnek minősíteni azt).

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!