hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A terror arcai
Barátságos óriásként kezdte a bostoni terrorista

2013. 05. 02.
Miközben Dzsohar Carnajev az FBI nyomozóinak már beismerte a bostoni merényletben való részvételt, sok ismerőse még most is lehetetlennek tartja, hogy a népszerű fiatalembernek bármi köze lehetne a gyilkosságokhoz, és a Facebook-on tiltakoznak a vádak ellen. A nyomozással párhuzamosan a média lázasan próbálja feltárni a Carnajev család „kórképét”. A fivérek további merényleteket is tervezhettek, és korábbi gyilkosságok is kapcsolódhatnak hozzájuk.

Tamerlan és Dzsohár Carnajevnek gyerekként nem kellett közvetlenül szembesülniük a csecsenföldi háborúk borzalmaival, mivel családjuk mindig a harcok előtt járt néhány lépéssel. Hosszabb ideig éltek a szomszédos Dagesztánban, ami a szúfi és szalafista muszlimok összetűzései miatt mára a mindennapos terror melegágyává vált. A szülők végül úgy döntöttek, hogy az Egyesült Államokban próbálnak új életet kezdeni, ami eleinte jól is indult. A bokszolói múlttal rendelkező ügyvéd apa, Anzor autószerelőként helyezkedett el, az anya, Zubejdat pedig kozmetikusként dolgozott. A gyerekek iskolába jártak, ahol sikereket értek el: Tamerlan boksztehetségére például hamar felfigyeltek a tanárai is. Iskolatársai barátságos „óriásként” emlékeztek rá, aki azonban folyamatosan rajta tartotta a szemét fiatalabb lánytestvérén, Bellán, aki – ahogy az átlagos amerikai lányok – szívesen ismerkedett volna időnként a fiúkkal. Ebben az időben a családra még nem volt jellemző a feltűnő vallásosság: mindannyian nyugati módra öltözködtek, voltak barátaik, ismerőseik, akik kedves emberekként emlékeztek rájuk. Tamerlan bokszolói karrierje egyre feljebb ívelt, míg végül 2010-ben elnyerte a Rocky Marciano trófeát, amivel New England nehézsúlyú bajnokává vált. Bokszolóként társai és edzői meglehetősen arrogánsnak tartották Tamerlant.
Ezekben az években Zubejdatot kezdte nyugtalanítani, hogy fiai túlságosan nyugati életmódot folytatnak, és megpróbálta őket a muszlim hit felé terelni. Saját maga járt elöl a példával: abbahagyta kozmetikusi munkáját, hogy ne kelljen férfiakkal érintkeznie, és a nyugati ruházatot fejkendőre cserélte. Érdekes ugyanakkor, hogy a hithű muszlim anyát többször kapták rajta bolti lopáson, illetve azon, hogy a ruházati cikkekről megpróbálta eltávolítani a lopásvédő berendezést. Az apa nem fogadta örömmel a családon belüli muszlim megújulást, mert végül ez vetett véget Tamerlan bokszolói karrierjének és ezzel az ő álmainak is.
Tamerlan radikalizálódásával párhuzamosan otthagyta az egyetemet, amit nem tudott tovább fizetni, és megromlott a kapcsolata amerikai barátnőjével, Katherine Russellel is, akit „prostituáltnak” nevezett. Később mégis feleségül vette a lányt, aki a kedvéért áttért a muszlim hitre, és szintén félbehagyta egyetemi tanulmányait. Katherine barátai döbbenten álltak a változás előtt, amikor a középosztálybeli családból származó, szép és tehetséges fiatal lány felöltötte a muszlim kendőt és megszakította velük a kapcsolatot.
A párnak hamarosan született egy kislánya, és egy ismerősük által kicsinek és zsúfoltnak leírt albérleti lakásba költöztek, ahonnan éjjelente gyakran kihallatszott hangos veszekedésük. Tamerlan ekkor már nem dolgozott: az interneten a Koránt tanulmányozta és édesanyja elmondása szerint arabul tanult, hogy eredetiben is olvashassa a szent könyvet. Katherine ezalatt munkát vállalt egy egészségügyi otthonban.
A szülők visszaköltöztek egykori hazájukba, itt látogatta meg őket 2012-ben Tamerlan, felkeltve az orosz titkosszolgálatok figyelmét is. A látogatásnak állítólag csak rokoni céljai voltak, ennek ellenére vagy hat hónaposra nyúlt, és a férfi ez idő alatt több radikális mecsetben is megfordult. Tamerlan egyik, a dagesztáni szúfi muszlimokat ócsárló You­Tube-videója a szakértők szerint teljes mértékben a dagesztáni szalafista szélsőségesek nézeteit tükrözi. Egyelőre még nem világos, hogy itt-tartózkodása alatt részt vett-e valamilyen kiképzésen, de dagesztáni utazása után jellegzetes, hosszú szakállal tért vissza Amerikába.
Dzsohár ismerősei és rokonai szerint teljesen a bátyja hatása alatt állt. Édesanyja maga is elismerte, hogy az iszlám szellemében arra nevelte, hogy mindenben engedelmeskedjen idősebb testvérének. A fiú egyébként az átlagos amerikai fiatalok életét élte, barátnője volt, időnként még marihuánát is szívott. Mecsetbe állítólag egyedül sohasem járt, csakis a bátyja társaságában. Megnyerő személyiségével mindenhol hamar a lányok kedvencévé vált: barátai vidám, kedves, nyitott, bár néha kissé „titokzatos” fiúként írták le.
A merénylet ideje alatt Zubejdat idő-sebb fiánál volt vendégségben, Tamerlan őt hívta fel utoljára, hogy elbúcsúzzon tőle.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!