hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Milyen jövőt várnak  a muszlimok?
A fekete zászló jele

2013. 04. 25.
A bostoni merénylők egyike, Tamerlan Carnajev a személyes YouTube-oldalán egy népszerű iszlamista videót ajánlott. A Fekete zászlók Khoraszánból című negyedórás klip első ránézésre csupán egy a szokásos dzsihádista toborzók közül. De csak a nyugati szemnek: a fekete zászló alatt Közép-Ázsiából meginduló harcosok képe az 1,6 milliárd iszlám hívő számára egyértelmű üzenetet hordoz: azt, hogy a közel­jövőben beteljesedhet a végítélet, amelynek egyik fontos előjele az iszlám messiás, a Mahdi seregének feltűnése. Tamerlan Carnajev már ennek a hadseregnek a katonája volt – ő legalábbis annak gondolta magát.

Az iszlámot sok félreértés veszi körül és ezek egyike az, hogy csak a radikális muzulmánok hisznek abban, hogy a történelem végén az egész világ egyetlen hit – az iszlám – zászlaja alatt egyesül. Pedig amikor a Korán meghatározza azt, hogy mi a legfontosabb egy muzulmán számára, a végidőkben és az Ítélet Napjában való hit fontosságban közvetlenül az Allahban való hit után következik: „Nem az a jóság, ha arcotokat napkelet és napnyugat felé fordítjátok, hanem az, ha valaki hisz Allahban, az Utolsó Napban, az angyalokban, az Írásokban és a prófétákban.” (2. szúra 177.)

Egy muzulmán számára nem választás kérdése az, hogy hisz-e az Utolsó Napban, vagyis foglalkozik-e a világtörténelem jövőjével. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy minden muszlim – vagy akár a többség – a Carnajev-testvérpárhoz hasonlóan terrorral akarná siettetni a végidők eljövetelét. Azt azonban a legtöbben elfogadják, hogy az utolsó idők nagy konfliktusában szükség lesz mártírokra, és ezt az áldozatot az akkor élő muzulmánoknak vállalniuk kell.

A keresztény világban – bár a teljes Biblia szövegének több mint egynegyede profetikus tartalmú és a korai egyház egyértelműen sokat foglalkozott a végidőkkel – épp ellenkező folyamatok zajlanak: ma az apokalipszis iránti érdeklődés könnyen szektagyanúba keverheti a hívőket. Nem így az iszlámban: számukra az eszkatológia – a jövő eseményeinek a tanulmányozása a szent könyvek alapján – a hit központi elemét jelenti.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!