hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Időhúzásra vagy idő­nyerésre játszanak a baloldalon
Taktikai csata

2013. 04. 25.
Az ellenzéki összefogásról alkotott eltérő stratégiák vezettek oda, hogy a múlt héten látványosan kiéleződtek az MSZP és az Együtt 2014 politikusai közötti viták. Úgy tudjuk, hogy Bajnai Gordon múlt héten pénteken azért jelentette be, hogy tárgyalásokat kezdeményez az MSZP-vel, hogy ezzel „elüsse” az MSZP-ben annak a csoportnak a kezdeményezését, amely akár az ellenzéki összefogás nélküli választási indulást is elképzelhetőnek tartja. Az ellentmondásosra sikeredett Bajnai kommünikének azt sikerült elérnie, hogy továbbra is az összefogás maradjon fő téma baloldalon, megkötések nélkül.

Múlt pénteken meglepő üzenetváltás zajlott a két vezető ellenzéki politikus között.  Reggel Bajnai Gordon írt levelet – és egy nyílt elemzést – Mesterházy Attilának, hogy a korábban tervezett egyeztetési menetrend a lehetséges az ellenzéki együttműködésről nem tartható, ezért jóval előrébb kell hozni a döntés idejét, ezért már a nyáron egyeztetniük kellene. Az MSZP elnöke válaszában azt írta, hogy ő akár már hétfőn is hajlandó találkozni irodájában Bajnai Gordonnal – és persze Gyurcsány Ferenccel, a DK elnökével –, de erre az Együtt 2014 nemet mondott, arra hivatkozva, hogy nincsenek még kész a tárgyalásokra. Így végül nem kezdődnek el a tárgyalások, noha mindenki hitet tett amellett, hogy az együttműködés pártján állnak.

A hétvégén az MSZP választmánya is ülésezik, ahol egyebek mellett  a választandó stratégia is téma lehet, különös tekintettel arra, hogy az MSZP május elsején gigantikus nagygyűlésre és egy „nagy dobásra, akár egy jelentős politikai bejelentésre készül”, amitől azt várják, hogy megfordítja a január óta zajló, a Fidesz támogatottságának növekedését jelentő trendet. Az MSZP-ben a választásokkal kapcsolatos elvi és stratégiai döntéseket a választmány szentesíti, az operatív irányítás az MSZP elnökéé és az elnökségé.

A helyzet megértéséhez érdemes azt tudni, hogy mind az MSZP-ben és holdudvarában, mind az Együtt 2014 Mozgalomban és támogatói között eltérő stratégiák versengenek egymással. Az ellenzéki formációk közötti viszonyokat az is bonyolítja, hogy – Szigetvári Viktor, az Együtt 2014 társelnökének szavai szerint – zajlik egy rejtett miniszterelnök-jelölti kampány Mesterházy Attila szocialista pártelnök és Bajnai Gordon volt kormányfő között. Az eltérő, ma még egymással is versengő ellenzéki stratégiák olykor teljesen összeegyeztethetetlenek, példának okáért találkoztunk olyan szocialista véleményekkel is, amely Bajnai Gordonék mozgalmát egyenesen a Fidesz mesterkedésének tartják, hogy így osszák meg a baloldalt. E gondolat egyik igazolása, hogy a napokban derült ki, hogy jobboldalhoz sorolt befolyásos üzletemberek cégei is támogatták Bajnai Gordon szakpolitikai hátországát jelentő Haza és Haladás Alapítványt. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!