hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Trafiktömörülés

2013. 05. 30.
A magyar parlament – már jónéhány korábbi korrekció után –, épp ezen a héten zárja le a meglehetős vihart kavart trafiktörvény módosításairól szóló szavazást, vagyis épp, amikor  napvilágra került, hogy eddig talán nem is sejtett méretű céghálózatok épültek ki a koncessziós pályázat nyerteseinek közreműködésével. Vagyis a kiskereskedelmi dohányértékesítés nyilvánvalóan koncentrálódik; mégpedig olyan vállalkozások révén, amelyek tulajdonosai egy igencsak körülhatárolható személyi körben találhatók. Ez a fejlemény végtére a legkevésbé sem meglepő, hiszen ha egyszer a már ismertté lett szekszárdi hangfelvétel rávilágított, hogy lényegében a kormánypárt helyi politikai potentátjai jelölték ki a nyerteseket, akkor egyrészt élhetünk a gyanúperrel, miszerint ez nem volt egyedülálló gyakorlat; másrészt logikus az így helyzetbe hozott üzemeltetők előre eltervelt összefogása.

A trafik önmagában sem rossz üzlet, de a kormánypárt gondoskodott róla, hogy a leendő boltok engedélyezett árulistájának egymást követő kiegészítéseivel még sokkalta jövedelmezőbbé tegye. Noha az egész koncessziós procedúra indoklása úgy szólt, hogy a fiatalok egészségének védelme érdekében kell csökkenteni a dohányárudák számát, az újabb szabályozás szerint már szeszes italt, lottó- és totószelvényt, valamint fagylaltot is kínálhatnak majd a nemzeti trafikok; úgyhogy az ifjúság megóvásáról szóló mesét senki nem veszi be. Nyilvánvalóvá vált viszont, hogy a trafikpályázat eleve egyfajta célzott vagyonjuttatást szolgált. A szekszárdi hangfelvétel szó szerint tartalmazza, hogy az önkormányzatok fideszeseinek a jobboldali klientúra javára kellett dönteniük. Ezzel pedig egyszersmind lehetővé vált, hogy a kiválasztottak között létrejöjjenek azok a „kapcsolódási pontok”, amelyek az egyes boltokat meghatározott személyeken keresztül hatékony hálózatokba tömörítik. Vagyis aligha túlzás azt mondani, hogy a közös irányítással működtetett kiskereskedések láncolata majdhogynem nagykereskedelmi forgalmat bonyolíthat le.

Kormánypárti politikus egyebek között már csak ezért sem beszél a szekszárdi hangfelvételről. Maga Orbán Viktor sem említi abban a rádióinterjúban, amelyben egyébként keményen kiáll a pályázati eljárás kifogástalansága mellett. Jól tudja, soha nem ismerheti el, hogy bármi nem stimmelt a pályázatok elbírálása körül, mert egyetlen vékony szálon az egész botrány kibontható volna. Nem lehet beáldozni még a szekszárdi „illetékeseket” sem, hiszen napnál világosabb, hogy a nyertesekről csak úgy dönthettek, hogy előbb valahonnan megkapták a pályázók területi listáját, amit aztán a megfelelő jelölésekkel ugyanoda vissza is kellett küldeniük. Ezen a vonalon messze lehetne jutni a politika berkeiben, és relatíve rövid úton kirajzolódna a jogtalan állami protekcionizmus térképe.

A kormányfő azzal is tisztában van, hogy emberei a trafikmutyiként elhíresült akció során feltehetően törvények egész sorát sértették meg. Ha ez beigazolódna, a rezsim nem élhetné túl a felelősségre vonást, mert az szükségképp érintene olyan felsővezetőket is, akik személyükben testesítik meg a rendszert. Amennyiben pedig az ország teljes nyilvánossága előtt kétségtelenné válna – mert már a kormány által irányított média sem tagadhatná el –, hogy ez a politikusi garnitúra miként értelmezte a nemzeti együttműködést, akkor a Fidesz keresztet vethet a remélt választási győzelemre.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!