hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Fertőzésveszély

2013. 08. 01.
Külügyi szakértők tollából két publikáció is megjelent a héten a „magyar modellről” – az egyik értékelés az Internationale Politik hasábjain, a Német Külügyi Társaság orgánumában, a másik az amerikai Külpolitikai Kutató Intézet égisze alatt. Mindkettő lelkiismeretesen ismerteti azokat a politikai lépéseket, amelyek során az Orbán-kormány megrendítette a magyarországi demokrácia intézményrendszerét, és felszámolta a „fékeket és egyensúlyokat”, vagyis a jogállam garanciális elemeit. És egyik dolgozat sem hallgatja el az előző, azaz a rendszerváltás óta regnált kormányok mulasztásait, hibáit – hangsúlyozzák, hogy a kialakult állapotokért azok nemkülönben felelősséget viselnek.

Ugyanakkor természetesen a hatalom mai letéteményeseinek minden korábbi politikai erőnél egyértelműbb rombolása áll vizsgálatuk fókuszában. A második Orbán-kormány torz demokráciafelfogásában látják mindazon bajok forrását, amelyekre mind a Tavares-jelentés, mind a Velencei Bizottság dokumentumai felhívták már a nyugati demokratikus közösség figyelmét. És ezekről a maguk hazájában külügyi kutatásokkal foglalkozó szakértőkről végképp nem lehet azt állítani, hogy a „nemzetközi baloldal bérencei”, netán egy „világméretű liberális összeesküvés” aktorai; de nem is újságírók, akiket a budapesti kormánykörök akár vélt, akár valós politikai-ideológiai elkötelezettségük szerint skatulyáznak – bár ezzel a rendszerezéssel jobbára meggyűlik a bajuk, hiszen épp a konzervatív média képviselői bírálják őket a legkövetkezetesebben.

Mindenesetre új fejlemény, hogy immár nem csupán az európai és az amerikai sajtó kritizálja mind erőteljesebben a deformált magyar hatalmi berendezkedést, a hivatalos állameszmény rangjára emelt nacionalizmust, a tekintélyelvű kormányzást és a kétharmados parlamenti többség gátlástalanságát, hanem a politikatudomány művelői is. Ez rossz hír az orbánizmus külképviseletein szolgálatot teljesítőknek, mert bár eddig sem volt könnyű dolga azoknak a nagyköveteknek, akiket hazulról arra utasítottak, hogy zártkörű rendezvényeken és a nyilvánosság fórumain egyaránt határozottan szálljanak szembe a kormányukat – úgymond – lejáratni próbáló újságcikkekkel, de ezután a feladat különösen hálátlanná válik majd. Hiszen a bírálók egyre több kikezdhetetlen hivatkozással élhetnek, ha bizonyítani akarják, hogy nem ítélik meg rosszul a magyar állapotokat. Felettébb kétséges, hogy Martonyi János emberei közül, illetve a miniszterelnök környezetéből bárki bármely diplomáciai színtéren képes lenne hitelt érdemlően cáfolni a pártatlan külügyi elemzéseket.

Az amerikaiak például – szemben a magyar kormány hivatalos diadaljelentéseivel – kíméletlen pontossággal leírják, hogy „Magyarország gazdasági kilátásai jelenleg gyászosak”. És részletezik: „Az export, a fogyasztás, a beruházás és a GDP növekedése várhatóan tovább stagnál, míg a kormány eladósodottsága a GDP

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!