hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2013. 07. 26. (XVII/30) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Kerry a nyomásgyakorlás politikájával hozna békét

Alaposan felkavarta a kedélyeket a Közel-Keleten John Kerry múlt hétvégi bejelentése, miszerint megállapodás született a 2010-ben megszakadt izraeli-palesztin béketárgyalások folytatásáról. A médiában folynak a találgatások arról, hogy milyen engedményekkel jött létre az egyezség, amelynek részleteiről semmit sem árult el az amerikai külügyminiszter. Izrael annyit közölt, hogy palesztin foglyokat bocsáthatnak szabadon.

Baby Cambridge

Feszült várakozás előzte meg, és látványos ünnepségsorozat követte a brit trónörökös megszületését. Vilmos és Katalin egynaposan mutatta be a nagyközönségnek a kisfiút, akinek szerdára már nevet is sikerült adniuk: az ifjú György Sándor Lajosnak máris rengeteg rajongója van, sőt haragosa is.

Fátyol-baj

Zavargások törtek ki Párizs egyik külvárosában a múlt hét végén, miután a francia rendőrség igazoltatni próbált egy fátylat viselő, letakart arcú muszlim nőt. Összesen több tucat autót gyújtottak fel, és legalább tíz személyt letartóztattak a zavargások eredményeként. A 2011-ben meghozott, sokat vitatott „burkatörvény” Franciaországban megtiltja a muszlim nők számára, hogy az utcán teljesen letakart arccal járjanak.

Válság és erőszak a latin-amerikai népvándorlás motorja

A recesszióval küzdő Európából munkát kereső képzett fiatalok érkeznek Dél-Amerikába, miközben a közép-amerikai országokból az erőszakos utcai bandák terrorja és a szegénység elől tízezrével menekülnek a gyermekek északi irányba, hogy az Egyesült Államokban lássanak szebb napokat.

Bedölt Detroit

Az Egyesült Államok eddigi legnagyobb önkormányzati csődje van kilátásban. Michigan állam kormányzója, Rick Snyder néhány napja jóváhagyta Detroit város csődvédelmi kérelmét, így arról most már a Szövetségi Bíróság dönthet. A város küszködése nem új keletű, viszont a hivatalos eljárás most sok szempontból új helyzetet teremthet az érintettek számára.

Schäuble halászni tanítja a görögöket

Nem működnek Merkel reformkísérletei az eurózónában – a notóriusok adóssága nemhogy csökken, az idő múlásával egyre növekszik. Az olaszok, az írek és a portugálok előtt azonban magasan listavezető a görög gazdaság, amely ugyan felére csökkentette a költségvetési hiányt, ám ez még nem elég az üdvösséghez – az eldöntött reformok valahogy nem akarnak megvalósulni. A német pénzügyminiszter látogatása is csak erősíti a benyomást, hogy a görög gazdaságot még nem lehet levenni a lélegeztetőgépről.

Fegyverek határok nélkül

Kreatívan értelmezi saját fegyverexport szabályait a brit kormány – így fordulhat elő, hogy olyan ellenséges országoknak is ad el fegyvereket, mint Szíria, Irán vagy Argentína. A kétes üzletek listája elég hosszú, és számos olyan diktatúra szerepel rajta, ahol sárba tiporják az emberi jogokat. A hivatalos rendelkezések szerint ilyen országok számára brit fegyvereket nem lehet eladni, de úgy tűnik, a kormány hajlandó félrenézni a több mint tízmilliárd fontos üzlet kedvéért.

Belföld

Megint mentené a devizahiteleseket a kormány

A magyar gazdaság is felszabadulna egy óriási tehertételtől, de a Fidesz is biztosabban nyerne – akár újra kétharmaddal – 2014-ben, ha sikerül a kormánynak megtalálnia azt a formulát, amivel a devizahitelek ügyét véglegesen megoldhatná. Kormányzati oldalról azzal érvelnének a bankoknál, hogy a hitelszerződések megkötésekor az árfolyamkockázat nem volt előre látható, azaz érvénybe lép a „dolgok jelenlegi állására szóló záradék”.

Csányi és a gyorsvonat

A Csányi Sándor OTP-vezér részvényeladása miatt létrejött pánik azt mutatja, hogy paranoid közhangulat alakult ki Magyarországon. A témában született cikkek és kommentek ékes bizonyítékai annak, hogy nagyon sokan azt gondolják, a kormány bárkit pillanatok alatt margóra tehet – akár Magyarország leggazdagabb emberét is. Azon kevesen gondolkodtak el, hogy amennyiben ez így lenne, akkor nem beszélhetnénk jogbiztonságról. És az is lehetséges, hogy a vadabbnál vadabb forgatókönyveket felvázoló spekulációdömping félreértések sorozatából adódott.

Pénz hozhatja a gyereket?

Hiába kiemelkedően magas még európai viszonylatokban is a családtámogatás aránya hazánkban (2009-ben a GDP 2,8 százaléka), a magyar termékenység jelenleg a legalacsonyabbak közé tartozik Európában, sőt az egész világon – derül ki a Népesedéstudományi Intézet Demográfiai Portréjából. A kormány készülő demográfiai programjának alapjául szolgáló munkaanyag igen riasztó adatokkal szolgál hazánk népesedési kilátásairól, ugyanakkor következtetéseiből kiderül, a családtámogatási rendszer ésszerűsítésével valamivel javítható a jelenlegi helyzet.

Miért Bajnait támadja a Fidesz?

Bár az MSZP szavazóbázisa minimum kétszer akkora, mint az Együtt-PM támogatói köre, a kormányoldal szinte monomániásan Bajnai Gordon lejáratására koncentrál. A látszólagos ellentmondás azonban feloldható a közvélemény-kutatásokból hosszabb elemzéssel kiolvasható adatok alapján.

Mitől nyög a magyar gazda?

Magas ugyan a gabonafélék termésátlaga országosan, azonban az árak a tavalyihoz képest máris óriásit zuhantak, pedig még csak az aratás közepén járunk. Az agrárszektor évek óta folyamatosan jól teljesít, de az ország gazdasági teljesítményén nem sokat lendített, ráadásul ez volt az utolsó év, amelyben az uniós támogatás mindenkinek egyformán járt. Jövőre már nem a földalapú támogatást kapják a gazdák, hanem egy új struktúra lép érvénybe, az üzemszerű támogatás, amelynek feltételeiről egyelőre senki sem tud semmit, csak egy tervezet van forgalomban a szakemberek között, de ahogyan ők fogalmaznak, nincs kőbe vésve abban semmi. A tervezet szerint egyes földterületekre hektáronként több mint 300 euró is juthat, míg másokra csak 14, ezért a pletykák máris a „trafikmutyi”–szerű földbizniszről szólnak. Az idén egy hektárra még mindenki 233 euró támogatást kapott egységesen, de az új rendszer miatt tovább éleződhet a kisüzem-nagyüzem konfliktus, amely máris megosztja a gazdatársadalmat.

Hit és értékek

Pétermilliárdok

Több veszteséges év után tavaly végre aktívummal zárt a mérleg – adta hírül július első hetében a Szentszék szervezési és gazdasági problémáit tanulmányozó bíborosi tanács, amelynek kétnapos ülésére Ferenc pápa is ellátogatott. A több mint 2 millió eurós nyereség hallatán fellélegezhetnek, de még nem dőlhetnek hátra az apostoli kincstárnokok: Péter széke teljes tatarozás előtt áll, sőt sokan – a szerkezeti reformokkal egy tömjénfüst alatt – hitéleti megújulást is beindítanának, amelyben a latin-amerikai egyháznak iránymutató szerep juthat.

A hatnapos háború legnagyobb rejtélye

Az 1967-es hatnapos közel-keleti háború utóélete a mai napig tart. Az Európai Unió legutóbbi határozata a háború előtt, 1949-től kezdődően fennállt fegyverszüneti vonalakat tekinti kiindulópontnak az izraeli-palesztin megállapodáshoz, függetlenül attól, hogy a vitatott területek nem álltak palesztin fennhatóság alatt, hanem a jordániai, a szíriai és az egyiptomi hadsereg szállta meg a területet 1948-49-ben, miután az egyesült arab hadseregeknek nem sikerült születése pillanatában megsemmisíteniük Izraelt. Moszkva segítségével ugyanerre készültek 1967-ben, ám a történelem egyik legváratlanabb katonai manőversorozatával Izrael nemcsak megakadályozta a közel-keleti holokausztot, hanem Kairótól Damaszkuszig kiszélesítette az ország biztonságos határait. A példátlan sikert azonban kis híján megakadályozta egy amerikai árulás, állítják azok a kutatók, akik a háború titkosítás alól felszabadított dokumentumait tanulmányozták.

HÁTTÉR

Muzulmán ébredés a Balkánon

A kommunizmus évtizedei alatt a Balkánon a muszlimok őrizték meg leginkább vallási hagyományaikat, és jelenleg is köztük tapasztalható a legjelentősebb megújulás. A folyamatok azonban ellentmondásosak: a török pániszlám törekvések mellett a radikális vahabiták fiatalok közötti népszerűsége is aggasztja a tradicionális muzulmánokat – és esetenként a nemzeti titkosszolgálatokat is. A Hetek munkatársai Montenegróban és Boszniában igyekeztek képet alkotni a muzulmán ébredésről.

Fertőzésveszély

Külügyi szakértők tollából két publikáció is megjelent a héten a „magyar modellről” – az egyik értékelés az Internationale Politik hasábjain, a Német Külügyi Társaság orgánumában, a másik az amerikai Külpolitikai Kutató Intézet égisze alatt. Mindkettő lelkiismeretesen ismerteti azokat a politikai lépéseket, amelyek során az Orbán-kormány megrendítette a magyarországi demokrácia intézményrendszerét, és felszámolta a „fékeket és egyensúlyokat”, vagyis a jogállam garanciális elemeit. És egyik dolgozat sem hallgatja el az előző, azaz a rendszerváltás óta regnált kormányok mulasztásait, hibáit – hangsúlyozzák, hogy a kialakult állapotokért azok nemkülönben felelősséget viselnek.

Optimistább lett a magyar?

A régióban Magyarországon aggódnak legkevesebben a rezsiárak növekedése miatt, ugyanakkor a magyarok négyötödét továbbra is a megélhetési költségek előteremtése foglalkoztatja leginkább – jobban, mint bármely más környező ország lakosait.

Cseppfolyós arany

Az amerikai és izraeli „gázforradalom” a jelenlegi tudásunk szerint közvetlenül nem érinti Magyarországot, de áttételesen kedvezően hathat, hisz hozzájárulhat ahhoz, hogy ne növekedjenek az energiaárak. Az amerikai palagázprojekt már most érezteti hatását, hisz az amerikai piacra szánt katari gáz „megjelenése” Európában leverte az energiahordozó árát. Így lesz ez majd az izraeli gázzal is.

Széljegyzet a szélkincsről

A bábolnai 5-ös jelű, V39799 gyári számú, dán gyártmányú, kontinentális, vízszintes tengelyű, 105 méter magas (három egymásra tett tízemeletes ház magasságának megfelelő) szélturbina acéltornyának legtetejéről, pontosabban „gondolájából” szemlélődhettünk. Sosem feledjük.

Átnyúlnának a magyarok feje fölött

Az RMDSZ elnöke Kelemen Hunor érzi a román-magyar feszültségek növekedését a mindennapokban, és egyre több olyan megnyilvánulást lát, amelyet helyileg a jelenlegi román koalíciós kormány nem tud kezelni vagy nem is akar. Az ellentétek és feszültségek egyik sarkalatos pontja az alkotmánymódosítás, amely a romániai megyéket szüntetné meg, és úgy­nevezett gazdasági régiók bevezetésével modernizálná az ország közigazgatását. Csakhogy a jelenlegi közigazgatási rendszer megszüntetésével a magyarok lakta megyék viszonylagos irányítása is kikerülne az erdélyi magyarság kezéből, a döntéseket őket kihagyva hozná meg Bukarest.

Álombefektetésből rémálom

Kockázatmentes befektetés álomszerű feltételekkel, kimagasló hozammal. Egy húszmilliárdos történet 25 magyarral, offshore céggel és váratlanul befuccsolt befektetési alappal. Egy szomorú történet, amiben a pénzügyi felügyelet nem lát kivetnivalót.

KÁVÉSZÜNET

A melegek evangéliuma

Tisztelt Hetek Szerkesztősége!

Seiko, 100 év innováció

1913-ban a Seiko elkészítette az első karórát, amelynek a gyár elnöke a Laurel nevet adta. Ez nemcsak a Seiko éle­-tében, hanem Japánban is az első karóra volt. Megalkotásával egy olyan innovatív korszak vette kezdetét, amelynek eredményeként a Seiko mindig egy lépéssel a többiek előtt jár. A Laurel 100. évfordulójának alkalmából ezért is helyénvaló, hogy a Seiko leginnovatívabb technológiáinak egyike alkossa az évfordulós kollekció magját. A Seiko Kinetic egy különleges „fejlesztés”, egy olyan egyedülálló óra a világon, amely az ember mozgási energiáját átalakítva működteti az óraszerkezetet.

Horvátországi LEG-LEG-LEG

Horvátországról szóló cikksorozatunk következő epizódjában – kicsit szubjektíven ugyan de –, a legeket gyűjtöttük össze.

A felületkezelésekről

A szemüvegkeret-választás mellett fontos tudnunk, hogy a lencséinkre a megfelelő dioptrián túl milyen felületkezeléseket tudunk választani szemünk védelme és kényelme érdekében. Az Optiron Optika szakemberei az alábbi bevonatokat ajánlják.

Magasvérnyomás-ambulancia az infarktus és a stroke ellen

Magyarországon az 50 éven felüli lakosság több mint 50 százalékának magas a vérnyomása, mégis a betegek jelentős része nem áll kezelés alatt. A kezelteknek csak mintegy 30 százaléka éri el a meghatározott célvérnyomás-értéket. Ez a szám azért is riasztó, mert a „csendes gyilkosként” emlegetett betegség szívrohamhoz vagy akár stroke-hoz vezethet. A magas vérnyomásról Dr. Svéd János szakorvost, a MeDoc Egészségközpont munkatársát kérdeztük.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!