hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Fátyol-baj
Zavargások Párizs külvárosában

2013. 07. 25.
Zavargások törtek ki Párizs egyik külvárosában a múlt hét végén, miután a francia rendőrség igazoltatni próbált egy fátylat viselő, letakart arcú muszlim nőt. Összesen több tucat autót gyújtottak fel, és legalább tíz személyt letartóztattak a zavargások eredményeként. A 2011-ben meghozott, sokat vitatott „burkatörvény” Franciaországban megtiltja a muszlim nők számára, hogy az utcán teljesen letakart arccal járjanak.

Az ezzel kapcsolatos rendőri intézkedések rendszeresen kiváltják a muszlim bevándorló lakosság tiltakozását. Párizs egyik nyugati külvárosában, a Versailles-hoz közeli Trappes-ban került sor az igazoltatásra a múlt hét csütörtökén, mivel egy muszlim asszony a törvényi tilalom ellenére nikábot, a teljes arcot elfedő kendőt viselt az utcán. A körzeti ügyész tájékoztatója szerint az igazoltatás miatt a nő férje az egyik rendőrnek támadt és fojtogatni kezdte őt, amiért a férfit azonnal őrizetbe vették.

Az Iszlamofóbia-ellenes Szövetség közleményében „vaskezű és provokatív eljárásnak” titulálta a hatósági intézkedést, tagadva, hogy a férj erőszakoskodott volna. Másnap 30 fő jelent meg a rendőrség épülete előtt, követelve a férfi szabadon bocsátását. Miután a rendőrség ezt megtagadta, a tiltakozó tömeg nőni kezdett, és annyira elszabadultak az indulatok, hogy a különleges erők bevetésére is sor került.

A dühödt tömeg több mint egy órán át ostromolta az épületet, a rendőrség pedig könnygázzal és gumilövedékekkel védekezett. Egy helyi lakos így nyilatkozott az ügyben: „Trappes egy nagy család; ha megtámadtok minket, nem ússzátok meg válasz nélkül!” A zavargások során egy 14 éves fiú sérült meg súlyosabban, amikor valószínűleg egy lövedék megsebesítette a szemét.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!