hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Pétermilliárdok
Gazdasági és lelkiségi reformok előtt a katolikus egyház

2013. 07. 25.
Több veszteséges év után tavaly végre aktívummal zárt a mérleg – adta hírül július első hetében a Szentszék szervezési és gazdasági problémáit tanulmányozó bíborosi tanács, amelynek kétnapos ülésére Ferenc pápa is ellátogatott. A több mint 2 millió eurós nyereség hallatán fellélegezhetnek, de még nem dőlhetnek hátra az apostoli kincstárnokok: Péter széke teljes tatarozás előtt áll, sőt sokan – a szerkezeti reformokkal egy tömjénfüst alatt – hitéleti megújulást is beindítanának, amelyben a latin-amerikai egyháznak iránymutató szerep juthat.

A templom egere jobb bőrben van – legalábbis a tavalyi eredmény kimondottan kedvező a 2011-es, csaknem 15 millió eurós lyukhoz képest, de még nem jelent megváltást a nullszaldó környékéről, ahol a „szent mérleg” 2007 óta egyensúlyoz. Az ülésen a pénzügyi vezetés kiváló teljesítményének tulajdonították az érdemet, és meglehet, hogy csakugyan az elmúlt évek megszorításai hozták meg első gyümölcsüket – annak dacára, hogy a Monti-kormány által 2012 januárjában bevezetett, 5 millió euróra rúgó új ingatlanadót is ki kellett csengetni a nem hitéleti funkciójú egyházi ingatlanok után. A Szentszék gazdasági vezetői jelentősen lefaragták a kiadásokat, és létszámstopot rendeltek el – ha már ígéretükhöz híven nem bocsáthatnak el senkit a Szentszék csaknem háromezer alkalmazottjából. Ennél is kedvezőbb Vatikánváros anyagi helyzete, amely a Szentszéktől függetlenül gazdálkodik, és köszöni, jól van, még ha nem is annyira, mint a gazdasági krach előtt: a szüntelen turistainváziónak köszönhetően több mint 23 millió eurós nyereséggel zárta a tavalyi évet.

A találkozóra ugyanakkor árnyékot vetettek a vatikáni pénzügyekkel kapcsolatos legutóbbi botrányok, főként Nunzio Scarano püspök június 30-ai letartóztatása és az IOR vatikáni bank igazgatóinak lemondása. Scarano, az Apostoli Szék Vagyonkezelőségének tagja adókerülő nagyvállalkozóktól származó eurómilliókat helyezett el és mozgatott – adományok címén – az IOR-tól egy svájci bankszámlára. Amikor letartóztatták, éppen sikerdíjával – egy 500 eurós bankjegyekkel megrakott, húszkilós kézitáskával – iparkodott Svájcból Olaszországba. A püspök bukását követő héten pedig az IOR két igazgatója nyújtotta be lemondását. A La Stampa napilap Vatican Insider című melléklete szerint az olasz ügyészség az IOR átalakítására készülő új egyházfőtől kapott erkölcsi felhatalmazást arra, hogy lefülelje Scaranót, s ezzel megnyissa Pandóra szelencéjét. A nagytakarítás részeként július elején a vatikáni Pénzügyi Információs Hatóság (AIF) belépett a pénzügyi információs egységeket tömörítő, nemzetközi Egmont Csoportba is, hogy „kivegye a részét a gazdasági bűncselekmények elleni küzdelemből”; és szintén az átláthatóságot célozza, hogy a Szentszék idén hozta először nyilvánosságra, pontosan mekkora összeggel járult hozzá az IOR a költségvetéséhez. A helyzetet viszont bonyolítja, hogy a vatikáni bank megtisztítására júniusban kinevezett Battista Ricca, „a Megvesztegethetetlen”, Bergoglio régi bizalmasa máris melegbotrányba keveredett, és állítólag csak idő kérdése, mikor léptetik vissza – pedig meglehet, hogy csak Ricca ellenlábasai próbálják kijátszani a jól bevált „melegkártyát”.

Szintén fontos tisztázni, hogy bár a fegyelmezett költségvetés pozitívba fordult, a jelek szerint a hívek adakozási kedve – vagy erszénye – már nem a régi. A „Péterfillérek”, vagyis a június 29-ét, azaz Péter-Pál napját követő vasárnap perselypénze – amelyet a hívők a pápa támogatására gyűjtenek, s amelyből a világegyház rendszeres bevételeire következtethetünk – 2007 óta egyre soványodik, és 2012-re az előző évhez képest újabb 7,5 százalékkal csökkent. A tavalyi, közel 66 millió dolláros adományból a magyar hívők 47 millió forint erejéig vették ki a részüket.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!