hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Cseppfolyós arany
Küszöbön a nagy rezsicsökkenés, avagy mi veri le a gáz árát?

2013. 08. 01.
Az amerikai és izraeli „gázforradalom” a jelenlegi tudásunk szerint közvetlenül nem érinti Magyarországot, de áttételesen kedvezően hathat, hisz hozzájárulhat ahhoz, hogy ne növekedjenek az energiaárak. Az amerikai palagázprojekt már most érezteti hatását, hisz az amerikai piacra szánt katari gáz „megjelenése” Európában leverte az energiahordozó árát. Így lesz ez majd az izraeli gázzal is.

Öt-hat évvel ezelőtt a magyar közélet is megtapasztalhatta, hogy milyen súlyú játékosok képesek lobbizni egy-egy iparággal kapcsolatos, évtizedekre kiható beruházás érdekében. Mint emlékezetes, Orbán Viktor 2007-ben vádlóan fogalmazott Gyurcsány Ferenc energiapolitikája kapcsán, miszerint „nem akarunk a Gazprom legvidámabb barakkja lenni!” A politikai felhangoktól sem mentes „háború” tárgya az volt, hogy Magyarország a nyugati érdekszférát képviselő Nabucco, vagy az orosz befolyást jelentő – a moszkvai Gazprom óriáscég által menedzselt – Déli Áramlat, később Kék Áramlat nevű gázvezeték mellett tegye-e le a voksát. A Verdi egyik legnépszerűbb operájának a címéről, a Nabuccóról (korábban Nabuccodonosor) elnevezett „nyugati” vezeték nem kisebb célt szolgált, minthogy a Közel-Keleten hozzájáruljon a geopolitikai erőviszonyok alakításához, hisz akié a vezeték, az lesz képes a gázvásárláson keresztül a keleti, így például az egyiptomi és az iráni (mindkét ország nagy készletekkel rendelkezik) gazdasági folyamatokra hatást gyakorolni.

A Nabucco a hagyományos orosz érdekszférát csorbította az által, hogy egyebek mellett Kelet-Közép-Európát célozta meg nem orosz forrású energiahordozóval. Emellett, mivel Európa gázimportra szorul, az oroszoknak való kiszolgáltatottságot csökkentette volna egy ilyen új, Moszkvától független gázvezeték létrehozása. Bár nyilvánosan soha nem álltak ki ezzel, de a szakértők az orosz földgázvezeték megépítésének tervét egyértelműen azzal hozták összefüggésbe, hogy az oroszok így igyekeznek az amúgy méregdrága és kockázatos Nabucco-projektet ellehetetleníteni.

Egy hónapja derült ki, hogy az azeriek (Azerbajdzsán is jelentős földgázvagyonnal rendelkezik) nem a közép-európai – tehát nem a tervezett Nabucco –, hanem a dél-európai útvonalat választják az általuk Európa számára felajánlott évi 10 milliárd köbméter földgáz elszállítására. Bár az EU álláspontja szerint nem szabad még temetni a Nabuccót (pedig a Gazprom már ezt teszi), de több szakértői kommentár szerint a döntés eredményeként valójában pont került a Nabucco-projekt végére. (Talán nem véletlen, hogy a magyar kormány a közelmúltban magas állami kitüntetésben részesítette a Gazprom vezérét.)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!