hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kerry a nyomásgyakorlás politikájával hozna békét
Tárgyalások és illúziók

2013. 07. 25.
Alaposan felkavarta a kedélyeket a Közel-Keleten John Kerry múlt hétvégi bejelentése, miszerint megállapodás született a 2010-ben megszakadt izraeli-palesztin béketárgyalások folytatásáról. A médiában folynak a találgatások arról, hogy milyen engedményekkel jött létre az egyezség, amelynek részleteiről semmit sem árult el az amerikai külügyminiszter. Izrael annyit közölt, hogy palesztin foglyokat bocsáthatnak szabadon.

John Kerry mindent bevetett, hogy eredményt tudjon felmutatni a Közel- Keleten: öt hónap alatt már hatodszor látogatott a térségbe, hogy a tárgyalóasztalhoz való visszatérésről győzködje a palesztin és izraeli feleket. Erőfeszítése látszólag eredménnyel járt, amikor Jordánia fővárosában bejelentette, hogy egyezség született a béketárgyalások folytatásáról. A helyzet azonban ennél sokkal bonyolultabb.

Az amerikai külügyminiszter bejelentése sokakat meglepetésként ért, korábban ugyanis egyik fél sem támogatta nyíltan javaslatait a tárgyalások újrakezdésére. Ráadásul senki sem árult el részleteket az egyezségről. Néhányan ezért azt a következtetést vonták le, hogy a bejelentés valójában Kerry részéről a nyomásgyakorlás taktikája: így próbálja kikényszeríteni, hogy a felek felsorakozzanak mögé.

Nem volt meggyőző a palesztin fél reakciója: Mahmúd Abbász palesztin elnök két embert hatalmazott fel arra, hogy a témában megszólaljon. Az egyik tanácsadója Nabil Abu Rdeneh volt, aki elmondta, hogy az Izraellel folytatott hivatalos tárgyalások még mindig akadályokba ütköznek. A tanácsadó leszögezte: ahhoz, hogy asztalhoz üljenek, előfeltétel, hogy Izrael az 1967 előtti határvonalakat fogadja el a tárgyalás alapjaként, és leállítsa a telepek építését. Abu Rdeneh elmondása szerint Abbász abba egyezett bele, hogy delegációt küld Washingtonba, ahol alacsonyabb szinten előzetes egyeztetéseket folytatnának az izraeli féllel a béketárgyalások feltételeiről. Azt is hangsúlyozta, hogy ha nem sikerül megállapodniuk, akkor „minden lehetőség az asztalon lesz”, vagyis a Palesztin Hatóság az ENSZ-hez fordulhat Palesztina teljes jogú tagságának elismeréséért.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!