hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2013. 04. 12. (XVII/15) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Harcban a gonosz ellen

„A jó és a gonosz közötti konfliktus miatt politizálok” – nyilatkozta évtizedekkel ezelőtt a héten elhunyt  Margaret Thatcher. A Viktória királynő kora óta leghosszabban hivatalban lévő miniszterelnök egy folyamatosan hátráló ország irányítását vette át több mint harminc évvel ezelőtt, majd első női miniszter­elnök­ként háborút nyert az IRA terrorjával, Argentínával és a kishitűséggel szemben is.

Erőfitogtatás vagy harci készültség

Bármikor újabb rakétakísérletet hajthat végre Észak-Korea, miután befejezte az ehhez szükséges előkészületeket – állítják dél-koreai források. A provokációra azért is lehet számítani, mert a sztálinista típusú ország­ban az államalapító születésnapjára készül­nek, amelynek elmaradhatatlan kel­­-léke a katonai erőfitogtatás. Bár szakértők to­vább­ra sem tartanak háborútól, Szöulban megemelték a készültséget, és Japán is lépett: Tokióban három helyen is  légvédelmi rakétákat állítottak készültségbe.

Kiűzetés  az adóparadicsomból

Alig néhány nappal azt követően, hogy eddig példátlan módon lefoglalták a ciprusi nagy­betétesek pénzét (Kincses szigetek kalózai. Hetek, 2013. április 5.), újabb – ezúttal globális mértékű – csapás érte azokat, akik jövedelmüket és megtakarításaikat offshore-stratégiák segítségével igyekeztek mentesíteni a honi adókulcsok alól, vagy éppen teljesen láthatatlanná tenni azokat. Egy nemzetközi újságírócsoport 15 hónapos munkával hatalmas elemzést készített a világ nagy adóparadicso­maiban zajló tranzakciókról. A diplomáciai táviratokat kiszivárogtató WikiLeaks akció nyomán Offshore Leaksnek elkeresztelt leleplezés következményei alapjaiban rendezhetik át a világ pénzügyi rendszerét.

Chávez élt, Chávez él...

Átokkal fenyegetőzik, őrült elméleteket gyárt, és madarakkal társalog Nicolas Maduro ideiglenes venezuelai elnök a kampány során. Ám úgy tűnik, hogy mindebből nem sok hátránya származhat, hiszen Hugo Chávez odaadó „fiaként” indul az április 14-i választásokon.

Ötven újabb náciper van kilátásban

Legalább ötven újabb eljárás indul a közeljövőben a náci haláltáborokban szolgált olyan „veteránokkal” szemben, akikre eddig közvetlen bizonyítékok híján nem sújthatott le a törvény ökle. A sobibori haláltábor korábbi őre, John (Ivan) Demjanjuk ellen 2011-ben hozott ítélet precedenst teremtett, amelynek alapján most a német hatóságok sorra elítélhetik a haláltáborok őreit, akik eddig bizonyítékok híján szabadon élték az életüket.

Új taktikával támadnak a fehér rasszisták

Mintegy két hónap leforgása alatt három, az igazság­szolgáltatásban dolgozó személyt lőttek le az Egyesült Államokban. Az áldozatok közül ketten a texasi Kaufman megye kerületi ügyészségén dolgoztak, akiknek meggyilko­lásával egy rasszista csoportot, a texasi Árja Testvériség tagjait gyanúsítják.

Belföld

Motorosok miatt bosszankodik Vona

Adj gázt! címmel akartak elhaladni a Dohány utcai zsinagóga mellett magukat nemzetinek nevező motorosok az antifasiszta Élet Menete rendezvény napján, április 21-én. A Népszava, majd az ATV híradásának köszönhetően a provokatív tervből sajtóbotrány lett. Bár a rendőrség eredetileg tudomásul vette a motorosok által bejelentett rendezvényt, a parlament hétfő délutáni ülésén a miniszterelnök közölte: utasította a belügyminisztert, hogy tiltsa meg a motoros vonulást.

Pártvita a hallgatók között

Komoly belső válságot okozott a Hallgatói Hálózat (HaHa) aktivistái között, hogy egy olyan demonstrációba kerültek bele, amelyről úgy tudják, hogy részben egy párt, jelesül a Párbeszéd Magyarországért alkalmazottai szervezték – értesült a Hetek. A HaHa egyébként a belső viták és konfliktusok ellenére nem szűnik meg, hanem a látványos utcai akciók helyett inkább a hálózatfejlesztésre és a hallgatói önkormányzati rendszer megújítására teszi most a hangsúlyt.

Láthatatlan szavazók, hűséges közmédia

Amikor egy ország hirtelen „előhúz” olyan választópolgárokat, akiknek a személyét valamilyen okból titokban kell tartani, azok érdekes módon mindig a hatalmon lévőkre szavaznak – mondta a Heteknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint a héten elfogadott választási eljárásról szóló törvényben nincsenek megfelelő garanciák a csalás lehetőségével szemben.

A titkos lista és a székelyek

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) adatgyűjtésbe kezdett egy konzultáció keretében, amely hasznára lehet a Fidesznek a jövő évi  választásokon. Lapunk EMNT forrásból úgy értesült, hogy a felmérés során általános  szociális körülményekre, az egyén társadalmi helyzetére vonatkozóan kérdeznek majd, de gyűjtenek olyan adatokat is, amelyek arra vonatkoznak, hogy az erdélyiek miként viszonyulnak a Fidesz és Orbán Viktor nemzetpolitikájához, az egyszerűsített honosításhoz, valamint szándékukban áll-e szavazni majd a 2014-es anyaországi választásokon.

Akié a múlt,  azé a jelen

Március közepén a kormány egy rendeletben döntött arról, hogy létrehozza a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézetet és Archívumot.  Az új intézet célja „a közösségi emlékezet és a reális, jól megalapozott nemzeti történelmi tudat kialakulásának támogatása”, illetve a „nemzeti összetartozás erősítése”. A történész szakma kétkedve fogadja az új intézményt, amely jó eséllyel politikai célokat szolgálhat.

Hit és értékek

Lélek vagy szellem? - Bibliafordítások Magyarországon

A hazánkban jelenleg forgalomban lévő, illetve készülő bibliafordítások, fordítói kulisszatitkok, küzdelmek kölcsönösen előremutató megvitatása volt nemrégiben a Károli Gáspár Református Egyetem Hittudományi Karának Vallástörténeti és Bibliai teológiai Tanszéke, a Bölcsészettudományi Kar Hermeneutikai Kutatóközpontja és a Magyar Bibliatársulat Bibliaolvasás és bibliafordítások a mai Magyarországon címmel meghirdetett konferenciájának a témája.

Miért oszlatták fel a Jézus Társaságot?

A jezsuita rend működését szinte megalakulásától kezdődően nagyon heves támadások kísérték. Mint az ellenreformáció és rekatolizáció élcsapatának, elsősorban a protestánsokkal voltak rendkívül éles összecsapásaik. Ugyanakkor katolikus részről is súlyos bírálatok sora érte a Jézus Társaság tevékenységét, míg végül XIV. Kelemen pápa 1773 nyarán kiadott nevezetes rendeletében feloszlatta a jezsuita rendet.

Hol van Isten a neten?

Az „Isten keresése” kifejezést sajátos jelentéssel látta el egy amerikai férfi. Kevin Lynch úgy gondolta, hogy olyan sokan beszélnek Istenről az interneten, hogy érdemes lenne folyamatosan kimutatni, hány helyen „jelenik meg” naponta. Úgy véli, hogy „ott van Isten, ahol beszélnek róla”, ezért kidolgozott egy olyan programot, amely rákeres „Istenre” az interneten, és megjelöli azokat a honlapokat és bejegyzéseket, amelyekben – bármilyen összefüggésben – szerepelt az „Isten” szó.

HÁTTÉR

Hősök és áldozatok

Niszán hó 27-én (2013-ban április 7-8.) emlékeznek meg a zsidó világban a holokauszt áldozatairól és hőseiről. Ez a dátum az 1943-ban, pészach előestéjén kitört varsói gettófelkeléshez kapcsolódik. A Gergely-naptár szerint abban az évben április 19-én kezdődött a zsidó ellen­állók fegyveres akciója a nácikkal szemben. A lázadások és fegyveres harcok általában az után törtek ki, hogy a gettókból már deportálták azokat, akiken a nácik meg­bosszulhatták volna veszteségeiket.

Akinek Messi és C. Ronaldo is szót fogad

Vezetett világbajnoki elődöntőt, olimpiai döntőt, Bajnokok Ligája-döntőt, 2011-ben az Év legjobb labdarúgó-játékvezetőjének választották. Számunkra ő képviseli a magyar labdarúgást a nemzetközi színtéren. Kassai Viktor a Heteknek adott interjút.

Hangulatjelentés Észak-Koreából

Lukács Csaba a múlt héten járt harmadszor Észak-Koreában a Baptista Szeretetszolgálat küldöttségével. Ezúttal azért ment, hogy filmet forgasson a két szomszédos állam fegyverszünetének 60. évfordulója alkalmából, de mire megérkezett, a kommunista fél felmondta a békét. A Magyar Nemzet újságíróját Dél-Koreában értük utol.

Elterelő manőver

Az a kormánypárti állítás, hogy Magyarországot az európai baloldal kitartóan támadja, a legkevésbé sem újdonság; jobboldali közszereplők szinte naponta erre hivatkoznak, ha külföldről szó éri a házuk elejét. Maga Orbán Viktor is rendre ezzel magyarázza akár gazdaságpolitikai lépései, akár az alkotmányos alapjogokat szűkítő parlamenti törvényalkotás kedvezőtlen nemzetközi visszhangját, hozzátéve persze, hogy a politikai bírálatokat a multik pőre financiális érdeksérelmei indukálják, ők befolyásolják a nyugati közvéleményt, nem utolsó sorban a sajtót is. Ez tehát régi mese, amely a magyar jobboldalon makacsul elfogadott, és felettébb alkalmas a párthűség karbantartására. A Fidesz ráadásul célzatosan úgy fogalmaz, hogy az egyre keményebb kritika nem a kormánynak, hanem az országnak szól – és ezért ez a mantra mindinkább felszítja a nemzeti érzületnek nevezett, valójában nacionalista indulatokat.

Ki védi meg a keresztényeket?

Kairó Abaszéja nevű kerületében a főutat botokkal és késekkel felfegyverzett férfiak zárják le. A háttérben fekete füstfelhők gomolyognak az ég felé. Ég a legnagyobb keresztény katedrális az országban, a kaput feldühödött és felfegyverzett muszlim tömeg veri.

Matolcsy kicsomagolt

A piacok megnyugodtak, a forint erősödik Matolcsy György első jegybankelnöki csomagjának ismertetése óta. „Használni nem nagyon fog, de legalább nem árt” – összegezhetőek a mértékadó elemzői vélemények. Hogy akkor mi az értelme? Ezt próbáltuk kideríteni.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!